El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sanitaris catalans pressionen Sanitat perquè autoritzi la vacuna d’AstraZeneca a majors de 55 anys

Metges, farmacèutics i fisioterapeutes catalans pressionen al ministeri de Sanitat perquè autoritzi posar la vacuna d’AstraZeneca a majors de 55 anys, tal com ha reclamat insistentment la conselleria de Salut i ja fan multitud de països europeus. El president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, ha anat més enllà i ha instat la consellera de Salut, Alba Vergés, a desobeir i posar aquest vaccí “a tots els grups d’edat” si el Ministeri no canvia el criteri “en breu”.

Padrós ha demanat, a través de les xarxes socials, que es prengui aquesta decisió “atenent a criteris ètics, clínics, de risc i d’evidència” i assegura que els metges hi donaran suport. En declaracions posteriors a l’ACN, ha assegurat que “no hi ha cap justificació científica” per mantenir aquesta limitació. A més, ha considerat que s’han saltat els criteris de priorització d’edat. També ha lamentat que s’està vacunant personal no essencial de poc risc “quan la majoria de majors de 80 anys viuen a casa o pacients de risc encara no han estat vacunats”. “La població més vulnerable ha de ser la primera i principal prioritat”, ha manifestat.

Els 25% dels farmacèutics, sense vacuna

El Consell de Col·legis Farmacèutics ha reclamat al Ministeri de Sanitat que l’administració de la vacuna d’AstraZeneca s’ampliï fins als 65 anys. S’ha unit així a la petició del Departament de Salut i ha constatat que el 25% dels farmacèutics tenen més de 55 anys i, per tant, no tenen accés a la vacuna.

Els farmacèutics demanen tenir present que l’Agència Europea del Medicament va aprovar aquest vaccí per a majors de 18 anys i que ja hi ha diferents països europeus que han ampliat l’edat màxima als 65. En la mateixa línia, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya ha reclamat que AstraZeneca s’administri també als majors de 55 anys “perquè la vacunació ha de ser prioritària i s’ha mostrat com a eina eficaç per frenar la Covid”.

A més, els farmacèutics han reclamat que l’administració de la vacuna s’ampliï a tots els professionals que treballen a les farmàcies, independentment del grup d’edat o les circumstàncies de salut ja que han treballat i treballen a primer a línia. A Catalunya hi ha vacunats 8.278 professionals d’oficina de farmàcia, amb dades a 2 març. Així, el 55,6% dels professionals ha rebut ja la primera dosi.

Argument absurd

En una sèrie de piulades a les xarxes socials, el president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ha rebatut l’argument que ha donat el Ministeri sobre la manca d’evidència per a les persones a partir de 55 anys i ha plantejat que tampoc hagués existit per a la gent de més de 90 anys a qui s’ha administrat la de Pfizer. Ha afegit que l’Agència Europea del Medicament no va explicitar cap limitació d’edat per aquest col·lectiu i per això creu que aquesta autolimitació “no té ara justificació i és inadmissible perquè a la pràctica s’estan vulnerant els criteris de la pròpia UE sobre la priorització dels grups de major risc”.

En declaracions a l’ACN, ha insistit que “no hi ha justificació” per mantenir la limitació a 55 anys i ha posat com a exemple que països que també l’havien establert ja han rectificat, ja que l’evidència que hi ha ara “no és la que hi havia fa dos mesos”. Per a Padrós, s’estan “alterant els protocols de vacunació” i “saltant els grups de prioritat de risc”.

Actuació “unilateral”

En cas que el Ministeri no accepti fer aquest canvi aviat, Padrós ha afirmat que la Conselleria de Salut hauria d’actuar de manera “unilateral” i ampliar la franja d’edat d’aquesta vacuna per arribar als més vulnerables, tenint en compte el context d’escassetat de dosis.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 05, 2021 | 18:39
    Luisnomeacuerdo març 05, 2021 | 18:39
    Me juego el subsidio de todo el año a que los fascistas independentistas que desgobiernan la comunidad Autónoma de Cataluña no se atreven a desobedecer al gobierno de su país, España.
  2. Icona del comentari de: Lurdes a març 05, 2021 | 19:30
    Lurdes març 05, 2021 | 19:30
    Quins nassos!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa