El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els autors del ciberatac a centres sanitaris publiquen dades al web fosc
  • CA

Els autors del ciberatac del 7 d’octubre als hospitals Moisès Broggi, Dos de Maig i General de l’Hospitalet, els tres gestionats pel Consorci Sanitari Integral (CSI) han publicat 54 Gb de dades al web fosc, segons ha avançat el diari ‘Ara’ i han confirmat a l’ACN fonts del CSI. L’organisme sanitari ha confirmat la filtració d’un volum “reduït” de dades que l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya està analitzant. Segons el rotatiu, es tracta, entre d’altres, de fotografies de DNI i informes mèdics. El CSI demana als professionals prestar atenció “especial” davant possibles informacions que puguin arribar via correu electrònic o terminals mòbils “per evitar eventuals suplantacions”.

El Consorci també indica que l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya treballa per “minimitzar l’impacte” de la publicació de les dades, i reitera que exercirà “totes les accions legals al seu abast” contra els autors de l’atac.

Un infermer a la sala de donació de sang de l'hospital Trias i Pujol / Jordi Borràs
Un infermer a la sala de donació de sang de l’hospital Trias i Pujol / Jordi Borràs

Restaurar el sistema informàtic

De moment, i amb l’objectiu de “mitigar” l’abast del ciberatac, el CSI ha restaurat el sistema informàtic amb un servei de còpia al núvol, ha implantat mesures per evitar la suplantació d’usuaris dels sistemes d’informació corporatius, ha activat el pla de contingència per mantenir l’activitat assistencial i ha fet maniobres de segmentació de xarxa o de desplegament de tallafocs per dificultar el moviment intern de l’atacant i limitar l’impacte de l’acció.

Atac reivindicat per Gold Dupont

Segons el diari ‘Ara’, l’atac ha estat reivindicat per un grup de pirates informàtics anomenat Gold Dupont, un grup de ‘ransomware’ que encripta la informació de la víctima i exigeix un rescat a canvi de tornar-l’hi.

En aquest sentit, la publicació al web fosc dels 54 Gb de dades podria ser una maniobra de pressió perquè el CSI pagui el rescat a canvi de no revelar-ne de nova.

Més notícies
La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu | ACN
L’ANC denuncia que l’Estat ja els espiava abans del Catalangate
Notícia: L’ANC denuncia que l’Estat ja els espiava abans del Catalangate
Comparteix
L'entitat independentista posa el crit al cel davant la repressió contra Paluzie, antics secretariats i membres de l'entitat
L'advocat del govern britànic i la primera ministra del Regne Unit a les portes del Suprem / ACN
El Suprem del Regne Unit comença a avaluar el nou referèndum d’Escòcia
Notícia: El Suprem del Regne Unit comença a avaluar el nou referèndum d’Escòcia
Comparteix
Londres i Edimburg s'enfronten en una vista perquè el tribunal decideixi si Sturgeon té dret a convocar un nou referèndum
El secretari general de l'OTAN Jens Stoltenberg, en una atenció a la premsa / ACN
L’OTAN anuncia maniobres de dissuasió nuclear en plena escalada de tensió
Notícia: L’OTAN anuncia maniobres de dissuasió nuclear en plena escalada de tensió
Comparteix
El secretari general de l'organització avisa que vigilen "de prop" les armes nuclears de Rússia
València, Vila-real i Sevilla “condemnen els greus menyspreus” de Rubiales
Notícia: València, Vila-real i Sevilla “condemnen els greus menyspreus” de Rubiales
Comparteix
Rubiales desitjava en un Whatsapp que el Sevilla FC perdés un partit de LaLiga contra el Reial Madrid, ja que, juntament amb el Vila-real CF i el València CF són els equips que “pitjor li cauen”

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jubilat gironí. a octubre 12, 2022 | 08:09
    Jubilat gironí. octubre 12, 2022 | 08:09
    Les dades guardades en el ciberespai estan a l'abast de qualsevol. Jo mai he confiar en els misssatges ni en absolutament res que en provingui. Mai he donat les maves dades, mai he fet un pagamenr mitjançant l'electrònica i totes les noves i dades que em forneix les considero falses mentre no es demostri el contrari. Direu que soc d'una altra época i és cert, però entre ser antiqüat i fer el babau, jo em quedo amb ser antiqüat
  2. Icona del comentari de: SOSPECHOSO a octubre 12, 2022 | 14:45
    SOSPECHOSO octubre 12, 2022 | 14:45
    I qui ha estat? No serà una altre jugada d'aquells de, les hemos jodido la sanidad???

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa