Salut perd un directiu considerat per ‘Forbes’ un dels 30 joves més influents d’Europa

El Departament pateix la 'fuga' del doctor César Velasco, que fitxa per una multinacional farmacèutica un cop ha passat la primera onada de la pandèmia

Després de la baixa de Joan Guix —per motius de salut— a l’Agència de Salut Pública, Salut ha fet saber la sortida d’un altre directiu del Departament, en concret de César Velasco, director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS). Velasco és un reconegut metge i investigador, que el 2015 va ser inclòs a la llista dels 30 joves menors de 30 anys més influents d’Europa, un rànquing elaborat per la popular revista ‘Forbes’. Velasco va ser designat per encapçalar la categoria Ciència i Salut, una de les 10 de què es composa la llista.

En un comunicat, Salut ha informat que Velasco s’incorporarà el mes de juliol “al sector multinacional per treballar en un nou projecte a la indústria farmacèutica per millorar la salut de la població”. La consellera Alba Vergés ja li ha desitjat “tots els encerts” en la nova etapa. La sortida de Velasco del Departament coincideix amb l’alleujament de la pandèmia de la covid-19 que a Catalunya s’ha endut la vida de gairebé 6.000 persones i prop de 30.000 al conjunt de l’Estat.

La marxa del reconegut doctor coincideix a més amb la decisió del Departament d’elaborar “uns nous estatuts que aposten pel futur de l’agència”. Això passa pe fer “una extensió de les seves funcions cap a l’anàlisi del ‘real world data’, l’avaluació de la recerca amb impacte en la ciutadania i avaluació de processos i noves tecnologies sanitàries”. Durant la pandèmia, la feina de l’AQUAS es a fer visible al conjunt de la ciutadania a través dels mapes que informaven dels casos de covid-19 que anaven apareixent per regions sanitàries.

Els nous estatuts, segons el Departament, també incorporen la convocatòria de la plaça de direcció amb una estabilitat de quatre anys amb anunci públic competitiu i concurrent seguint “els estàndards de transparència i bon Govern de la Generalitat de Catalunya”. Aquesta proposta, diu el comunicat, “respon a la línia de treball que des 2018 busca assimilar l’AQUAS a altres agències o entitats d’avaluació referents a nivell regional i europeu”.

Els dos darrers anys l’AQUAS ha orientat l’estratègia per impulsar la transformació digital i promoure la incorporació del real world data en l’avaluació sanitària, tasca que ha liderat Velasco. Diversos programes d’anàlisi de dades s’han consolidat en aquest temps, segons el Departament. De fet, la feina d’aquesta agència ha servit per impulsar la “compra basada en valor a Catalunya, així com projectes de rellevància internacional basats en la necessitat d’innovar des de diferents agents per la millora del sistema sanitari”.

Nou comentari