Els tres candidats que van participar a la primera volta de les eleccions al rectorat de la Universitat de Barcelona, són enmig d’una gran polèmica, amb acusacions i retrets creuats que han esquitxat l’Assemblea Nacional Catalana, fins al punt que la seva presidenta i exdegana de la Facultat d’Economia, Elisenda Paluzie, també ha hagut d’intervenir en el conflicte. Després de la victòria clara de Joan Guàrdia a la primera volta, amb un 49,65% dels vots, divendres passat, 11 de desembre, i segons afirma la seva candidatura en un comunicat, es va iniciar una campanya de “falsos missatges, filtracions tergiversades, anònims, memes, tuits amb continguts mancats d’ètica, stories a Instagram amb falsedats, continguts racistes, homòfobs, indignes i un llarg etcètera”. En alguns d’aquests missatges es relacionava directament la candidatura de Joan Guàrdia amb l’ANC, demanant el vot en segona volta per a Joan Elias per impedir que “l’independentisme” s’apoderés de la Universitat de Barcelona.

A l’altra banda d’aquesta discussió hi ha l’actual rector, Joan Elias, i el candidat David Vallespín, que va quedar tercer a la primera volta. Després d’un inici de campanya molt dur en què Vallespín va atacar tant la gestió d’Elias com la seva actitud personal, després de quedar fora de la cursa Vallespín ara demana el vot per a Elias i, aquest mateix dimarts, s’ha anunciat que tots dos han arribat a un acord per presentar-se junts a la segona volta de les eleccions per fer front a Joan Guàrdia, que va estar molt a punt de superar els sufragis necessaris per imposar-se a la primera. D’ençà d’aquella victòria, van començar a circular per les xarxes de missatgeria instantània i socials diversos missatges demanant el vot per a Elias per evitar que un independentista arribés al rectorat i, fins i tot, suggerint –en un fotomuntatge que corria per Whatsapp– que Guàrdia convertiria la Universitat de Barcelona en un camp d’extermini. Tot plegat, missatges que per a la candidatura de Guàrdia són un “atac constant i sistemàtic a l’honorabilitat i l’honestedat de les persones que conformen la candidatura de LideratgeUB sense proves, sense arguments, amb atacs directes i insultants, sense cap escrúpol ni un mínim respecte cap a les persones”.

El fotomuntatge amb Guàrdia davant de l’entrada d’un camp nazi que ha corregut per Whatsapp

Elias, per la seva banda, ha denunciat suposades interferències de l’ANC en el procés electoral, assenyalant que la primera mostra l’havia donat el mateix dia 11 la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, celebrant la victòria de Guàrdia.

Una acusació que Paluzié no s’ha estat de respondre mitjançant la mateixa xarxa social adreçant-se no només a Joan Elias sinó també a David Vallespín i acusant els dos candidats de “mentir”. Després d’haver estat vuit anys al capdavant de la Facultat d’Economia de la Universitat de Barcelona, la més gran, i “com a membre de la comunitat universitària”, Paluzie creu que té tot el dret de donar suport a un dels candidats sense que, en cap cas, això vulgui dir que ho faci l’ANC que, recorda, no ha fet campanya per ningú.

Paluzie, a més, ha llençat un altre dard a Elias afirmant que el 2017, el moment en què ella acabava el seu mandat com a degana de la Facultat d’Economia i l’actual màxim responsable de la Universitat de Barcelona començava el seu exercici com a rector, aquest va oferir-li un càrrec al seu equip. “Aleshores no era partidista ni sectària?”, s’ha preguntat la presidenta de l’ANC. Així mateix, Paluzie també ha defensat tant el professor Agustí Alcoverro, professor d’Història Moderna i exdirector del Museu d’Història de Catalunya, que també ha rebut atacs per haver estat vicepresident de l’Assemblea; com la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC), de què ha recordat que té 88 anys d’història i que, com les altres entitats d’estudiants, “sempre” s’ha implicat en les eleccions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa