La contractació directa de metges relega el català com a requisit

Unes declaracions sobre els metges i el català del líder del PP, Pablo Casado, van encendre la polèmica dies enrere. Segons ell, a Catalunya no és factible que un metge exerceixi si no sap català: “Per què un metge ha de tenir el requisit de parlar català i per què, en canvi, un català metge pot exercir la medicina perfectament a Lleó?”. A part del que se’n pugui opinar, el missatge llançat pel líder del PP és objectivament enganyós perquè legalment es permet exercir de metge a Catalunya sense acreditar el coneixement de la llengua. Només cal acreditar-lo per obtenir una plaça de funcionari. I, a causa de la utilització de la contractació directa per augmentar la plantilla en èpoques en què cal, aquest requisit queda relegat i hi ha metges als quals no s’exigeix el coneixement del català.

Catalunya disposa d’un marc normatiu que regula el coneixement i ús del català en l’àmbit de la funció pública. Les regles es fixen en el decret 161/2002, d’11 de juny, sobre l’acreditació del coneixement del català i l’aranès en els processos de selecció de personal i de provisió de llocs de treball de les administracions públiques de Catalunya. En concret es demana un nivell C-1, que acrediti “un domini de l’ús de la llengua general, en la varietat estàndard, per comunicar-se satisfactòriament en les situacions comunicatives que requereixen l’ús d’un llenguatge mitjanament formal o formal”, segons la informació oficial.

L’article 6 del decret estipula que les persones que es presentin a convocatòries per a personal interí i laboral temporal “han d’acreditar el coneixement de la llengua catalana, tant en l’expressió oral com en l’escrita”, al mateix nivell que el personal funcionari o fix, és a dir, el nivell C-1. Però el mateix decret fixa l’excepció: quan aquesta contractació és directa “es pot eximir d’haver d’acreditar el nivell corresponent de coneixements de la llengua catalana”.

Aquestes regles són les guien el model de contractació de personal a les institucions encarregades de la contractació de personal sanitari a Catalunya: per una banda, l’empresa pública Institut Català de la Salut (ICS) i, per l’altra, els centres sanitaris concertats de Catalunya, siguin o no de capital públic, la majoria agrupats en el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSSC).

L’emergència sanitària posa l’atenció sanitària per davant

EL MÓN ha demanat al Departament de Salut conèixer el volum de personal contractat interí o temporal eximit dels requisits d’acreditar el coneixement del català, però la dada no ha estat facilitada. Fonts del Departament que lidera Josep Maria Argimon han indicat, però, que “la llengua no és un problema al nostre sistema sanitari” perquè “atendre en català, si aquesta és la llengua del pacient, és un factor de normalitat i qualitat en la prestació del servei”. Tot i reconèixer que la llengua “és un element que genera proximitat i confiança i reforça la relació professional-pacient”, des de Salut admeten que “en determinades circumstàncies assistencials, allò que es prioritza és l’atenció sanitària”.

El requisit de la llengua és també relegat com a prioritat en els centres concertats en determinats contextos, indiquen per la seva banda a EL MÓN fonts consultades del Consorci: “Les enormes dificultats que estan tenint les organitzacions per captar professionals de determinats perfils sanitaris en l’actual mercat laboral és un fet que obliga a prioritzar el cobriment d’aquestes necessitats en primer terme”.

Tant des del Departament de Salut com des del Consorci al·leguen que l’actual situació de pandèmia com les dificultats per atraure personal no els permet establir la llengua com a requisit prioritari per a la contractació. Tot i això, Salut manifesta que té “una llarga trajectòria d’atracció de talent de fora de Catalunya” i que disposa de “diferents iniciatives d’acollida lingüística per al personal sanitari nouvingut”.

Facilitats al personal resident per estudiar la llengua

La principal via d’entrada d’aquests nous professionals, explica Salut, és a través del personal resident, com el personal mèdic i d’infermeria resident, de manera que és en aquest col·lectiu on es fan cursos d’acolliment lingüístic. En l’edició del 2021 es van oferir un total de 300 places en programes d’una durada de 20 hores impartits pel Consorci per a la Normalització Lingüística. En la darrera edició els cursos van ser virtuals per tal de facilitar-ne el seguiment atesa la situació actual provocada.

Tot i que EL MÓN ha demanat les dades, Salut no ha indicat quines places per a cursos de català es van cobrir ni quantes persones van seguir els cursos virtuals. El personal resident és precisament el que es considera més maltractat. Les seves reivindicacions van explotar el 2020 després de la primera onada. En aquella els metges residents que s’especialitzen a Catalunya van denunciar jornades laborals abusives i sous molt baixos. El col·lectiu es queixava a més que no es respectava el seu dret al descans i que no es complia l’objectiu de formació que justifica la seva presència en els centres sanitaris i hospitalaris.

L’ús del català en l’assistència sanitària està sent analitzat a través d’un estudi de la Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina (SocDEMCAT) i la Fundació Dr. Antoni Esteve, amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística i el Departament de Salut. Al maig es van fer públiques dades preliminars, que indiquen que el 65 % del personal mèdic i d’infermeria utilitza el català de forma habitual amb els pacients.

73% dels sanitaris s’adapta a la llengua del pacient, segons un estudi

Les dades s’han de completar quan s’hagi aconseguit entrevistar 3.000 professionals. Les dades publicades fins ara indiquen que independentment de l’idioma inicial, el 73% dels sanitaris s’adapta a la llengua del pacient. L’estudi també conclou que els professionals més joves són els que utilitzen més el castellà tant parlat com en els documents mèdics, però alhora són els que demanen més poder aprendre llengua catalana. L’estudi precisa que el 23,4% del professionals joves són procedents de fora de Catalunya.

Aquestes dades contrasten amb el diagnòstic que fan organitzacions de defensa de la llengua, com Plataforma per la Llengua, que el 2019 va denunciar un increment de casos de discriminació lingüística a pacients en centres de salut catalans. Segons aquesta entitat, les discriminacions “són sistemàtiques i no s’investiguen”. L’ONG del català demanava aleshores que el Departament de Salut posés remei al problema i adoptés un protocol contra les discriminacions lingüístiques que prevegi la provisió de cursos de català obligatoris per a tots els facultatius. Recentment, Plataforma per la Llengua s’ha dirigit a Salut per preguntar sobre com garantirà l’atenció en català per part de 600 efectius andalusos que s’han contractat recentment. Aquesta pregunta ha aixecat crítiques de Cs, que l’ha considerat “xenòfoba”.

El debat lingüístic és una qüestió en què organitzacions professionals i sindicals majoritàries prefereixen no entrar més enllà de les consideracions bàsiques. Fonts del Col·legi de Metges de Barcelona expliquen a EL MÓN que consideren que “el coneixement de les llengües en l’àmbit sanitari és una eina essencial per oferir una millor assistència i que un servidor públic no només hauria de conèixer i entendre les llengües oficials del territori on exerceix, sinó que seria també desitjable que les pogués parlar”. Les mateixes fonts apunten que “també seria desitjable que les persones que venen de fora de Catalunya tinguessin la voluntat i el compromís per aprendre la llengua catalana, i, per part de l’administració i de la societat que acull aquests professionals, cal que es donin facilitats per fer-ho”. Des del sindicat Metges de Catalunya, el majoritari al sector, sostenen que “la majoria” dels seus afiliats, uns 10.000, “el parlen i l’utilitzen”, però consideren que “és un tema delicat” en el qual prefereixen “no entrar-hi”.

Comentaris

  Gonzalo Desembre 05, 2021 | 21:32
  Los laZisnaZis preferís morir antes de que os salven la vida hablando en castellano. Sois más cortitos que las mangas del chaleco, y tenéis menos luces que un barco pirata. Seguid así, por favor, y a ver si dejais más pronto que tarde nuestra tierra. Ya me imagino la cara de Caronte cuando le habléis en catalán.....jajaja!
   Fran BCN Desembre 06, 2021 | 00:18
   Gonzalo, els.ultres mai entendreu res i no cal ser ni lazi.ni.collonades semblants
    Gonzalo Desembre 06, 2021 | 10:22
    A ver, imbécil, a mí me da igual que un enfermero, médico, taxista hable en castellano, catalán, chino, o zulú.....los ultras sois vosotros, que os creéis el ombligo del mundo y no sois más que unas molestas almorranas.
     Elcatalamaiseradeells Desembre 06, 2021 | 12:07
     Mira que hi ha portals de notícies en castellà perquè has de vindre amb un portal de notícies en català i parla castellà això sí que és d'imbècil.
      Gonzalo Desembre 06, 2021 | 13:42
      Sabes que en la comunidad autónoma catalana hay 3 idiomas co-oficiales? Que payaso eres, so borregazo.
     Solc Desembre 06, 2021 | 13:24
     Ets una catalanòfob i un lingüicida. Púrria.
      Traca Desembre 06, 2021 | 15:45
      Ala lo que te ha dichoooooooo
   Solc Desembre 06, 2021 | 13:22
   Ets un catalanòfob i un etnicida. Púrria. No fas gaire bon servei a la llengua amb què escrius, perquè si diem que el castellà mata?
   karme Desembre 06, 2021 | 18:10
   abans potser et moriràs tú
  Periodismo barato Desembre 05, 2021 | 22:12
  Es que el paciente es EL CLIENTE, para eso paga y mucho. Quién mantiene sanidad, y los políticos con sus sueldos es el ciudadano, no al revés. ¿ Porqué no te dedicas a esclarecer este punto en vez de poner más leña al fuego ? Parece que uno tenga que dar gracias a que sanidad te atienda, y el idioma es lo más imbécil que se puede buscar. ¿ Que clase de periodismo es este?
   Solc Desembre 06, 2021 | 13:34
   Si no t'agrada és barat. Esclar, quan no les pots haver dius que són verdes. Si tu t'hi haguessis trobat, quins escarafalls hauries fet.
  Manel Desembre 05, 2021 | 22:44
  Jo quan busco feina m´adapto als requisits de qui em contracta i si he de saber alemany estare super encantat de fer un curs d´alemany a canvi de poguer treballar allà, però un metge treballant a Catalunya no cal, ja s´adaptaran els pacients al metge, és el que passa quan hi ha botiflers al govern.
   Ray Desembre 06, 2021 | 10:50
   El mercat de feina es igual que qualsevol altre. Tu, com deus tenir baixa qualificació has d'adaptarte al màxim als requeriments per poder obternir la feina. Els recursos escasos, com aquest cas els metges a Catalunya, poden marcar ells les seves regles.
  Solc Desembre 05, 2021 | 22:55
  No tots els mals venen de ponent. Gràcies per la informació, No ho sabia. Ara m'explico per què la metgessa de capçalera em va demanar que li parlés en espanyol perquè no m'entenia. I si li parlo en francès o anglès? Em va dir que encara menys.
  Escurçó Negre Desembre 05, 2021 | 23:07
  Hauria de ser una EXIGÈNCIA OBLIGATÒRIA que tot el personal mèdic entengués el català i la Generalitat hauria facil.litar tots els mitjans necessaris per a que el poguéssin apendre. A fi de comptes, el poble català és qui els paga el sou i els dóna feina.
  Anònim Desembre 05, 2021 | 23:43
  El personal sanitari català ha de marxar a treballar a altres països perquè aquí es fot de gana. La Generalitat de Vichy contracta espanyols i sud-americans i no els exigeix (ni la majoria s'esforça) en aprendre la llengua del país
  Tripartit no, gràcies Desembre 06, 2021 | 01:59
  Amb tripartit a la Generalitat de Vichy i a l'ajuntament de Barcelona i el virrei Junqueras controlant la sanitat ja hi podeu comptar que la castellanització anirà a més.
  Bot Desembre 06, 2021 | 03:51
  I la salut també es relega amb la plandèmia genocida.
  Gonzalo Desembre 06, 2021 | 07:57
  A ver, retrasaditos.....que aquí falta personal sanitario....que con lo que sale de las universidades de aquí, no es suficiente.....que es la generalidad catalana la que está ofertando esas plazas...y si ponen el idioma como imprescindible, no viene ni el tato.....no sois más cazurros y más supremacistas porque no os entrenais.
   Joan de Canyamars Desembre 06, 2021 | 17:59
   Precisament tu penses que insultes amb això de de Retressadets?. Vols dir? Hauries de fer un curset d'auto coneixement per esbrinar-ho.
   Joan de Canyamars Desembre 06, 2021 | 18:04
   Això d'insultar, considerant retrassadets als que et contesten amb arguments, que tu ets incapaç d'entendre, no em lliga. Vols dir que no hauries de fer un curset per esbrinar si no ho seràs tu?
   karme Desembre 06, 2021 | 18:12
   vindran els que necessitem imbècil
  Guim Desembre 06, 2021 | 12:49
  Si en paguessin més els sanitaris catalans no guillarien del país i per tant no caldria portar gent forastera. Si paguen sous low-cost en tindrem un país low-cost.
   Escurçó Negre Desembre 06, 2021 | 19:02
   Totalment d'acord amb el teu comentari. I això afecta a tots els professionals no només als metges.
  La mierda supremacista golpista ya no engaña a nadie. Desembre 06, 2021 | 15:05
  El catalán sólo sirve para colocar mierdas supremacistas golpistas en los chiringuitos de la Generalitat, en los Consells Comarcals, en los asesores personales, en los medios informativos subvencionados, en el Síndic de Greuges, en "podridos colegios profesionales"...; en la vida normal del resto de la ciudadanía, el catalán no sirve lo más mínimo ; y por cierto toda esta mierda golpista supremacista tienen unos salarios de verguenza.
   Escurçó Negre Desembre 06, 2021 | 19:29
   Perdona però el català és la llengua pròpia de Catalunya. Si vius a Catalunya com a mínim hauries de tindre un mínim de respecte per la llengua del territori al qual vius i si no t'agrada viure aquí, ja saps el que has de fer. A més a Catalunya hi ha grans professionals, no cal portar-los de fora.
  Núria Desembre 06, 2021 | 21:28
  Tenim una merda de Generalitat, parlem clar. Amb un 52% de majoria independentista i el que hem d'aguantar. Per la llengua catalana menys encara. En Rufian representant a ER a Madrid i només parla i escrii en castellà. Això si, durant la campanya electoral tant ell com en Tardà, Sol i el de les mamelles grosses que ara l'hem d'aguantar al Parlament com si fossin feninistes, amagadets els van tindre va sortir en Junqueras fent xantatge emocional als catalans perquè havia estat a la presó i perquè era molt bona persona. Penseu-ho els que eld heu votar que jo tampoc penso votar en Sanchez ni la Cup. Espero que surti una altra opció perquè això no s'aguanta
  Vendetta Desembre 06, 2021 | 23:56
  A catalunya en catala
  PROU, TOLERANCIA 0 AMB ELS ESPANYOLS Desembre 07, 2021 | 10:18
  Jo ja vaig posar una queixa per escrit al meu CAP, perquè un metge amb va dir "puede hablarme en espanyol?", la resposta de Catsalud va ser que no tenien obligació de entendre el Català, he canviat de metge. Ara, tan com estan les coses, ja no en deixo passar ni una, s'ha acabat la "falsa" educació i deixa que ens trepitgin cada dia.

Nou comentari