El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Educació ordena a les escoles que no apliquin el 25% de castellà
  • CA

El Departament d’Educació ha enviat instruccions a les direccions de les escoles i instituts perquè no apliquin el 25% de castellà a les aules a partir d’aquest inici de curs. “A partir de la setmana vinent, cap aula del país aplicarà el 25% del castellà“, ha assenyalat el conseller Josep Gonzàlez Cambray en una roda de premsa per presentar el nou curs que comença aquest 5 de setembre. L’ús de percentatges lingüístics no és compatible amb la nova llei de les llengües oficials a l’ensenyament, que es va gestar per evitar l’aplicació de la sentència que demanava el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El mateix tribunal va admetre la impossibilitat de complir la sentència amb aquesta normativa vigent i ara estudia portar-la al Tribunal Constitucional.

Així, les deu escoles que apliquen el 25% de castellà a alguna de les seves aules de forma cautelar deixaran de fer-ho a partir de dilluns. “No hi ha cap centre que apliqui percentatges en l’aprenentatge de les llengües a les escoles catalanes”, ha insistit el conseller, que ha enviat les instruccions als centres i ho ha comunicat al TSJC.

El TSJC no imposa cautelars per mantenir el 25%

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va rebutjar aquest dimecres el recurs presentat per l’Asamblea por una Escuela Bilingüe contra les instruccions de començament de curs que va enviar la conselleria als centres educatius catalans. Aquesta entitat espanyolista exigia una mesura cautelar perquè com a mínim s’obligués els centres a fer una assignatura, matèria o àrea troncal en castellà. L’advocat de la Generalitat que va presentar escrit l’11 d’agost i el fiscal que va emetre un informe el 22 d’agost també s’havien posicionat en contra de l’adopció de la mesura cautelar.

La Sala de Vacances, però, ho va rebutjar aquest dimecres i cap escola començarà el curs amb aquesta imposició del castellà, com s’ha encarregat de confirmar el conseller Cambray en la seva compareixença davant dels mitjans aquest mateix dijous.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El cit campejador a setembre 01, 2022 | 12:17
    El cit campejador setembre 01, 2022 | 12:17
    Bueno, no es del todo así. Sería mejor explicar que Educació hace lo que le deja hacer la justicia que no les exige, de momento, esa aplicación. Así que lo que está haciendo Educació es seguir reprimiendo a la mayoría de estudiantes de Cataluña (que son castellanoparlantes) y no les dejan estudiar en su lengua materna (vamos, la Gene hace lo mismo que que hizo Franco con el catalán durante 30 años). Gracias, espero deditos hacia abajo y que me llamen facha y colono en los comentarios, pero ojo, recordad la frase, la Gene hace lo mismo que que hizo Franco con el catalán durante 30 años
    • Icona del comentari de: Anònim a setembre 01, 2022 | 13:14
      Anònim setembre 01, 2022 | 13:14
      No te molestes, están sordos y con un buen lavado de cerebro. Y cuando preguntas dónde se puede ir con el catalán, te dirán al Alguer.
  2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a setembre 01, 2022 | 13:21
    Pere Llimonera i Citronell setembre 01, 2022 | 13:21
    Mas dura sera la caída... cuanto mas se obstinen los supremacistas en su obcecación aberrante y en llevar la contraria a la Democracia, la Ley, la Justicia y el Estado de Derecho, mas grande y sonoro sera el piño que se den al final... Cuanto mas se obcequen en ir en contra de la mayoría del pueblo de Catalunya, mas van a tener a la mayoría del pueblo en contra... cuanto mas alto creen que suben, llevados por su ignorancia y falta de interés y entendimiento democrático, de mas alto caerán... Hacen falta aeronaves solidas para volar alto; porque los globitos hinchados con gas explotan en las alturas y caen mucho antes de llegar a la estratosfera... así cuanto mas alta sea su cerrazón y perfidia política anti-Democrática, mas alta y dura serán la caída y el consiguiente morrón... And then the harder they come / The harder they fall, one and all / Ooh, the harder they come / The harder they fall, one and all / Well, the oppressors are trying to keep me down / Trying to drive me underground / And they think that they have got the battle won / I say forgive them Lord, they know not what they've done / 'Cause, as sure as the sun will shine / I'm gonna get my share now, what's mine / And then the harder they come / The harder they fall, one and all / Ooh, the harder they come / Harder they fall, one and all...
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a setembre 01, 2022 | 19:26
      Pere Llimonera i Citronell setembre 01, 2022 | 19:26
      Ya, bueno ...N0 fué comentario mí0 alguno de Pere Llimonera i Citronell el "Pere Llimonera i Citronell setembre 01, 2022 | 13:21". Este comentari0 de Pere Llimonera i Citronell no soy yo Pere Llimonera i Citronell de supremacia y ínfulas de semanas y semanas de Pere Llimonera i Citronell que no es Pere Llimonera i Citronell. " Y también otros cuantos mas Articulos varios, N0 S0N Míos, sino del TR0L separrata suprematra de patrias inventadas que comenta sandeces USuRPaNDo mi Nombre... además yo no entiendo nada de lenguas que no sean las mías por antonomasia la española y la castellana.
  3. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a setembre 01, 2022 | 13:29
    Català a l'escola i arreu setembre 01, 2022 | 13:29
    A l'escola catalana 100% en català i anglès com a segona llengua
    • Icona del comentari de: Anònim a setembre 01, 2022 | 18:39
      Anònim setembre 01, 2022 | 18:39
      Gracias por la risa, pero dime dónde los políticos llevan a sus hijos a la escuela, y si no son escuelas trilingües. Pido al periodista de turno que lo aclare.
    • Icona del comentari de: Som a setembre 01, 2022 | 19:19
      Som setembre 01, 2022 | 19:19
      Els xovinistes espanyols restaran amb un pam de nas els dia que els catalans fem com els parlants de danès, suec, neerlandès, hongarès, eslovè, txec, lituà, búlgar, finlandès, eslovac, estonià, croat... és a dir dominen la llengua pròpia del país on viuen i l'anglès. Per això la resposta silenciosa i intel·ligent a les agressions del xovinisme espanyol, és millorar els nostres coneixements de català i d'anglès... i encara de totes altres les llengües que puguem o necessitem.
    • Icona del comentari de: El cit campejador a setembre 01, 2022 | 19:36
      El cit campejador setembre 01, 2022 | 19:36
      Otro que Franquito en potencia
  4. Icona del comentari de: Andreu a setembre 01, 2022 | 19:11
    Andreu setembre 01, 2022 | 19:11
    Digui el què digui la patuleia de xovinistes espanyol habitual per aquests verals, a mi el català, entre altres moltes coses, em serveix quan vaig a renovar a una comissaria espanyola el DNI o el passaport, sempre m'han de cercar un empleat o empleada que m'entengui. De moment no he tingut cap incident...
  5. Icona del comentari de: Cal dir-ho a setembre 01, 2022 | 19:48
    Cal dir-ho setembre 01, 2022 | 19:48
    Avui els primers alumnes en començar les classes han estat els de les comarques del Conflent, el Capcir, el Rosselló, el Vallespir i la Cerdanya on el curs ha començat avui dia 1 de setembre. A la resta de Catalunya, l’escola començarà dilluns 5 de setembre, a Andorra, el 9 de setembre, i al País Valencià i les Illes, el 12 de setembre. Ànims a tota la mainada en la reentrada del curs escolar.
  6. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a setembre 01, 2022 | 22:43
    Pere Llimonera i Citronell setembre 01, 2022 | 22:43
    Tots els catalans saben parlar el castellà. Però no tots els castellans residents a Catalunya saben parlar català. Els catalans no som castellans.
  7. Icona del comentari de: CASTELLANO FUERA a setembre 02, 2022 | 12:51
    CASTELLANO FUERA setembre 02, 2022 | 12:51
    Diuen que formem part d'espanya, llavors perque a la resta d'espanya no puc parlar català? Perque no hi han les cartes als restaurants ni tan sols en català? Ni 25% ni osties, el castellà ha d'anar fora de catalunya. A la propera generació volem català com a llengua autoctona i anglés com a llengua internacional. La farsa de la lengua del imperio que se la fotin per el cul, que ja sabem tots que el castellanu no serveix per a res al món civilitzat.
  8. Icona del comentari de: Gonzalo Laputita a setembre 02, 2022 | 12:54
    Gonzalo Laputita setembre 02, 2022 | 12:54
    Hacen bien, en el fondo todos sabemos que el espanol entorpece.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa