La veritable cara del coronavirus que causa la pandèmia de Covid-19

Un visor de l'empresa Nanographics permet veure per primera vegada una imatge real del SARS-CoV-2

L’empresa Nanographics ha aconseguit per primera vegada una imatge real del coronavirus SARS-CoV-2, el que causa la Covid-19 i fa un any que ens té en pandèmia. Segons anuncia a la seva web, fins ara només s’havien vist recreacions científiques d’aquest organisme microscòpic que ens està alterant la vida de manera dramàtica, amb dos milions de morts al món causades ja. Ara, en canvi, asseguren que en col·laboració amb la Universitat de Tsinghua, de la Xina, i la King Abdullah University of Science and Technology (KAUST, de l’Aràbia Saudita, han aconseguit fer-ne una tomografia amb electrons per poder-la mostrar. Admeten, però, que ha calgut afegir-hi després aquests colors tan vius de manera artificial, ja que els virus, en realitat, no tenen color.

Els colors no són res més que la nostra percepció dels fotons de llum visible amb diferents longituds d’ona. Sembla que els objectes tenen colors perquè emeten o reflecteixen fotons de determinades longituds d’ona. Aquells fotons, quan són captats per l’ull humà, són interpretats pel cervell com a diferents colors. El més petit que podem veure d’aquesta manera és aproximadament la meitat de la longitud d’ona visible més curta. Però, la majoria dels virus (inclòs el coronavirus) són fins i tot més petits (el coronavirus té aproximadament 100 nm de diàmetre, mentre que la longitud d’ona visible més curta frega els 380 nm) i, per tant, no tenen cap color visible“, explica Nanographics per justificar que s’hagi tenyit la imatge.

La imatge real del SARS-CoV-2, abans de ser ‘tenyida’, on també es veu la corona

De tota manera, el visor de la imatge en 360 graus que facilita Nanographics té les dues versions: a part de poder-la fer girar per veure totes les cares del coronavirus, també es pot fer córrer la cortineta per comparar la versió en cru amb la versió tenyida. Una de les raons per les quals s’hi ha posat color és perquè es pugui apreciar millor la corona que caracteritza el virus, tot i que si ens hi fixem bé en la imatge en blanc i negre també es veu. Teniu el visor interactiu sota aquestes línies.

Més informació

Comentaris

    Se parece al Gonzalo Facha Segurata 22/01/2021 6:42 pm
    Tiene sus ojitos...
    mike 22/01/2021 9:47 am
    una gran obra d'enginyeria Xinesa, sens dubte

Nou comentari