Han vacunat els seus fills quan ha tocat i s’han vacunat de la grip tot i no ser obligatori. Però ara no es refien de la vacuna contra la Covid-19 i diuen que no se la posaran. Són persones de mitjana edat i també gent gran que en absolut s’identifiquen amb el moviment antivacunes i que sempre han confiat en el sistema sanitari, però que ara es troben en una situació d’incertesa que les porta a dubtar sobre la conveniència de vacunar-se. “Comencem a trobar reticències a la vacuna en persones que abans no es plantejaven no vacunar-se però que ara afronten la novetat de la Covid-19 des de la reticència, sovint amb poca informació, desinformació o directament contaminats per les fake news. Però a Catalunya cada any es posen tres milions de vacunes i no és notícia… Si detectem col·lectius que ara són reticents a la vacuna potser és perquè se li està donant un protagonisme als mitjans de comunicació desmesurat quan en realitat és una vacuna com qualsevol altra, amb uns problemes logístics específics, sí, però amb els mateixos possibles efectes secundaris que una altra”, reflexiona el portaveu de la Junta de Govern del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), Enric Mateo, en conversa amb EL MÓN. Unes reticències que diverses fonts de centres d’atenció primària confirmen a aquest diari després dels primers dies d’arrencada de la campanya de vacunació a Catalunya.

Davant d’aquest escenari, el portaveu de les infermeres i infermers creu que és important transmetre el missatge, “real”, que la vacuna de la Covid-19 “no té res que ens pugui preocupar més que cap altra vacuna”, i que “només s’aconseguirà la immunitat de grup quan tinguem un alt percentatge de vacunació”. En aquest sentit, insisteix a posar en valor la feina dels infermers i infermeres, a la primera línia de foc de vacunació: “La vacuna de la Covid-19, com la resta, no és una simple punxada, ha de ser el resultat d’una decisió informada i conscient per part del ciutadà, un acte de responsabilitat social que necessita de l’acompanyament dels professionals de l’atenció primària més que no pas de grans campanyes publicitàries”, argumenta Mateo. 

Els infermers i infermeres, afegeix el seu portaveu, són peces clau per aportar als usuaris tota la informació necessària per vacunar-se sense por i sense caure en els enganys que alguns col·lectius negacionistes o antivacunes pretenen difondre: “Nosaltres coneixem la persona, el seu entorn, hi establim una relació personal i molts pacients ens demanen consell sobre si vacunar-se o no, podem aclarir dubtes dels indecisos. I entenem que la reacció normal de la gent si té informació parcial o està contaminat per les fake news és el rebuig, però el cert és que no té més risc que qualsevol altra vacuna i en canvi el benefici és molt alt”, argumenta l’Enric Mateo.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, també incideix en el concepte de responsabilitat social davant l’emergència sanitari com a argument per convèncer els ciutadans reticents a vacunar-se: “És un acte d’insolidaritat amb la societat no vacunar-se, perquè per adquirir la immunitat de grup necessitem que la gent es vacuni. Les vacunes són un dels instruments més poderosos per prevenir malalties, i de fet, moltes de les malalties que no coneixem és gràcies al fet que els nostres pares ens van vacunar, com per exemple, la poliomielitis, la verola o la varicel·la”. Padrós també lamenta que es difonguin falses informacions sobre la vacuna que puguin generar incertesa o por entre els ciutadans, i remarca en declaracions a EL MÓN que cal explicar clarament a la població que “el risc de vacunar-se és infinitament menor a no fer-ho”, si bé reconeix que ningú no pot donar “la garantia que no passarà absolutament res, perquè cap vacuna té risc zero”. En tot cas, insisteix que “totes les vacunes que ja han estat certificades mereixen la nostra confiança plena”. Això sí, demana als ciutadans i als mitjans de comunicació que “només s’escoltin els experts i la comunitat mèdica quan es parli de la vacuna per evitar escampar fake news, el gran enemic de la vacuna”.

Les fake news són una altra batalla que ha de guanyar la vacuna de la Covid-19

Poden negar-se a vacunar-se, els professionals sanitaris?

Legalment, sí, com qualsevol altre ciutadà, perquè la vacunació de la Covid-19 és totalment voluntària. Ara bé, els portaveus dels metges i infermers de Barcelona coincideixen a assenyalar que aquí es planteja un debat ètic i deontològic que mereix ser tractat. “Els professionals sanitaris no haurien d’objectar, èticament i deontològicament no és acceptable. Si dubta sobre l’eficàcia de la vacuna, per què vacuna el pacient? I pot posar en risc la salut dels pacients que tracta? Pot un professional sanitari treballar en una residència sense estar vacunat? Si el meu pare hi està ingressat, vull que estigui en risc perquè el seu infermer ha objectat? Al meu entendre, de cap manera”, sentencia Padrós.

Pel que fa als infermers, Enric Mateo recorda que els col·lectius que estan en primera línia de contacte no estan obligats a vacunar-se ni de la Covid ni de cap altra vacuna: “De fet, els professionals de la salut, policies, bombers i altres serveis d’aquest tipus tenim uns índexs de vacunació de la grip prou baixos, el que ens indica que no hi ha una gran disposició”. En aquest sentit, creu que el cas de la Covid-19 s’hauria de tractar en els comitès d’ètica i deontologia de les corporacions professionals: “El debat s’ha de posar sobre la taula. Jo, a títol personal, crec que la vacunació hauria de ser obligatòria per a tota la població”, conclou.

Sigui com sigui, el repte de la sanitat pública és ingent: La comunitat científica considera que per aconseguir la immunitat de grup cal que el 90% de la població adquireixi resistència al virus, vacunant-se o havent passat per la malaltia, tot i que en aquest cas no hi ha certesa sobre la durada de la immunitat. A l’inici de la pandèmia s’havia determinat, en base a les primeres dades obtingudes a Wuhan i a Itàlia, que la immunitat de grup s’aconseguia amb un 60% de la població protegida, però gairebé un any després els científics han tornat a fer càlculs davant la gran capacitat de contagi del coronavirus.  

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Albert Banti a gener 07, 2021 | 09:14
  Albert Banti gener 07, 2021 | 09:14
  Si la solució és informar a la població a través de la por, anem malament, jo no em penso vacunar per la manca d'informació real de una vacuna que s'ha fet amb un any i mig, quant tothom sap que una vacuna seriosa triga més de 10 anys, no parlem de tecnologia parlem de biologia i això té unes passes que necessiten el seu temps. El que sí sabem són els immensos beneficis de les farmacèutiques i fins i tot la maniobra del CEO de Pficer en vendre's les seves accions per 5000 milions de dòlars. Per acabar dir que la vacuna de la grip estacional té una efectivitat d'entre un 15 i un 30% i això que fa molts anys que es practica i també que lo que es una manca d'ètica es comparar aquesta vacuna amb la de LA POLIMIELITIS, VAROLA i VARICEL·LA, tractant-nos a tots d'estupits
 2. Icona del comentari de: Valdiri a gener 07, 2021 | 11:06
  Valdiri gener 07, 2021 | 11:06
  El problema de les vacunes, que en aquest cas no esta comprobat, es l’efecte a llarg plaç. Que passarà d’aqui 1 o 2 anys ? I l’altre problema seria que les vacunes de Pfizer i Moderna es basen en el ARN m, una nova tecnologia que no s’ha utilitzat mai. També ajudaria que en l’article sobre les vacunes es busqui l’opinió d’experts que puguin ser crítics o que exposin les problemàtiques que puguin comportar unes vacunes fetes a tota pressa.
  • Icona del comentari de: el verdugo del Cid a gener 07, 2021 | 20:16
   el verdugo del Cid gener 07, 2021 | 20:16
   Tens molta raó, especialment estant a punt d'aprovar-se la vacuna d'Oxford, basada en una tecnologia a proba de bomba en allò que es refereix a seguretat i experiència. Ara bé, no és cert que l'ARN-m no s'hagi fet servir mai; no s'ha fet servir en vacunes, però és la clau de diverses noves eines contra el càncer força experimentades. És clar que arriscar-me a una tecnologia pensada per guarir infermetats 100% mortals (si l'alternativa SEGURA és la mort és molt diferent!), no sé, no sé... El que considero criminal és no poder escollir, especialment quan la vacuna d'Oxford és, pel cap baix, un 90% més barata. I reduir el risc de la COVID en un 70% o, en el pitjor dels casos, reduir-la a una simple grip per a mi és molt millor, infinitament millor, que arriscar-me a una nova tecnologia mai provada en vaccins, per molt que em garanteixi no morir pel SARS-cov-2; de fet, a hores d'ara, és de l´únic del què em garanteix no morir.
 3. Icona del comentari de: Si estàs contra mi (ets un conspiranoic) a gener 07, 2021 | 21:35
  Si estàs contra mi (ets un conspiranoic) gener 07, 2021 | 21:35
  Comportament sospitós dels propietaris de Pfizer en augment desenfrenat d'accions de la companyia en anunciar una eficàcia , no provada en humans a llarg termini, mai els inversors en moments de revalorització de les accions són venudes, sinó, esperen més revaloritzacions (atípic i sospitós) i això no tenint cap responsabilitat pels efectes secundaris (gràcies al Psparlament Europeu i Governs Psdemocàtes.

Nou comentari

Comparteix