El Govern retira el concert a les escoles que segreguen per gènere

Cambray condemna la "discriminació" que exerceixen aquests centres educatius

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray, ha anunciat aquest dimarts que la Generalitat retirarà el concert a les escoles que segreguen per sexe. Ho ha explicat en roda de premsa després de la reunió del consell executiu, en la qual ha condemnat la “discriminació” que exerceixen aquest tipus de centres per “separar entre nens i nenes“. En aquest sentit, ha assenyalat que aquestes escoles deixaran de rebre finançament per part de la Generalitat ja que, ha assegurat, estan en contra de qualsevol posicionament d’igualtat que sí que vol defensar el Govern.

Cambray ha dit que l’escola catalana ha de ser feminista i que no pot discriminar cap alumne per les seves condicions de gènere, origen, llengua o situació socioeconòmica, entre d’altres. I ha dit que això és motiu suficient com per entendre que les escoles que segreguen per sexe deixin de rebre aquest finançament públic. Ha afegit que el finançament de la Generalitat es rep en el moment que es considera que el centre educatiu exerceix un servei públic, i que una escola que segrega per sexe o gènere no es pot considerar que l’estigui exercint.

S’ha de vetllar per un servei adequat“, ha dit Cambray, que ha informat que onze escoles que segreguen per sexe a l’educació secundària obligatòria (ESO) deixaran de rebre aquests diners a partir de l’any que ve. No hi ha cap escola de segon cicle infantil que es trobi en aquets escenari, ha informat el conseller, però ha dit que tallar aquest finançament a les onze escoles que segreguen per sexe a la ESO tindrà efectes a 139 grups i 3,850 alumnes. D’aquests centres educatius, n’hi ha dos que també ofereixen Batxillerat. Cambray ha dit que aquesta mesura té ara més cobertura jurídica perquè la nova llei espanyola sobre educació assenyala que les escoles no han de separar per sexe per tal d’afavorir la igualtat entre homes i dones.

El Govern ha anunciat aquesta mesura un 12 d’octubre. És a dir, que el Govern ha fet el buit al Dia de la Hispanitat, tal i com va anunciar la setmana passada, i el consell executiu s’ha reunit com acostuma a fer tots els dimarts. Així ho va anunciar la setmana passada la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que va afirmar que l’executiu mantindria la seva agenda habitual. I avui la mateixa portaveu ha dit que la reunió “s’ha fet amb normalitat” perquè el Govern “no comparteix la significació d’una festa que no representa a la majoria de catalans”. De fet, ha expressat que és “l’efemèride d’un genocidi” i s’ha reafirmat en l’expressió que “avui no hi ha res a celebrar”. 

Comentaris

  Serafi Bandarra i grataconys 12/10/2021 1:41 pm
  Ben fet han de conviure junts desde petits
  Maldestres com són 12/10/2021 1:59 pm
  Clar, el departament d'Educació ha acumulat 30 milions de dèficit, de tant bé com ho han gestionat els d'ERC, i ara els han d'anar a buscar a les concertades amb l'excusa ideologitzada de la discriminació. Tot i així, quant apostem a què al final se l'hauran d'embeinar?
   Anònim 12/10/2021 2:25 pm
   Mira, l'opus dei entre nosaltres.
    Cortina de fum per aprovar els pressupostos al PSOE 12/10/2021 4:52 pm
    No rec que ningú de l'opus llegeixi aquest pamflet. Però sí que ho feu els totalitaris estalinistes de pensament únic.
  ALF 12/10/2021 2:01 pm
  Una bona noricia
  Francesc Font 12/10/2021 2:23 pm
  Breu i concís. Ja era hora. Així de clar.
  Anònim 12/10/2021 2:51 pm
  Tan sols dir . . qui és qui per dir si la filla d'hom ha d' estudiar per nassos al costat de fill de ningú ? PD : si poden triar .. hi triïn !
  Narcís 12/10/2021 2:52 pm
  Tan sols dir . . qui és qui per dir si la filla d'hom ha d' estudiar per nassos al costat de fill de ningú ? PD : si poden triar .. hi triïn !
  Joaquim Sans 12/10/2021 3:36 pm
  Perdem el temps. El TC o qui sigui trigarà poc a declarar-ho inconstitucional.
  ciutadà 12/10/2021 3:57 pm
  Ja era hora, oi?.
  Tano 12/10/2021 4:16 pm
  Ja era hora. Els del Opus ja tenen suficients diners per pagar-se les escoles.
  Pel dret a decidir 12/10/2021 4:38 pm
  María Calvo ESCUELA DE FAMILIA European association single-sex education (EASSE) Sin miedo a educar Betsy Hart En 1884 el Parlamento noruego aprobó una ley para garantizar la igualdad en materia educativa entre los sexos, permitiendo así los colegios mixtos. Más de 100 años después, en 1997, una nueva ley prohibió expresamente la educación separada por sexo. Sin embargo, esta norma permite la separación de niños y niñas por períodos concretos o en etapas escolares determinadas. Desde entonces y hasta ahora, las clases mixtas han sido la regla general, sobre todo por motivos de escasez de alumnos. Sin embargo, recientemente algunos colegios públicos de Oslo están comenzando a implantar este tipo de experiencias diferenciadas con el fin prioritario de dar más protagonismo a las niñas, eclipsadas por unos compañeros masculinos que requieren más atención por parte del profesorado y que relegan a las niñas a un segundo plano. Los profesores han comprobado que en clases separadas por sexo, las niñas intervienen más, adquieren más confianza en sí mismas y se sienten más tranquilas, de manera que rinden con mayor eficacia.
  Provoca la dreta quan vols legitimar la falsa esquerra 12/10/2021 5:01 pm
  Em sembla que aquí hi ha molt comentarista d'aquells que miren el dit quan s'assenyala la lluna. Aquest és el tipus de proclama que els governs deixen anar quan es vol crear una polèmica interessada que distregui d'altres qüestions. En aquest cas convé escenificar una confrontació amb la dreta per justificar el suport al govern "progressista" del PSOE. No hi fa res que després el TC els hi tombi. El que es pretenia, que era justificar el suport incondicional als pressupostos, ja s'haurà aconseguit. Sembla mentida amb quina facilitat piquen alguns peixos.
  Pepe 12/10/2021 5:03 pm
  Per a posar classes d'Islam i masclisme no tingueren cap problema
  ... 12/10/2021 9:59 pm
  Ja era hora que s'acabés aquest concert de segregació de sexes: homes aquí, dones allí.
  Un neci mai et defrauda 13/10/2021 8:51 am
  La separació per sexe en un primer estadi podria ser una mesura d'equitat (mesures diferenciadores conduents a assolir la igualtat). No és el sentit en què ho apliquen aquestes concertades, però en altres països es fa precisament per formar les nenes en un entorn més procliu al seu desenvolupament envers a la plena igualtat social. Podrien analitzar el pla docent que s'aplica en cada cas en lloc d'estigmatitzar-ho d'entrada, però suposo que aquí som més de treure'n rèdit polític i d'atribuir adjectivacions simples i sectàries de dretes, opus o masclisme en lloc d'analitzar les coses a fons.

Nou comentari