Un estudi associa la contaminació a un major risc d’emmalaltir greument per la Covid

Un estudi d’ISGlobal i el projecte GCAT de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol ha conclòs que l’exposició prolongada a la contaminació de l’aire no s’associa a un major risc d’infecció per covid-19 però sí d’emmalaltir més greument. Els resultats no revelen una relació entre exposició a la contaminació i infecció però sí entre una major exposició al diòxid de nitrogen (NO2) i partícules fines (PM 2,5) i nivells més elevats d’IgG contra els cinc antígens virals en els infectats, que indica major càrrega infecciosa i gravetat dels símptomes.

L’investigador d’ISGlobal i primer autor de l’estudi, Manolis Kogevinas, assegura que aquesta investigació proporciona l’evidència més contundent fins ara sobre l’associació entre contaminació de l’aire i Covid-19. Diversos estudis han apuntat aquesta relació però encara no hi havia explicació clara. Els resultats van en línia amb l’associació entre contaminació i hospitalització que s’ha descrit per a altres infeccions respiratòries com la grip o la pneumònia. La contaminació també podria contribuir afavorint condicions cròniques, com les cardiovasculars o les respiratòries, que augmenten el risc d’emmalaltir greument per Covid-19.

L’estudi va incloure 9.605 participants, entre els quals 481 (5%) casos de Covid confirmats. També es van prendre mostres de sang a poc més de 4.000 participants per determinar la presència i quantitat d’anticossos IgM, IgA i IgG davant de cinc antígens virals. Un 18% d’aquestes persones tenia anticossos davant del virus, però no es va trobar associació entre infecció i exposició a contaminants.

Per al total de participants, es va trobar una associació entre major exposició a NO2 o PM2,5 i malaltia, sobretot per als casos greus que van acabar a l’hospital o en teràpia intensiva. L’associació amb PM 2,5 va ser més forta per a homes de més de 60 anys i persones que vivien en zones desfavorides. Els autors de l’estudi subratllen que els resultats proporcionen un argument addicional en relació als beneficis per a la salut pública de reduir els nivells de contaminació atmosfèrica i posen en evidència l’impacte dels factors ambientals sobre les malalties infeccioses.

Nou comentari