El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Educació posarà aire condicionat a espais comuns de 100 centres abans de setembre

Educació posarà aires condicionats a espais comuns –biblioteques, menjadors, gimnasos– de cent centres de titularitat de la Generalitat com a primera mesura del pla d’adequació al canvi climàtic. S’hi destinaran cinc milions d’euros i es prioritzaran els centres que atenen l’alumnat més vulnerable, escoles bressol i d’educació especial, tot i que la majoria d’escoles bressol són de titularitat municipal i no entrarien en aquesta mesura. També tindran prioritat els centres amb orientació de les aules al sud, sud-est i sud-oest, els que tenen una distribució d’aules on és menys eficient la ventilació creuada i els que es van construir entre el 1979 i el 2007. Aquesta intervenció començarà aquest mes de maig i s’estendrà fins a l’inici del curs vinent.

A banda, en els pròxims cinc anys el Departament espera poder posar aire condicionat a tots els centres de titularitat de la Generalitat. Actualment, només 287 instituts i 252 escoles tenen algun espai comú climatitzat, però la previsió de la conselleria és arribar als 800 centres en cinc anys. Pel que fa als centres de titularitat municipal, l’adequació dependrà de cada ajuntament.

El conseller d'Educació, Josep González Cambray, intervenint a la sessió de control al Govern | ACN (Mariona Puig)
El conseller d’Educació, Josep González Cambray, intervenint a la sessió de control al Govern | ACN (Mariona Puig)

Un pla per les onades de calor que “flexibilitza” les jornades lectives

La conselleria també ha presentat aquest dimecres el Procediment d’organització dels centres per altes temperatures, el POCAT. Es tracta d’una guia d’actuació pels centres basada en alertes via Telegram dels episodis de màxima calor perquè els centres puguin organitzar les jornades lectives. Les direccions rebran aquestes alertes segons les temperatures i podran activar el POCAT. Per poder posar en marxa el pla, la conselleria ha establert el llindar de temperatura segons territoris:

Alt Pirineu: 32 graus
Lleida: 34 graus
Maresme: 29 graus
Baix Llobregat: 30 graus
Girona: 34 graus
Catalunya Central: 35 graus
Camp de Tarragona: 30 graus
Terres de l’Ebre: 35 graus
Penedès: 32 graus
Vallès Occidental: 32 graus
Barcelonès: 30 graus
Barcelona: 30 graus

Aquest pla permetrà als centres descriu què fer en determinades ocasions i permet prendre mesures:

  • Manteniment de l’horari d’obertura però amb flexibilitat de l’activitat lectiva
  • Protecció, seguretat i benestar de la comunitat educativa
  • Les famílies podran recollir l’alumnat malgrat que el centre haurà de garantir la custòdia
  • Actuacions d’emergència en cas d’esgotament per calor o cops de calor

Més ventiladors per als centres sense aire condicionat

A banda de l’aire condicionat que es situarà en la primera fase del pla en 100 centres de Catalunya la conselleria repartirà de nou ventiladors. L’any passat es van repartir 2.424 ventiladors i enguany se n’entregaran 2.500 més. Els centres que ja van rebre ventiladors l’any passat no en rebran aquest any.

A banda, la conselleria posarà en marxa un pla pilot a quinze centres amb tecnologia free-cooling, un nou sistema de climatització que encara s’ha d’avaluar.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a maig 03, 2023 | 13:22
    Anònim maig 03, 2023 | 13:22
    Cada cop que esquerra ha tingut la conselleria, i gairebé sempre ha estat a les seves mans, es gasten milionades en invents com l'1x1, les pissarres digitals, repartir ordinadors a alumnes de determinat nivell, la sisena hora sense tenir en compte si hi havia prou mestres, etc. A canvi, ni un punyeter ventilador fins ara, fins i tot a zones on des de maig ja s'arriba als trenta i escaig graus a les aules. Al juny i al setembre podem passar dels trenta cinc, amb una saturació d'humitat altíssima perquè hi ha més de trenta persones a aules d'uns cinquanta metres quadrats. Aquests pocs ventiladors i aires condicionats que posaran són una gota d'aigua al desert. De veritat hem d'anar a gastar cada cop més electricitat en aires condicionats i estudiar tot amb ordinadors, en plena crisi climàtica? I si primer posen plaques solars a tots els centres i després fan la resta?
  2. Icona del comentari de: Rafel Puig-Samper a maig 03, 2023 | 16:01
    Rafel Puig-Samper maig 03, 2023 | 16:01
    Ja serà tard com sempre el govern malament i tard son ineptes La Generalitat,S.A no funciona també deu ser culpa d’asil o renfe Aquí ens tenim de menjar el desastre de gestió

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa