Una altra barrera psicològica salta pels aires en les dades de la pandèmia de Covid en el compte enrere de les festes de Nadal: ja hi ha més de 300 malalts crítics ingressats a les UCIs dels hospitals de Catalunya, exactament 307, després que aquest diumenge se n’hagin afegit 11 en les dades publicades pel Departament de Salut diàriament.

El nombre total d’ingressats per la malaltia, que ahir semblava estabilitat, torna a pujar amb sis casos més i ja en són 1.144. L’única dada positiva del balanç d’aquest de les últimes 24 hores és que no s’ha notificat cap nova defunció, però des que va començar la pandèmia, el març del 2020, ja n’hi ha hagut 24.305 víctimes mortals. El total acumulat de casos confirmats amb proves PCR o tests d’antígens és de 1.033.700, i en les últimes 24 hores se n’hi han afegit 4.196. L’11,34% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. La incidència acumulada a 14 dies puja de 628,77 a 674,31, mentre que a 7 dies puja de 391,45 a 446,64.

Els altres indicadors que van a l’alça són el risc de rebrot, que ja està en l’alarmat xifra de 1.132 punts, un increment de 122 punts respecte d’ahir, dia en què es va trencar la barrera dels 1.000 punts. La velocitat de propagació també s’incrementa, en aquest cas vuit centèsimes, i arriba a 1,73.

En aquesta situació, els experts demanen que es redueixi al màxim la vida social de cara a les festes de Nadal i que, si s’opta per mantenir les trobades previstes i es fan servir tests d’antígens per intentar descartar positius es facin servir bé. Tot i l’allau de demanda –que s’afegeix a un caos logístic que ha deixat les farmàcies sense estoc–, els experts recorden que aquests tests són eficaços per detectar positius però que no donen garanties amb els negatius, ja que pot ser que la càrrega viral sigui baixa quan es fa la prova, però la transmissió es pot produir igualment. Per això, insisteixen que si es vol descartar un positiu amb aquest sistema cal fer-se la prova repetidament durant diversos dies previs a la trobada que preparem.

Comentaris

    Joan Desembre 19, 2021 | 17:34
    Pero dels mes de 300 ingressats a les UCIs quants estan vacunats i quants no? perque no doneu aquesta informació? això es demenecial ja. Amb com esteu tractant tot el tema del covid per mi ja he perdut tota la credibilitat en qualsevol tema. No us crec el que dieu. Sou imparcials. Només parleu del que us diuen i de com us diuen que parleu. Si us plau no digueu que sou periodistes.

Nou comentari