El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Cinquena onada de Covid i turisme: la suma inassumible als hospitals de la Costa Brava
  • CA

Els dos hospitals comarcals empordanesos, sotmesos a la pressió de l’increment de població de la Costa Brava a l’estiu, estan col·lapsats i han començat a haver de derivar pacients a altres centres sanitaris, de les comarques gironines o fins i tot més lluny, en alguns casos amb repatriació inclosa. Es troben així l’hospital de Palamós (Baix Empordà), com explicava ahir TV3, i el de Figueres (Alt Empordà), que avui ha fet un comunicat oficial donant tota mena de detalls sobre la situació que s’hi està vivint.

A Palamós, la setmana passada van ingressar una cinquantena de pacients amb Covid, xifra que no havien assolit en tota la pandèmia, va arribar a un punt que els malalts s’havien de quedar als box d’urgències i no hi havia espai per atendre els altres pacients. I a Figueres han passat, en un mes, de no tenir cap ingressat per Covid a tancar el juliol amb 32 d’aquests pacients ocupant llits. Per això, com el de Palamós, aquest centre ha començat a derivar pacients a l’hospital d’Olot i la Clínica Onyar, de Girona. Segons el comunicat de la Fundació Salut Empordà (FSE), que gestiona el centre, la majoria d’aquests malalts no estan vacunats.

A més a més, s’ha suspès molta activitat de consultes externes i quiròfan per alliberar professionals. El problema és el còctel inassumible que barreja “l’augment d’urgències per l’arribada de turistes i la falta de professionals”, ja que part del personal està de vacances i també hi ha baixes per Covid. Divendres, l’hospital de Figueres tenia 39 pacients ingressats per la pandèmia, quatre dels quals a la unitat de semicrítics d’urgències. Si havien començat sense cap pacient ingressat per Covid el juliol, el dia 12 ja en tenien 8 –tres dels quals a semicrítics– i la xifra va anar pujant fins als 39 del dia 28, que ja no ha augmentat. I els pacients són més joves que en les altres onades, com passa en tots els hospitals,

A Olot i a Girona

D’acord amb la Regió Sanitària de Girona, i gràcies al suport de la resta de centres de la demarcació, s’ha decidit que, si és necessari, l’Hospital de Figueres pot derivar pacients a l’hospital d’Olot i a la Clínica Onyar de Girona. Precisament, en aquest últim centre avui mateix ja s’hi han traslladat dos pacients procedents de l’Alt Empordà. Es tracta de malalts que no són crítics, ja que en aquests casos sempre es traslladen als hospitals que disposen d’una UCI.

Actualment, a la FSE hi ha deu professionals que han donat positiu per covid-19 i que estan aïllats (durant aquesta sisena onada, però, s’ha arribat a un pic de quinze). “Unes baixes que se sumen al personal que està de vacances; és per això que s’han incorporat més professionals a la Fundació i s’han prorrogat tots els contractes de les persones que s’havien incorporat com a reforç covid fins al 6 de gener del 2022”, concreta l’hospital.

A la pressió derivada de la pandèmia, també cal sumar-hi la del dia a dia (que s’incrementa amb l’arribada de l’estiu). Segons precisa la FSE, en aquests moments l’hospital de Figueres atén unes 300 urgències al dia (amb punts de màxima demanda de 80 persones), Des del centre expliquen que aquestes dades són semblants a estius anteriors, però ara amb “l’agreujant que l’assistència s’endarrereix per l’aplicació dels protocols anticovid”.

Consultes externes i quiròfans

“Com ja va passar al juliol del 2020, s’ha produït una nova onada de pacients a l’hospital”, explica el director gerent de la FSE, Martí Masferrer. “En aquest cas, però, a diferència de l’any passat, tenim l’agreujant que hi ha més turisme, la qual cosa ens suposa molta pressió tant a les urgències com a les plantes, si aquests pacients han d’acabar ingressant”, hi afegeix.

Per fer front a aquesta situació, la FSE ha pres altres mesures que afecten l’assistència (com ja s’ha fet en les anteriors onades del virus). S’ha suspès activitat de consultes externes, quiròfans i sales d’endoscòpies per alliberar professionals que puguin donar suport als serveis més pressionats.

“La suspensió no és de manera generalitzada, sinó que cada dia es revisa per tal d’evitar fer desprogramacions massives, amb l’objectiu de mantenir al màxim l’activitat ordinària”, precisa la Fundació. A més, l’hospital de Figueres també ha habilitat quinze llits més dels habituals (arribant fins als 150, que és la capacitat màxima del centre). Per alliberar habitacions, també s’han derivat pacients lleus o aquells que ja estan a punt de rebre l’alta a la Clínica Santa Creu.

En referència als acompanyants dels pacients ingressats, no s’han fet canvis en el règim de visites del Centre Sociosanitari Bernat Jaume, però sí al de l’hospital. Cada franja horària s’ha reduït una hora. Ara les visites es fan de dotze del migdia a una de la tarda, i de cinc a sis de la tarda.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a agost 03, 2021 | 19:20
    Jordi (Català i Suís) agost 03, 2021 | 19:20
    És el preu que cal pagar: https://www.letemps.ch/monde/retour-touristes-provoque-une-chute-rec. ord-chomage-espagne. L'article parla de 200'000 aturats que han trobat feina al juliol. Molts turistes, menys atur i més infectats. Més infectats, més hospitzalitzats i més morts.
  2. Icona del comentari de: Des a agost 04, 2021 | 00:58
    Des agost 04, 2021 | 00:58
    Perqué no es vacuna la gent????

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa