Cervantes reclama un canvi de xip: “Les restriccions no aturen la Covid”

El cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, Manel Cervantes, ha reclamat a les autoritats sanitàries i a la població en general que facin un “canvi de xip” i acceptin que la Covid-19 ha arribat per quedar-se. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Cervantes ha assegurat que la variant Òmicron, més transmissible i menys mortal, mostra el camí que seguirà la pandèmia en el futur i demana no imposar mesures ineficaces. “Les restriccions no aturen el virus”, ha insistit. “No han servit per frenar-lo”.

Cervantes considera que després de dos anys de pandèmia seguir aprovant restriccions que afecten la salut mental de la població és contraproduent i s’acabarà pagant. “El virus no marxarà i cal deixar de fer coses que no solucionen el problema”. L’epidemiòleg del Parc Taulí creu que en els pròxims mesos l’estratègia a seguir passa per deixar de fer testos als asimptomàtics i centrar-se en la població de risc, a qui s’haurà de fer “un bon seguiment i vacunar per evitar complicacions”.

Evolució natural

“Tancant el país no arreglarem els hospitals ni posarem fi a la Covid”, ha dit. “El virus s’atenua amb el temps i la gent desenvolupa defenses, així és com s’acaba frenant”. Cervantes també avisa que no és possible mantenir el ritme actual de vacunacions per un període indefinit. “Vacunar tothom cada sis mesos no és possible”, ha reconegut. “Cal buscar altres solucions i deixar-se de cues per fer-se PCR i testos d’antígens si no et trobes malament”.

Cervantes manté que aprovar noves restriccions no ajudarà els hospitals, que el que realment necessiten són més personal i que la gent asimptomàtica deixi de col·lapsar els circuits Covid, que s’haurien de reservar als pacients greus. “És una qüestió de sentit comú”, ha explicat. “Si no et trobes bé, queda’t a casa”. L’epidemiòleg considera que moltes de les mesures s’han aprovat perquè no se sabia què fer, com per exemple l’obligació de dur mascareta pel carrer, que “no serveix de res”.

Cervantes també s’ha mostrat contrari a tancar les escoles o endarrerir l’inici de curs. “Tancar les escoles significa deixar els nens a casa amb els avis després de les festes i les cavalcades, seria la pitjor combinació possible“, ha alertat. “La salut mental dels nanos depèn de moltes coses i en el futur pagarem el fet d’haver-los deixat dos anys tancats”.

Comentaris

    Arthur Gener 04, 2022 | 10:55
    Per fi algú que comença a parlar clar! Gràcies.
    Rara avis Gener 04, 2022 | 11:06
    No m'ho puc creure. Un epidemiòleg amb seny!
    2022 Gener 04, 2022 | 12:11
    Sobretot tenint en compte que les mesures són contradictòries. Tanquen restaurants però metro i busos plens a cessar perquè no posen més transport. A l'escola és confinen els nens que han estat exposats però no es fa ni una prova PCR als docents que sovint han fet classes a dos o tres grups amb positius ni per tant, han estat exposats tant com els alumnes. Si es té un fill positiu, ell està confinat però el pare a treballar si no vol perdre la feina, si ets autònom, paga-t'ho tot perquè no t'arriba ningún euro d'ajuda encara que treballis en un vol.lectiu obligat a tancar..Tot plegat un munt de despropòsits, és normal que la gent n'estigui tipa. Més encara dels polítics que de les restriccions sense sentit o contradictòries. A França s'obliga a tot aquell que pot fer la seva feina teletreballar, que hi faci. És OBLIGATORI. Havent menys gent que es desplaça, és redueix l'ocupació del transport i de passada, si s'ha d'aguantar els nens que han confinat, es pot fer. No dic que sigui ideal però al menys faciliten seguir protocol de seguretat. Aquí posen un munt de restriccions i cap eina per sortir-se'n. Això de la mascareta al carrer, no he sentit cap expert que ho avali com a mètode efectiu.
      2023 Gener 04, 2022 | 13:06
      Mentre l'estat espanyol i el gobierno més progressista de la història inclou dins dels seus pressupostos 2022 la despesa militar més gran de la seva història.. Potser amb aquesta pasta gansa dedicada a la guerra, hi haurien més diners per a que hi hagi més transport; més personal per a fer proves PCR; per a donar de baixa temporalment pares treballadors que han de tenir cura de fills amb quarantena; més diners per a protegir el treball i els treballadors autònoms... I sí, la mascareta és efectiva, potser tu vius en un municipi amb poca densitat de població, però a l'aglomeració de Barcelona no és gens agradable trobar-se en qualsevol cantonada plena de gent, un individu tossint i amb la mascareta al braç o directament sense... De fet jo sempre la porto a l'exterior urbà des del 2020 i m'he trobat persones amb el nas i la boca descoberts, que venint de front se l'han posada en veure'm. A més si surts de casa generalment és per a anar a un local tancat, botiga, comerç, cal metge, feina, transport... per la qual cosa millor col·locar-la d'antuvi i no treure-la i col·locar-la sense cap precaució. Com tot, parlem-ne.
    Artur Rara i Avis Gener 04, 2022 | 12:50
    "Per fi algú que parla com nosaltres volem...(?!)" Escriuen els negacionistes més ximplets, però ben mirat res tot sol atura la Covid-19 (si hi hagués cap miracle ja s'hauria aplicat), és un conjunt de coses que fan que es freni en part i / o a poc a poc. El negacionisme fa part del personal que no es creu una causa-efecte si no és immediata i super evident als seus ulls, quan es tracta d'analitzar, d'observar, d'investigar, d'assajar, d'esperar... activitats que suposen temps i amb molts d'imputs (sanitaris, econòmics etc), n'hi ha que no hi arriben. Qualsevol persona amb sentit comú se n'adona que si hom es cobreix la boca i el nas hi entra menys quantitat d'agents patògens, si hi ha més higiene i bona ventilació menys transmissió, si hi ha menys gent reunida a tocar en trobades en locals tancats menys transmissió, si hi ha menys activitat menys transmissió (les activitats que son prescindibles no essencials és de sentit comú que siguin les primeres), si hi ha persones vaccinades es frena en part la transmissió i la gravetat de la covid-19... Per la qual cosa les mesures que han pres els estats europeus son correctes (tot es pot millorar), però, és clar ningú diu que s'hagi de canviar a partir d'algun moment (de fet s'ha fet moltes vegades) si com sembla gràcies a totes les mesures preses la incidència minva, la gravetat també. El que han de fer els negacionistes és consultar les dades dels òbits des del febrer del 2020 i pensar quantes víctimes més hi haurien si el 2020, 2021 i 2022... s'haguessin pres les "mesures" i "propostes" del negacionisme. és a dir no fer res, no fotre un brot, viure com si no hi hagués res de nou. No fotem, no permeteu que us aixequin la camisa des del negacionisme. A més cal restar atents a la retransmissió de la covid-19 a través d'animals com sembla que ho ha estat la variant Òmicron, ara als Estats Units s'han detectat milers de cérvols infectats... caldrà estar molt, molt i molt atents i allunyar-nos encara més del patètic negacionisme.
      Anònim Gener 07, 2022 | 04:55
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    Pol Gener 04, 2022 | 13:21
    Per fi un expert amb cervell i sentit comú! Que fiquin les Campins i la resta d' "experts" on vulguin, si pot ser el més lluny possible de les seves possibles víctimes, la població, perquè deixin d'espantar la amb les seves mesures histèriques i absurdes
      A en Polet Gener 04, 2022 | 13:30
      Polet, saps llegir i interpretar allò que llegeixes ?
        Pol Gener 04, 2022 | 19:28
        Jo sí, pero vosté sembla que no
          A en Pol Gener 05, 2022 | 11:54
          En Pol sembla un altre simplificador, el doctor Cervantes diu el què diu a començament del 2022. Jo no soc pas ell però algú li hauria de preguntar si pensava el mateix el març del 2020, l'hivern 2020-21, la tardor 2021 etc. És obvi que ara sembla que la malaltia covid-19 en la nova etapa -nova variant i molta vaccinació, si més no a Europa- és molt més encomanadissa, els metges diuen que ara quan s'infecta una persona, s'infecta tota la seva família i / o convivents (tret és clar que visqui sola), però la malaltia comporta molts més casos lleus per als vaccinats. Això vol dir l'expressió : "canvi de xip", potser ara s'han de prendre altres mesures o més "suaus" (és clar), de fet si una cosa canvia és lògic que també canviï tot allò que se'n deriva. Sigui com sigui, en les malalties infeccioses hi ha coses que no canvien, protecció amb l'acció de cobrir boca i nas, higiene, distància, ventilació, sentit comú i cívic... i és clar els serveis no essencials i no vitals sempre en seran els més perjudicats malgrat que no hi hagi tantes restriccions, sempre seran els més perjudicats, és evident i lògic. Cal més sentit comú.
    Al 2022 Gener 04, 2022 | 13:25
    Si hom fa teletreball és evident que hi ha menys gent que es desplaça, de la mateixa forma que hi ha gent que fa feines essencials que no permeten fer teletreball i s'ha de desplaçar i de la mateixa forma que si les persones mengen o beuen un cafè o refresc a casa seva en comptes de fer-ho en grup en locals tancats hi ha menys gent exposada i de la mateixa forma que si no hi locals d'oci oberts hi ha menys gent dins de locals tancats i doncs menys transmissió... Per tot plegat no digueu que les mesures dels governs no serveixen per a res. El Dr Cervantes proposa un canvi de xip a partir d'ara, no diu que totes les restriccions preses fins ara no hagin servit de res. És una cosa molt diferent. I sí, hi ha contradiccions com en la pròpia vida, cosa que no vol dir que no s'hagin de prendre decisions ni que les restriccions del 2020 ençà, no hagin aturat en part la Covid-19, en forma de menys morts i menys llits d'hospitals i UCI ocupades. La gent amb sentit comú està tipa de la Covid-19, no pas de les mesures individuals que han pres voluntàriament per sentit comú ni de les "imposades" pels governs o autoritats competents. Generalment les persones que no han pres cap mesura per iniciativa pròpia, son els que se senten ofeses i emprenyades ( o ho fan veure) per mesures col·lectives d'obligat compliment. Al món hi ha de tot.
    Renau Gener 04, 2022 | 13:34
    Collons negacionistes, interpreteu bé. Enlloc diu que les restriccions no hagin servit de res. Una altra cosa és quan s'han de suprimir les mesures per a intentar frenar o acabar amb la covid-19. Fart del negacionisme superb i burleta sempre emprenyat.
    Perplex Gener 04, 2022 | 17:44
    La meva admiració pel doctor Cervantes. Ja és el segon cop que és el primer en dir coses necessàries fora de guió. Es una alenada d'aire fresc després de tanta doctrina i tants inquisidors. La ciència és una eina, no una fe, ni un producte per vendre i ni molt menys una finalitat en si mateixa.
      Pol Gener 04, 2022 | 19:31
      Totalment d´acord, benvingudes les persones intel ligents i amb seny, prou histèrics
      2019 Gener 04, 2022 | 20:27
      En el cas de les teories "Cervantes" ha trigat dos anys a considerar-les i a reclamar-les ? Ho podria haver "descobert" fa dos anys i hagués alegrat un poc els cares de pomes agres d'alguns negacionistes pesats, he he. Per una altra banda no hi estic d'acord que dur la mascareta a l'exterior en una zona urbana no serveixi de res. Segons al costat de qui passes o et creues és millor dur-la, a més més ja han dit per aquí que si surts de casa per agafar el metro, per exemple, és millor dur-la ben col·locada des de l'inici. A tots aquells que hi veuen estranyes confabulacions, conspiracions, doctrines, inquisicions, finalitats estranyes i altres bajanades, com el Perplex d'ací amunt, que s'ho facin mirar. S'ha d'estar molt malament de la testa per afirmar que les declaracions del doctor son una alenada d'aire fresc, denota que és dels que els satisfà més interpretar allò que vol, que no pas que la pandèmia comenci a davallar o si més no aconseguir una "normalitat" que pugui ésser semblant a la que teníem o ens semblava tenir fa dos anys quan les epidèmies eren lluny de casa nostra.
        Perplex Gener 04, 2022 | 21:57
        En fi, apreciat 2019. Potser vostè m'acusa de mateix mal que pateix: només escolta allò que li interessa. El meu comentari es limita a celebrar que una persona reconeguda en el seu àmbit obri un debat clarament necessari en el seu àmbit i en aquest moment que vivim. No soc antivacunes, ni negacionista, ni terraplanista ni adorador de Trump. I en absolut conspiranoic. Sempre he pensat que la capacitat humana per executar grans estratègies globals és molt limitada
          Trasbalsat Gener 05, 2022 | 11:27
          Obrir un debat ? Potser voleu dir el "debat" de quan acabarà la pandèmia o si hi restarà com una malaltia més, i sobretot el debat sobre quan s'han d'acabar les mesures establertes per a fer minvar els contagis (és el que proposa de Dr Cervante amb el concepte canvi de xip). El debat ara evidentment no és si totes les mesures preses arreu del món des del març del 2020 eren les correctes. Simplificar i intentar banalitzar de cara a la galeria, temes complexos que afecten tothom, no porta enlloc. Hi ha algunes conseqüències que no admeten cap debat i que potser sí que a algú no li interessa conèixer, el nombre de defuncions dels anys 2020 i 2021 i totes les persones que no han pogut ésser ateses de malalties greus o han estat (i seran) diagnosticades massa tard durant el mateix període i més amb conseqüències anys a venir. Per la qual cosa és una frivolitat voler-se aïllar i viure de forma egoista com si no passes res al nostre voltant. Jo no he vist des de fa dos anys que es restringissin serveis essencials per a viure i a sobre ara diuen que els índex l'ocupació, malgrat haver masses contractes "temporals", son millors que els del 2018. Per la qual cosa cal replantejar algunes coses, com que els serveis no essencials son això -no essencials-, i que sense tant de turisme resulta que també hi pot haver persones ocupades. Potser, no potser, és així el sector serveis ha estat molt sobredimesionat al país, amb tots els problemes que comporta inclosa l'ocupació precària i el no poder viure tot i treballar. Segurament per això es queixen tant grollerament els "dirigents" dels gremis de l'oci i similars. A veure si n'aprenem més a partir d'ara... Malauradament em temo que no serà així.
          Perplex Gener 05, 2022 | 13:35
          Sr. Trasbalsat. Jo no estic parlant de les mesures preses en el passat, com crec que tampoc ho fa el dr Cervantes. El debat sobre el passat el començaran a fer d'aquí uns anys experts en diferents disciplines. Trobo a faltar en el mon de la ciència mèdica un debat tècnic tant dinàmic com es la propia pandèmia i per això m'alegra sentir una veu reputada amb un enfoc diferent sobre el que li sembla que cal fer a partir d'ara. Einstein ho va dir de forma una mica ofensiva, però dit mes suament: si vols resultats diferents no facis sempre el mateix.

Nou comentari