El 80% de catalanoparlants canvien d’idioma si els parlen en castellà

La salut del català no millora; empitjora. Vuit de cada deu catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà, segons recull l’InformeCAT 2021. La majoria de catalans claudiquen davant la llengua espanyola per “respecte” o “educació“, mentre que una minoria fan aquest canvi perquè creu que en la seva llengua materna no els entendrien. La Plataforma per la Llengua ha presentat aquest nou informe aquest dimecres, i indica que des del 2005 s’ha perdut un milió i mig de parlants habituals de català. Actualment el parla habitualment només el 32,4% dels habitants del domini lingüístic català.

Segons informa l’Agència Catalana de Notícies (ACN), la Plataforma per la Llengua ha assegurat que el català es troba en una situació “d’emergència lingüística“, i ha assenyalat que l’InformeCAT 2021 inclou unes dades “preocupants que demostren” la situació “en què es troba la llengua catalana”. El president de l’entitat, Òscar Escuder, ha indicat que per protegir el català cal entendre que la nostra llengua “no està tan bé com ens han volgut fer creure”. Ha assegurat que tot i que parlen d’emergència lingüística no volen caure en el catastrofisme. “Volem estar entre les llengües normalitzades i no entre les residuals“, ha afegit.

Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, en una imatge d'arxiu | ACN
Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua, en una imatge d’arxiu | ACN

L’InformeCAT 2021 mostra com “la subordinació lingüística és una actitud majoritària entre els catalanoparlants“. Escuder ha animat els catalanoparlants en reflexionar sobre què els duu a canviar de llengua quan algú els parla en castellà, insistint que és un problema que el 80% dels catalanoparlants abandonin la seva llengua i passar-se al castellà en algunes converses i que cal fer un “canvi de xip”.

El president de l’entitat també ha fet èmfasi en què segons l’informe menys d’un terç dels habitants dels territoris que són tradicionalment catalanoparlants tenen el català com la llengua habitual principal. En concret, segons dades del primer dia de gener del 2020, 4,5 milions de persones del domini lingüístic parlen habitualment en català, mig milió menys que el 2005.

Comentaris

  Fran BCN Octubre 27, 2021 | 14:26
  Un garrulo o algú que.porta molt de temps a Catalunya, si no li rota parlar en.català no ho.farà mai, en canvi els.catalanoparlants.som allò d'educats que....en fi...
  Gonzalo Octubre 27, 2021 | 14:36
  Vamos bien! Seguimos!
  jj Octubre 27, 2021 | 14:37
  La llengua és lo que uneix a la nació. Els castellans u tenen molt clar i faran tot el que puguin per destruir-la. " que se consiga el efecto sin que se note el cuidado"
  j Octubre 27, 2021 | 14:37
  La llengua és lo que uneix a la nació. Els castellans u tenen molt clar i faran tot el que puguin per destruir-la. " que se consiga el efecto sin que se note el cuidado"
  Luisnomeacuerdo Octubre 27, 2021 | 15:09
  Míralo un camisa parda de libro.
  bs Octubre 27, 2021 | 15:28
  jo no
  Vendetta Octubre 27, 2021 | 15:29
  Son els covars processistas, els de ni un paper a terra els de la escola del cuixart
  Robert Octubre 27, 2021 | 16:11
  Els que canvien de llengua quan els parlen en castellà demostren que no tenen ni coratge ni dignitat i desprecien la pròpia identitat. La prova que la colonització i el genocidi de Catalunya i els catalans pels espanyols està a punt de triomfar si no fem res per aturar-la
   Pau Octubre 27, 2021 | 18:20
   Simplemente tienen educación.
  adolf Octubre 27, 2021 | 16:37
  No tenim sentiment nacional, el patriotisme es una paraula proscrita a Catalunya, no sigui que ens tractin de racistes, supremacistes i no se quantes ximpleries mes, som una anomalia al mon, i així tenim mentalitat d'esclaus cap el castellà
  Tip Octubre 27, 2021 | 17:56
  "Catalanoparant": mot únic al Planeta Terra. Cap altra llengua l'utilitza. Fou inventat als 70 després de la Invasió d'Estrangers Espanyols per tal d'englobar-los a la segona collonada "Som un Sol Poble" que té altres versions parides pels mateixos individus: "Els Altres Catalans, els Nou Catalans". La realitat és que els Catalans no existeixen perquè no tenen pas cap signe d'identitat. Tota aquesta collonada tràgico-còmica la varen muntar el PSUC i la resta de socialistes als 70. Per això tota la Colònia Espanyola (Colons i Ocupants) inclosos els qui vénen a la web a penjar-hi comentaris en Espanyol, consideren els Catalans com simplement els habitants de les quatre províncies ocupades i colonitzades pels Espanyols. Tots els Catalans (els qui tenen la llengua com a pròpia) sabem que el boicot a la llengua dels Espanyols és l'arma letal per fer-los fora. Comencem amb la purriassa que infecta la web.
   Gonzalo Octubre 27, 2021 | 19:53
   Me encanta ver cómo vomitais bilis, laZisnaZis asquerosos de mierda.
    Sue Realisme Octubre 28, 2021 | 08:57
    Gràcies, novament, per la seva aportació delicada i eloqüent. Quina sort que en tenim.
    FRAN BCN Octubre 28, 2021 | 11:51
    Gonzalo, ets el clàssic garrulo, semianalfabet ultra i fatxa espanyolista, felicitats home..tens.el pack perfecte
  Octubrista Octubre 27, 2021 | 18:39
  Doncs jo diria que són més del 80 % els catalans mesells que canvien de llengua davant els inadaptats. De la mateixa manera que els uns intenten dissimular la seva covardia dient que ho fan per "respecte" o per "educació" , n'hi ha que són incapaços de reconèixer la seva pusil·lanimitat en l'enquesta. També diria que això està començant a canviar (de fet, jo mateix, fins fa 4 anys, també formava part d'aquest 80 % d'acollonits)
  No són tontos els castellans Octubre 27, 2021 | 19:11
  In dia vaig entendre que els castellans que viuen a Catalunya no eren tontos-lingüísticament vaig deixar de contestar-los en castellà. Criatures que quan els tenia a classe parlaven un català perfecte ara que ja tenen 30, 40 anys em parlen en castellà I amb la mirada noto que es piquen quan els contesto en català. És pur colonianisme, saben que són molts I compleixen el desig franquista d'entrebancar el català. No tenen ni raó ni són justos.
  LlunyDeCat Octubre 27, 2021 | 19:20
  El mot catalanoparlant és una aberració sociolingüística. A cap país del món utilitzem aquest mot adaptat a la seva llengua. Heu copsat que arreu del món hi ha rusòfons, lusòfons, francòfons, anglòfons, etc, i a Catalunya en diuen "Catalanoparlants" i "Castellanoparlants" en comptes de: Catalanòfons i Hispanòfons. El diable rau als detalls i aquest és significatiu. I el comportament d'abandonar el Català quan un Espanyol et parla la seva llengua és el que fan els dirigents independentistes a la Generalitat cada dia. Aleshores per què no faran la mateixa estupidesa els Catalans ? Només cal veure la purriassa espanyola a la web, ajudada pels Botiflers que segurament són Estrangers Espanyols camuflats perquè llur català és infecte. L'única via dels Catalans és el Boicot als Espanyols: llengua, mitjans i productes i deixar de pagar-los. Però els miserables líders independentistes mai faran ni tan sols una crida com la dels 70: En Català si us plau !.
  Mai escolten res català Octubre 27, 2021 | 19:39
  Obro TV3, connecto Catràdio I , oh parlen castellà! Em diuen que així gent castellana se'ls escoltarà, però si els crema qualsevol mitjà que parli català.
  Ningú respecta qui no es fa respectar Octubre 27, 2021 | 21:25
  El fet mateix de que existeixin establiments que no atenen en la llengua del país demostra fins a quin punt la immensa majoria de catalans ha perdut l'autoestima i permeten que se'ls humiliï fins i tot en establiments on s'hi gasten els diners. Si no fos així, els comerciants ja s'espavilarien a contractar dependents que parlessin la llengua del país. Hi ha catalans tan imbècils que fins i tot parlen en la llengua dels castellans als nouvinguts xinesos o pakistanesos. I si ens referim a les botigues virtuals com Amazon, que no els costaria pràcticament res oferir la versió en català de la seva web, només que calculessin (que segur que ho han calculat) que perdien el 0.1 % de les vendes per no fer-ho, la conclusió és la mateixa: la falta d'autoestima i d'amor propi típica dels pobles colonitzats
  Manca una estadística Octubre 27, 2021 | 21:56
  Quants hispanoparlants canvien al català quan algú se'ls dirigeix en aquest idioma. I són molts. Canviar d'idioma en un territori bilingüe no vol dir res.
   Sue Realisme Octubre 28, 2021 | 08:54
   És tan simple com continuar la conversa amb el teu idioma i propi del país; l'altre interlocutor que faci el que vulgui. Per cert, n'hi ha més dels que us penseu que acaben canviant al català, i amb goig manifest, sobretot si no són de la meseta, amb aquesta actitud.
  Al tanto ! Octubre 28, 2021 | 09:28
  A Catalunya, pràcticament tota la població entén el català, i els que han estudiat a Catalunya, que es una part molt gran a més, el parlen. Així que si insisteixes parlant en la nostra llengua a vegades a pesar seu es passan al català, demostrant que no el parlen en perquè no volen i que ells sí que son mal educats i volen destruir la nostra llengua.
  Jo Octubre 28, 2021 | 09:50
  A esto se le llama Libertad , cada una que hable como quiera , no tiene nadie obligación de hablar una u otra , eso de la protección, de oblugar a ña plataformas etc etc , no sirve para nada hoy en día, en el mundo globalizado y conectado por suerte , puedes ver la radio Tv periódico que te guste, por lo que por " Inmersión por huevs" no sirve para nada , LIBERTAD , que cada uno hable como quiera !

Nou comentari