El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Argimon confirma el camí cap a la quarta onada i demana “cap fred” per Setmana Santa
  • CA

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha confirmat aquest dimarts que la pandèmia a Catalunya es troba en una fase d’increment i expansió “incipient”, camí a la quarta onada, la magnitud de la qual a hores d’ara és una incògnita. De moment no comportarà enduriment de mesures. “Penso que estem francament encarant una situació d’ascens, veurem a on ens porta, o bé un altiplà o bé continuarem pujant”, ha manifestat Argimon en roda de premsa demanant “cap fred” per complir les normes de prevenció que s’han fixat. Argimon ha epxlicat que l’epidèmia porta 11 dies creixent lentament i ha indicat que els darrers tres dies ha agafat “una mica més de velocitat”.

Un dels indicadors que permet a Salut preveure nous increments amb tres dies d’antel·lació són els resultats dels tests antígens de persones simptomàtiques que es fan als CAPs. Argimon ha dit que aquestes dades mostren que “hi ha un punt d’inflexió fa 10 o 11 dies, clarament de pujada”. Aquest indicador ha incrementat sobretot a la regió sanitària de Lleida, la situació epidemiològica de la qual va una setmana per davant de la resta de Catalunya. “L’activitat a atenció primària a Lleida està pujant al ritme del 12-16%”, ha advertit el secretari de Salut Pública. A la resta de Catalunya l’increment se situaria al voltant del 6-7%. L’increment d’aquests indicadors, ha remarcat, impliquen que cal fer un “reforç del missatge de prevenció i responsabilitat” a les portes de Setmana Santa.

La de Lleida és una situació que preocupa pel fet que es pugi replicar la setmana que ve a la resta del país. A la capital lleidatana es farà a partir de demà, i fins divendres si cal, un cribratge intensiu. A més a més, Salut començarà un projecte de cribratge massiu a les universitats després de Setmana Santa entre el 7 i el 30 d’abril, i la iniciativa arrencarà precisament a Lleida, ha explicat Argimon. A banda, també s’han iniciat cribratges en dues indústries alimentàries de la zona.

El secretari de Salut Pública ha comentat que les dificultats de reduir el número de persones ingressades en UCIs es pot associar a la variant britànica, que correspon al 89% dels casos a Catalunya. Argimon ha dit que no es pot confirmar la relació causa-efecte, però sí que es pot establir aquesta “associació” a partir de l’observació de les dades: “La variant britànica infecta més, transmet més, pot estar contrarrestant l’impuls del descens que ens donen les mesures de tancament i restricció que hem pogut fer de control de la pandèmia”.

Aquests advertències les ha fet Argimon en la roda de premsa setmanal sobre vacunació on s’ha confirmat que s’està començant a notar els efectes de la vacunació en el grup de persones de més de 80 anys que s’estan vacunant actualment. La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha dit que ja han rebut la vacuna 148.000 persones i s’ha notat “una reducció en el nombre de casos, d’ingressos a l’hospital, a l’UCI i en el nombre de morts”.

D’altra banda, Salut s’ha pronunciat sobre la suspensió de la vacunació amb AstraZeneca a Berlin a dones de menys de 60 anys. Tant Cabezas com Argimon han dit que Catalunya espera la resolució d’un nou informe de l’EMA que s’ha de fer públic el 8 d’abril, però que de moment aquesta vacuna s’administra a persones de 60 a 65 anys a Catalunya, que queden fora del grup on han aparegut aquests casos de trombosi no habitual.

Catalunya continuarà vacunant aquesta Setmana Santa en els CAPs i en 12 punts de vacunació amb AstraZeneca.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El mateix s'hauria de dir per vosaltres! a març 30, 2021 | 20:30
    El mateix s'hauria de dir per vosaltres! març 30, 2021 | 20:30
    Home, si estem com estem... perquè espereu a prendre les decisions després de Setmana Santa? Per quedar bé amb l'hosteleria? Per quedar bé amb els que volen sortir a la segona residència? Mare de Déu! si entre tots no en feu mig. I després sortireu a queixar-vos que la gent no té seny, que no entenen el què passa, que són uns imprudents, que els hospitals estan al límit. Apa home! Si no teniu nassos per prendre decisions desagradables plegueu!
  2. Icona del comentari de: Dani_Andreuenc a març 31, 2021 | 10:59
    Dani_Andreuenc març 31, 2021 | 10:59
    Va. Que només serà la cuarta! A veure si arribem a la maneta!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa