El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
7 de cada 10 docents sospiten de casos d’abusos sexuals, però només el 20% ho denuncia

El 72% dels professionals de l’àmbit educatiu sospiten de possibles casos de violències sexuals a infants, però menys del 20% ho notifiquen. Aquesta és una de les dades que s’ha posat sobre la taula en la roda de premsa de la Fundació Vicki Bernadet amb motiu del Dia mundial de la prevenció de l’abús sexual infantil i que correspon a un estudi del Grup de Recerca en Victimització Infantil i Adolescent (Grevia) de la Universitat de Barcelona. “Molts mestres tenen la capacitat de sospitar, però no tenen suficients recursos o força per explicar-ho a algú més“, afirma la directora del grup, Noemí Pereda. També avisa que els abusos “probablement van incrementar molt” en el confinament però que no afloraran fins d’aquí a uns anys. També hi ha casos en què, tot i que el docent notifica la sospita a l’autoritat immediata, la direcció de l’escola, la cadena de comunicació es trenca i el possible cas no arriba a la policia.

La directora de Grevia i membre del Patronat de la Fundació Vicki Bernadet ha reconegut que no és fàcil identificar i comunicar la sospita d’un abús, fins i tot per als experts, que manegen indicadors i tenen més eines per escoltar el relat de l’infant, però ha recordat que els docents tenen l’obligació legal i moral de notificar situacions de risc.

“Com a mestres han d’escoltar i estar atents als indicadors del protocol que hi ha a les escoles i, a partir d’aquí, notificar la sospita a l’autoritat següent. S’ha de seguir el protocol, però tampoc anar més enllà del rol que pertoca. Per exemple, un mestre no pot explorar un infant, perquè no està preparat per fer-li les preguntes ni parlar amb ell d’aquest tema i el que li causaria és una victimització secundària”, ha assenyalat Pereda.

El 80% dels casos d’abusos sexuals tenen lloc en l’entorn familiar o conegut de l’infant. “La societat i sobretot les famílies han de pensar en l’abús sexual no com una alarma, però sí com una possibilitat”, ha assegurat. Un de cada cinc menors ha patit abusos sexuals, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Ara bé, només n’aflora una petita part (es calcula que se’n denuncien un 10% del total).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa