El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Valtònyc, una passa enrere per agafar impuls
  • CA

El cas Valtònyc continua. El passat 19 de gener, el Tribunal de Cassació de Bèlgica va perllongar el via crucis processal del raper Joan Miquel Arenas, una de les icones de l’exili. La situació jurídica del cantant, ja gairebé establert a Bèlgica, semblava ja definitiva, però la decisió ha aturat el camí. Tot i que els seus advocats consideren que és un tràmit “molt salvable” i més després del que ha suposat aquest cas a Bèlgica, amb una sentència del seu Tribunal Constitucional que deroga el delicte d’injúries a la corona. “No és un pas enrere”, insisteixen els seus advocats. O, en tot cas, “és només un passa enrere per agafar impuls”, convenen. La vista de dijous que ve, 3 de febrer, serà clau.

La història del raper es remunta al 2018, quan Valtònyc va ser condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. Valtònyc es va exiliar a Bèlgica i ara forma part de la imatge gràfica de Waterloo. L’Estat, però, continua incansable amb les ordres d’extradició d’Espanya, que el reclama pels tres delictes.

El camí per a la judicatura espanyola no ha estat fàcil. El tribunal de primera instància va negar l’extradició, i posteriorment, el Tribunal d’Apel·lació de Gant, la seva instància superior, va denegar el lliurament a Espanya en considerar que cap dels tres crims és punible a Bèlgica. Un argument clau, perquè l’acord de les euroordres implica, com a element indispensable, que els delictes siguin equiparables entre el país reclamant i el que la tramita. El que es coneix tècnicament com a “doble incriminació”.

En aquest camí, el Tribunal d’Apel·lació va allargar el procediment en demanar al Tribunal Constitucional belga que confirmés la constitucionalitat del delicte d’injúries a la corona del codi penal de Bèlgica. Els magistrats, induïts per la defensa, va expressar obertament que tenien dubtes sobre la constitucionalitat de la resolució. El tribunal va resoldre decretant la inconstitucionalitat de la llei d’injúries a la corona. L’argument bàsic és que la normativa belga del 1847, que castigava amb fins a 3 anys de presó aquells que insultessin el rei, era inconstitucional perquè no respectava la llibertat d’expressió. De fet, el Constitucional belga no només entenia que el delicte contravenia la seva Constitució sinó també el Conveni Europeu de Drets Humans.

El raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, davant del Tribunal de Cassació de Bèlgica / ACN

Amb aquesta sentència a la mà, el Tribunal de Gant va rebutjar l’extradició pel delicte d’injúries en el benentès que el delicte ja havia quedat de la legislació belga. Pel que feia en relació al delicte d’enaltiment del terrorisme, també descartava el lliurament a Espanya perquè el codi penal belga no contemplava aquest delicte.

I, en relació al delicte d’amenaces, els magistrats van concloure que si bé existeix el delicte d’amenaces a la legislació belga les lletres de cançons no s’hi poden encabir en ser “verbals sense condició”. “Les lletres de les cançons no són punibles”, raonava el Tribunal. Per tant, el tribunal considerava que procedir a lliurar Valtònyc a Espanya vulneraria els seus drets fonamentals. La sentència recollia frases de la cançó Circ balear del raper mallorquí, on deia que el president del Círculo Balear “mereixia una bomba de destrucció nuclear” i afegia “volem la mort per a aquests porcs”. Unes expressions que tant el Tribunal Suprem com l’Audiència Nacional espanyola van considerar delictives.

La fiscalia belga, però, que representa els interessos del Regne d’Espanya, va interposar recurs davant el Tribunal de Cassació. Aquest tribunal va dictaminar que calia repetir el judici per un retret de “taxativitat penal”. En concret, criticaven al Tribunal d’Apel·lació de Gant que rebutgés l’euroordre sense analitzar abans si es pot aplicar al Codi Penal general, en comptes de la llei especial d’injúries a la corona tombada pel Tribunal Constitucional. Això és, que més enllà de la legislació concreta, calia analitzar el Codi Penal en si per constatar si hi havia algun delicte paral·lel. En definitiva, els magistrats volen que el Tribunal de Gant garanteixi i examini que les cançons no són injúries a una persona física, tal i com defineix l’article 448 del Codi Penal belga.

Ara bé, la defensa del Valtònyc té esperança que es torni a rebutjar l’extradició recollint arguments de la mateixa sentència. De fet, els magistrats de Gant emfatitzaven en la seva resolució que “la difamació i els insults a la corona no estan castigats per cap altra disposició que aquesta llei en el dret intern belga”. Això és que descartaven que el Codi Penal castigués el delicte que contemplava la llei especial d’injúries a la Corona. Per tant, si el Tribunal de Gant manté rebutjar l’extradició, Valtòny té tots els números per mantenir-se a Bèlgica sense ser empaitat per la justícia del país de l’exili. Si fa o no fa, com el cas del conseller Lluís Puig, que ara només resta pendent de la qüestió prejudicial que el jutge instructor del tribunal Suprem, Pablo Llarena, va presentar al TGUE sobre les condicions de les ordres de detenció europea.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Marc Jimenez a gener 30, 2022 | 16:10
    Marc Jimenez gener 30, 2022 | 16:10
    Hablan los empresarios con negocios en Barcelona y Madrid se come Madrid a Barcelona ?? Opinan que las medidas por la pandemia, la tensión del 'procés', la gestión municipal y las políticas económicas han situado en mejor posición a la capital española
  2. Icona del comentari de: Marc Jimenez a gener 30, 2022 | 16:11
    Marc Jimenez gener 30, 2022 | 16:11
    La efervescencia de Madrid eclipsa a una Barcelona en crisis de amor propio Barcelona y Madrid, nuevo episodio de una rivalidad histórica La capital catalana atraviesa una crisis de amor propio en un momento en el que su eterno rival vive tiempos de efervescencia La política global no ayuda, pero tampoco el agotamiento de un modelo de ciudad que clama una renovación
    • Icona del comentari de: Millor marxa a Madriz a gener 31, 2022 | 12:55
      Millor marxa a Madriz gener 31, 2022 | 12:55
      T'hi trobaras com a casa, més còmode i potser evitaràs un infart...
  3. Icona del comentari de: Juanito a gener 30, 2022 | 17:29
    Juanito gener 30, 2022 | 17:29
    Mentir i donar dades esbiaixades o falses és l'especialitat de Madrid. Resulta que a on ha baixat més l'atur és a Catalunya i amb molta diferència respecte de Madrid. Les exportacions catalanes marquen un nou record i tripliquen a les de Madrid. El nombre de start-ups creix a Catalunya molt més que a Madrid. Amb tota aquesta petita informació a l'abast de qualsevol mortal, els diaris espanyolistes més ranci gosen dir que Catalunya perd pistonada respecte a Madrid. FALS. El que no diuen és que bàsicament l'increment de recursos i aportacions de l'economia madrilenya prové de la famosa "España vaciada". I d'aquí es on plora la Espanya interior. Tant PP com PSOE ja es poden anar preparant perquè sembla que hi ha molta gent a la Espanya interior que ja s'han adonat que el seu problema no és la independència de Catalunya, sinó la detracció de recursos i inversions que ha xuclat Madrid. Recordo que l'inefable Alvarez Cascos deia que no s'havia de fer gaires inversions més enllà de 150 Km de Madrid. Vet aquí ara els resultats d'aquella política.
  4. Icona del comentari de: Pere Gallerí a gener 30, 2022 | 18:08
    Pere Gallerí gener 30, 2022 | 18:08
    Aclariment a Marc Jimenez: Jo tinc un càntir que fa l'aigua molt fresca. Per escriure parides que no quedi.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 01, 2022 | 11:20
      Pere Llimonera i Citronell febrer 01, 2022 | 11:20
      Igual Valtonyc ha pedido un Tiempo Muerto para estudiar Música y aprender algo de ese Arte... y también para repasar todas las materias de las que no tiene ni idea, las que le quedaron para Septiembre durante años y nunca consiguió aprobar : ética y filosofía, Matemáticas y Geografía e Historia... Está muy pez en todo eso, sino no diría las cosas que dice (y piensa?; o es que este vive del postureo?)...
  5. Icona del comentari de: El cit campejador a gener 30, 2022 | 19:36
    El cit campejador gener 30, 2022 | 19:36
    Hace dos semanas el mundo indepe escondió que la decisión del Tribunal podía acarrear estás consecuencias. Pero por mucho que los medios Indepes lo ocultaran, los abogados le dijeron al rapero que lo tenía crudo. Desde entonces la diarrea de Valtonyc huele desde aquí... A diario
    • Icona del comentari de: Al Sit de can Pistraus a gener 31, 2022 | 10:28
      Al Sit de can Pistraus gener 31, 2022 | 10:28
      Òndia, el "mundo" espanyol. El món annexionista pot pena.
  6. Icona del comentari de: ciutadà a gener 31, 2022 | 03:55
    ciutadà gener 31, 2022 | 03:55
    Què ens hi juguem que acabaran lliurant-lo al fatxes espanyols?. Tan de bó que vagi errat, però.....
  7. Icona del comentari de: ciutadà a gener 31, 2022 | 03:55
    ciutadà gener 31, 2022 | 03:55
    Què ens hi juguem que acabaran lliurant-lo al fatxes espanyols?. Tan de bó que vagi errat, però.....
  8. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 31, 2022 | 13:15
    Gonzalo gener 31, 2022 | 13:15
    Siempre le queda Venezuela.
  9. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 31, 2022 | 13:42
    Luisnomeacuerdo gener 31, 2022 | 13:42
    Por favor que no vuelva ese grajo, que se quede con el pastelero loco a deleitarme con sus bazofias mientras montan nata e tre los dos.
  10. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 31, 2022 | 16:19
    Doctor Strangelove gener 31, 2022 | 16:19
    Quina diferència entre això i el gran Rafel Nadal! El tenista és un exemple per a tots en canvi aquest tros de quòniam només és exemple per a ninis i gent sense gust musical! Doc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa