Una unió dels petits per obligar que Mickey Mouse enraoni en català

Debat a la UCE sobre la vitalitat del català entre els joves

La unió podria fer la força per aconseguir més català a la xarxa audiovisual. Aquesta és una de les propostes que ha presentat aquesta tarda la sociolingüista Marina Massaguer per potenciar la llengua catalana entre el consum audiovisual dels joves. En el marc d’un debat titulat Llengua, mitjans de comunicació i infants i adolescents: connexió o desconnexió? celebrat en el marc de la 53ena edició de la Universitat Catalana d’Estiu, Massaguer ha explicat que el Govern hauria d’explorar la col·laboració amb altres governs per tal de negociar doblatges amb les grans plataformes. Al debat també hi participava Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat, i la periodista Teresa Ciges que ha reclamat el “contingut funcional de la llengua”.

La sociolingüista, coautora de l’informe  Català, youtubers i instagramers. Un punt de partida per a promoure l’ús de la llengua, ha posat com exemple el cas islandès. En concret, la missiva que va remetre la seva ministra d’Ensenyament a Disney Plus per reclamar més pel·lícules doblades a l’islandès. Una petició a la que Disney va accedir i va incorporant productes amb la llengua islandesa. Seguint aquest exemple, Massaguer apunta que tot i que el Govern per si sol és difícil que ho pugui fer si que veu més “efectiu” una altra via com ara compartir la reclamació cap a les plataformes.

“El català”, ha detallat, “té una sèrie de problemes en l’àmbit digital que no són tan diferents a d’altres casos com el suec, el búlgar, el danés o el norueg, que són llengües mitjanes però que pateixen la minorització per la competència de l’anglès”. Així, la idea seria que la unió o una estratègia conjunta dels Estats d’aquestes llengües per reclamar a les plataformes digitals productes en aquestes llengües. Una manera d’aprofitar l’escletxa oberta per Islàndia amb Disney.

Un moment del debat a la UCE sobre el català a les xarxes/Josep Maria Montaner

Per altra banda, Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat, també autor de l’informe i ponent de la xerrada, ha apuntat la possibilitat d’unir els quatre Estats on el català és present en diferents estatus com oficial, cooficial o regional. Així una de les possibilitats seria apostar per la unitat d’acció estratègica de Catalunya-Espanya, França, Andorra i Itàlia per tal de pressionar les plataformes per incorporar més català a la carta de serveis.

Un altre de les propostes per activar l’ús del català a les xarxes és “recuperar el canal jovenil de TV3 i orientar-lo a les xarxes”. Una manera d’optimitzar recursos públics recuperant la idea d’un canal pensat per ser consumit a posteriori en tauletes o mòbils o recuperar-lo a través dels serveis a la carta i construir “comunitat” com havia passat amb el club Súper Tres o el K3. Al capdavall, que els germans petits s’uneixin per fer que Mickey Mouse enraoni en català, noruec o danès.

Comentaris

  Luisnomeacuerdo 19/08/2021 10:37 pm
  Como tenéis los lazinazis la perola, os creéis que todo el planeta está para cumplir vuestras jilipolleces.
   Un català 20/08/2021 11:45 am
   Tal parles tant ets.
   Pere 24/08/2021 4:35 pm
   bien dicho estan enfermos de victimismo
  Pedro 19/08/2021 11:15 pm
  Próximo paso - decirnos en que idioma joder.
   Un mes 20/08/2021 11:47 am
   En Català, naturalment.
  MHP 20/08/2021 9:34 am
  "Obligar" , no es de feixistes? cap comentari mes.
   Defensem les llengues 20/08/2021 11:51 am
   Ací no obliguen a ningú, tants volem el castellà a castellà, el gallec a Galícia el vasc a Euskadi i el Catala-Valencia als PAISOS CARALANS y això no es obligar es de cultura.
    Pere 24/08/2021 4:38 pm
    y el español que tanto asco os da la lengua oficial del pais donde estas viviendo que es España por mas que te pese donde esta la libertad de expresión que tanto proclamais
   Pere 24/08/2021 4:36 pm
   exacto , son ellos los fachas que se llenan la boca de libertad de expresión etc y lo único que hacen es imponer obligar y odia
  Gonzalo 20/08/2021 2:05 pm
  Y si el ratoncito no quiere hablar catalán....????? Mira que sois naZis......
   Pere 25/08/2021 9:13 am
   eso digo . hitler es un bebe de pecho al lado de estos indepes acomplejados
  L’escòria ecspanyistana es anormalment previsible.. 20/08/2021 5:38 pm
  Només cal llegir un titular per saber que sortiran els subnormals, com ara el Gonzalo Facha Segurata y el LuisNomelavo, a dir gilipollades. Son subnormalets que no tenen res mes a fer. No se si donen mes pena o fàstic..
   Pere 24/08/2021 4:37 pm
   Y no te has puesto a pensar , iluminado, que el que esta equivocado o el que da pena eres tu listillo porque ya tu nic es asquerosamente facha y repugnante

Nou comentari