El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una Brimo en tensió amb la comissaria d’Informació i escopeters que no volen disparar

La Brigada Mòbil, la unitat d’elit d’ordre públic dels Mossos, està molesta amb una altra unitat altament especialitzada dels Mossos d’Esquadra. Consideren que la seva funció és de darrera instància i es queixen que no han rebut dades prou útils de la comissaria l’Informació durant les protestes pel cas Pablo Hasél. “Som l’última frontera policial per contenir aldarulls a la via pública”, alerten des de la unitat en declaracions a EL MÓN. Després de sis dies de mobilitzacions i d’actuacions polèmiques arran de les protestes per l’engarjolament de Pablo Hasèl, aquest diumenge s’ha celebrat amb caràcter d’urgència una reunió al més alt nivell a la conselleria d’Interior. Feia anys que tots els sindicats amb representació no actuaven amb la unitat que ho han fet aquests dies. L’avís de la tropa i els comandaments és que la Brigada Mòbil no pot ser “l’ase dels cops” ni dels polítics ni de la gestió d’Interior. “Al final, no hi haurà escopeters, ni tampoc gent que tregui la defensa, no hi ha prou seguretat jurídica”, insisteixen des dels antiavalots.

“No tenim cap mena de garantia jurídica, et donen unes eines, tothom sap que no hi ha res infal·lible, poden fallar i pots lesionar, ja sigui un cop de defensa o apuntes i dispares i ves a saber què pot passar, un moviment, un cop… i després et toca el rebre i et menges el marrón!“, retreuen. “Cal distingir coses que poden passar dins els riscos de la feina de la mala praxi evident, que això ja és una altra cosa molt diferent”, apunta un comandament. “Si no responen per nosaltres, ja ens diran què hem de fer!”, repliquen els agents.

De fet, el cas dels escopeters és simptomàtic. Van rotant a cada equip, però cada vegada costa més que hi hagi un agent disposat a assumir el risc d’una dispersió amb una llançadora de foam. És una eina de treball que no té la contundència de la pilota de goma, però que també implica riscos. “Estem en un punt que si no ens defensen nosaltres no podrem fer la feina”, avisen. “És bastant esgotador, estem vigilats, l’ordre públic és complex i només cal veure com actua la Unitat d’Intervenció Policial del Cos Nacional de Policia per veure les diferències de model“, afegeixen.

Aquests dies s’ha incrementat la demanda de formació dins les files de Brimo. Ara fa un any, també ho van reclamar a l’aleshores conseller Miquel Buch i es va fer un programa, per practicar més amb el foam i estudiar nous mètodes, i es va ampliar i dotar de més recursos la Unitat Central d’Informació en Ordre Públic. L’objectiu era fer actuacions més quirúrgiques i treballar més amb la intel·ligència de fonts humanes i tècniques per identificar durant o després dels aldarulls els violents de les protestes. La Brimo és una de les unitats més modernes i vigilades de l’Europa occidental en ordre públic. No només per la pressió social, sinó per la parlamentària la política.

De fet, és un model propi que s’ha anat adaptant a la variabilitat de les protestes a Catalunya i el control de l’entorn social. Una diferència clamorosa amb les altres unitats antiavalots de la resta de l’Estat, com la UIP del CNP o els Grups de Reserva i Seguretat de la Guàrdia Civil. La darrera gran auditoria va ser a càrrec del comissari Eduard Sallent, que va impulsar l’increment de recursos en intel·ligència a la unitat i fins i tot va proposar un canvi d’organigrama per modernitzar l’estructura de l’ordre públic, va planejar canvis en un futur immediat. Per exemple, un treball i un entrenament més constant i amb més vincles amb les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO). Com a exemple, la càrrega sobre manifestants acorralats al carrer Gran de Gràcia dissabte al vespre. Una “situació no buscada” que tot apunta va ser una creada per una mala comunicació entre ARRO i Brimo. La tensió al cos era tal que el major, Josep Lluís Trapero, va acompanyar al Dragó 1, Xavier Pastor, aquest dissabte a la nit dins una furgoneta de la Brimo.

La Brimo, molesta amb Informació

Precisament, aquesta ha estat una de les queixes dels primers dies de la unitat antivalots. La Brimo no actua com un autòmat sinó que la seva feina i la necessitat d’actuació va precedida de la feina de la poderosa Comissaria General d’Informació, que dirigeix el comissari Xavier Porcuna. Per cert, un dels pocs comandaments d’alta responsabilitat que no va canviar Trapero en la seva restitució com a cap del cos. A més, el número dos és Carles Hernàndez, que era el cap de la Brimo abans del seu relleu per l’intendent Xavier Pastor. Precisament, des de la Brigada Mòbil es queixen que el seu dispositiu no va ser del tot eficaç perquè els “informes de prospectiva no van encertar ni la intensitat ni la localització de les protestes”.

La primera nit de protestes es va plantejar amb uns informes que preveien protestes davant dels jutjats o delegacions del govern espanyol, però no pas objectius com la comissaria de Vic, on no hi havia ni una sola furgoneta d’ARRO. “Fins ara, mai s’atacaven comissaries”, contesten des d’Informació. De fet, insisteixen a qualificar l’atac a la comissaria “d’espontani”. Però l’avaluació del moviment que es podia generar no es va preveure ni amb la intensitat ni amb els objectius ni pel que fa a la tipologia de manifestant.

“A poc a poc, durant la setmana s’ha anat afinant més, però Informació també ha pecat de no fomentar les fonts humanes en els darrers temps i s’ha notat”, detallen des dels antiavalots. L’obsessió amb les xarxes o amb suposades connexions internacionals coneguts en l’argot com “l’Erasmus del caos” que no ha estat tal són algunes de les errades que han comès els espies dels Mossos, els Astor. Al capdavall, amb informació bona, la Brimo hauria contingut sense cap problema la manifestació de la primera nit, com es va fer durant les protestes del passat Onze de Setembre, o les posteriors de la tardor del 2020, convocades amb motiu del primer aniversari la sentència del Procés i de la icònica batalla dUrquinaona del 2019.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: A la merda la policia franquista a febrer 21, 2021 | 23:22
  A la merda la policia franquista febrer 21, 2021 | 23:22
  Aneu a plorar a casa la mama, colla de delinquents, ens preneu per idiotes?, ho veig cada dia com actueu, sou uns fanatics sense cervell.
  107
  Icona de dislike al comentari de: A la merda la policia franquista a febrer 21, 2021 | 23:22 62
  Respon
 2. Icona del comentari de: Raül a febrer 21, 2021 | 23:28
  Raül febrer 21, 2021 | 23:28
  No us preocupeu els vostres companys us encobriran com fan sempre. Policia encobrint el delicte, el pa nostre de cada dia quan un policia s'excedeix i comet delictes.
  115
  Icona de dislike al comentari de: Raül a febrer 21, 2021 | 23:28 25
  Respon
 3. Icona del comentari de: Unidad 4 a febrer 22, 2021 | 00:35
  Unidad 4 febrer 22, 2021 | 00:35
  El que te filtra la información te miente o te dejas engañar. El sandwitx de Gran de Gràcia se hizo únicamente por equipos Brimo, no había Arro en la intervención. Muy buena maniobra dando candela a los perro flautas
  2
  Icona de dislike al comentari de: Unidad 4 a febrer 22, 2021 | 00:35 107
  Respon
  • Icona del comentari de: Anònim a febrer 22, 2021 | 11:37
   Anònim febrer 22, 2021 | 11:37
   Que tal los frutos del árbol?
 4. Icona del comentari de: Curiós a febrer 22, 2021 | 01:33
  Curiós febrer 22, 2021 | 01:33
  Es manifesten perquè han represaliat a un innocent, ei, tant com els 3000 independentistes que tenen causes judicials españoles, he PodemosCup? Curiós que fins ara no donegéssiu tants detalls interessants en aquest diari de com funciones els problemes dels qui exerceixen la repressió a ordres de la injustícia espanyola. Benvingudes.
  95
  Icona de dislike al comentari de: Curiós a febrer 22, 2021 | 01:33 36
  Respon
  • Icona del comentari de: Jordi a febrer 22, 2021 | 11:35
   Jordi febrer 22, 2021 | 11:35
   A Podemos CUP només els pot asociar un capitalista catalano-nyordo, ignorant o be mala persona. No us deixeu enganyar
 5. Icona del comentari de: Manel a febrer 22, 2021 | 02:00
  Manel febrer 22, 2021 | 02:00
  Per a no tenir escopeters varen aconsseguir disparar mes de 400 vegades, de totes maneres s'hauria de fer com diu les CUP, prohibir les foam, problema resolt, de res.
  81
  Icona de dislike al comentari de: Manel a febrer 22, 2021 | 02:00 48
  Respon
 6. Icona del comentari de: Àngel Drach a febrer 22, 2021 | 02:15
  Àngel Drach febrer 22, 2021 | 02:15
  La maleïda Brimo està molesta?. Quants ulls s'han perdut per l'actitud "molesta" de la Brimo?. Tota aquesta brimo reventa-ulls s'ha de re-estructurar. Del comanament més alt fins als atnyinadors més miserables. Ja n'hi ha prou!!
 7. Icona del comentari de: Donald a febrer 22, 2021 | 07:24
  Donald febrer 22, 2021 | 07:24
  Gossos
  43
  Icona de dislike al comentari de: Donald a febrer 22, 2021 | 07:24 28
  Respon
 8. Icona del comentari de: vendetta a febrer 22, 2021 | 08:28
  vendetta febrer 22, 2021 | 08:28
  ploramicas y ratas
 9. Icona del comentari de: vendetta a febrer 22, 2021 | 08:31
  vendetta febrer 22, 2021 | 08:31
  algun dia us encapsularan a vosaltres akell dia sabreu lo ke es la rabia del poble catala
  133
  Icona de dislike al comentari de: vendetta a febrer 22, 2021 | 08:31 79
  Respon
 10. Icona del comentari de: GonzaloStrangeNosenrecorda a febrer 22, 2021 | 08:40
  GonzaloStrangeNosenrecorda febrer 22, 2021 | 08:40
  Els que no volen disparar son els autèntics mossos, doncs s’han de menjar els marrons dels mossos ecspanyordos infiltrats al cos. Es necessària una purga potent, ja! Fer fora lacres de Guarra InZivil i Polizia NAZIonal es portar salut al país. I ara els ecspanyordos adoctrinats, aixallats i apessebrats, ja podeu donar-li al botonet ?? mentre us mossegueu el llavi inferior.
  240
  Icona de dislike al comentari de: GonzaloStrangeNosenrecorda a febrer 22, 2021 | 08:40 21
  Respon
  • Icona del comentari de: yomateix a febrer 22, 2021 | 09:24
   yomateix febrer 22, 2021 | 09:24
   utilizas la misma terminología que los nazis. ..... también hacían purgas ....
   417
   Icona de dislike al comentari de: yomateix a febrer 22, 2021 | 09:24 140
   Respon
   • Icona del comentari de: Jo a febrer 22, 2021 | 11:39
    Jo febrer 22, 2021 | 11:39
    A yomateix. Si fos aixi ja series a un forn o a una fossa so cretí.
 11. Icona del comentari de: Bot a febrer 22, 2021 | 08:50
  Bot febrer 22, 2021 | 08:50
  El nom mossos d’esquadra és una terminologia borbònica de l’ocupació històrica de catalunya.
  101
  Icona de dislike al comentari de: Bot a febrer 22, 2021 | 08:50 2
  Respon
 12. Icona del comentari de: Ebrenc a febrer 22, 2021 | 09:47
  Ebrenc febrer 22, 2021 | 09:47
  Cap autocriitica, incompeixen els seus reglaments, pegant per dalt de la cintura o apuntant a l'alçada del cap, però tots els ferit son per error, au va.
  93
  Icona de dislike al comentari de: Ebrenc a febrer 22, 2021 | 09:47 20
  Respon
  • Icona del comentari de: expat a febrer 22, 2021 | 10:26
   expat febrer 22, 2021 | 10:26
   per erro d'estar allà.
 13. Icona del comentari de: vendetta a febrer 22, 2021 | 09:49
  vendetta febrer 22, 2021 | 09:49
  avui plou y els trajes pessan mes
 14. Icona del comentari de: joanka a febrer 22, 2021 | 10:16
  joanka febrer 22, 2021 | 10:16
  Els mossos son policia espanyola a ordres dels jutges espanyols. aneu a plorar alla. Per un altre costat si complissiu els reglaments del tot (no disparar de cintura a munt) no js fucariau en problemes tan greus i si el que dispara no sap fer-ho... fora de la feina, se suposa que sin professionals. I això d'encubrir al company també ho fa altre gent... u són comdenats.. així que a plorar al ministre espanyol que al xap i a la fi és qui mana.
  100
  Icona de dislike al comentari de: joanka a febrer 22, 2021 | 10:16 21
  Respon
 15. Icona del comentari de: Bot a febrer 22, 2021 | 10:30
  Bot febrer 22, 2021 | 10:30
  La nació catalana històricament tenia armes a casa. Només un apunt.
 16. Icona del comentari de: Jo a febrer 22, 2021 | 11:45
  Jo febrer 22, 2021 | 11:45
  La sort que teniu, gossos, es que els nanos son joves i no porten benzina ni clor ni acid clorhidric. Ara bé ja us ho dic, com aixó no s'arregli i ràpid os trobareu veterans als merders i jo no aniré a que m'atonyineu, abans enviu algú a la caixa i a pendre pel cul. Au i que os moqui la iaia que ser picoleto no es obligatori, busqueu una feina decent so cabrons.
  120
  Icona de dislike al comentari de: Jo a febrer 22, 2021 | 11:45 105
  Respon
 17. Icona del comentari de: Ramon a febrer 22, 2021 | 12:01
  Ramon febrer 22, 2021 | 12:01
  Que tot això és una operació del Deep State sociata, sens dubte. A més, aquest és un dels procediments més clàssics del Deep State sociata: que determinades sentències s'activin en determinats moments. Perquè, tinguem-ho sempre present, Espanya NO és una democràcia (o dit amb llenguatge guerrista, els sociates continuen tenint Montesquieu criant malves). Però quin és l'objectiu de l'operació ja no està tan clar. Jo dubto entre si ficar justament ara a la garjola el ruc de Lleida ha set per redimensionar a la baixa el pes de Podemos a Espanya, o per redimensionar a la baixa la CUP a Catalunya ara que tots dos extremismes ja li han fet al Deep State el servei que n'esperaven. Volen domar o arraconar els chavistes a Madrid o volen impedir que la CUP els faci anar el carro del tripartit pel pedregar? Potser sigui per totes dues coses alhora?
  49
  Icona de dislike al comentari de: Ramon a febrer 22, 2021 | 12:01 87
  Respon
 18. Icona del comentari de: Marcos a febrer 22, 2021 | 12:08
  Marcos febrer 22, 2021 | 12:08
  No se si los Mossos saben que pueden matar con esos disparos fuera de las normas, disparar foam debe hacerse de la cintura para abajo siempre y no para herir, es para ahuyentar y dispersar a las personas. Creo que falla el sentido común de los polisías que disparan, usted sabe perfectamente si levanta el arma o la mantiene a nivel de la cintura. ¿No quieren disparar correctamente? Tal vez quieren hacer daño, el máximo posible. Sería bueno que esos Mossos salieran del cuerpo de policía, que no es de asesinos ni de salvajes, debe ser democrático y que cumpla las normas establecidas. Salgan y vayan a trabajar con los del A por Ellos, que parece que es su perfil. También pueden juntarse a los manifestantes y pedir democracia. Dejar de infiltrarse para crear disturbios y luego atacar a los pacíficos manifestantes. ¿Esos encapuchados que bajan de sus furgonetas, de paisano, quienes son?
  120
  Icona de dislike al comentari de: Marcos a febrer 22, 2021 | 12:08 18
  Respon
 19. Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 22, 2021 | 14:20
  Gonzalo febrer 22, 2021 | 14:20
  Lastima que no puedan hacer uso de su arma de fuego real reglamentaria....se iban todos estos perroflautas a sus casas okupadas en menos que canta un gallo....
 20. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a febrer 22, 2021 | 15:05
  uno que vive en Tabarnia febrer 22, 2021 | 15:05
  POBRETS NO TENEN GARANTIA JUDICIAL, EL QUE NO TENEN SON C.......ONS DE UN PER UN ENFRENTASE A LA GENT TENEN QUE ANAR COM EL BORREGOS AMB PILA SI NO ES CAGEN A LES CALCES
  44
  Icona de dislike al comentari de: uno que vive en Tabarnia a febrer 22, 2021 | 15:05 29
  Respon

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa