El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Comença el ball de noms per a la direcció de TV3 i Catalunya Ràdio
  • CA

Els mitjans públics catalans es preparen per a una nova etapa. L’imminent relleu al comitè de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals vindrà seguit de la renovació de la direcció executiva dels mitjans que s’han de fer per concurs. Tot amb el document de Reptes de la CCMA que PSC, ERC i Junts per Catalunya van acordar abans de Nadal per consensuar els noms i el repartiment dels càrrecs de designació política. Quan ni tan sols han estat nomenats pel Parlament els membres del consell de govern, tot i que estan acordats, ja comencen a sonar els primers noms que la terna de socialistes, republicans i juntaries estarien més d’acord. 

Després del nomenament aquest dijous dels membres del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, serà el torn dels membres del consell de govern. Els més optimistes veuen que serà possible la votació al darrer ple de febrer. Tot i això, convenen que no passaria res si es demorés fins al primer plenari de la cambra el mes de març.

Tot en un calendari atrafegat, ja que els candidats han de superar l’examen dels diputats i presentar el seu projecte de gestió al mateix CAC. Tan bon punt siguin aprovats, comença el compte enrere pel recanvi dels càrrecs executius, com ara el del director de TV3 i el de Catalunya Ràdio, així com la pota digital dels mitjans públics. En principi, la idea d’unificar en una sola direcció els tres mitjans hauria perdut pistonada, almenys de moment. 

La nova direcció política de la CCMA, però, té tres opcions per portar a terme aquests relleus. En primer lloc, començar la seva singladura sense cap canvi, mantenint les direccions actuals, i demorar la decisió fins més endavant , mentre s’adapta el pla estratègic i s’aterra en la gestió. En segon terme, hi ha la possibilitat de cessar immediatament Vicenç Sanchis de la direcció de la televisió i Saül Gordillo de la direcció de Catalunya Ràdio i delegar les seves funcions en els segons. No seria un cas nou. De fet, quan Fèlix Riera va ser cessat l’any 2015 les seves funcions van ser delegades als llavors directors d’informatius i de programes. I la tercera opció és esperar a fer el relleu un cop s’hagi acabat el procés de selecció de nous directors. 

Sia com sia, la tria s’ha de fer a través d’un concurs públic perquè és el que preveu la nova llei, però la valoració dels professionals que es pot convidar a participar-hi ja està en marxa.

Malgrat que es pot modular el calendari, fonts de la Corporació ja apunten que el criteri bàsic és el “bagatge professional del candidat”. “És una obvietat, però cal remarcar-ho”, assenyalen les mateixes fonts. I, en segon terme, si la tria s’ha de fer entre “personal intern o extern de la Corporació”.  A més, aquesta vegada guanya pes el nom escollit per dirigir la pota digital dels mitjans públics.

En aquest algoritme han aparegut noms que provenen tant de fora com de dins i que podrien satisfer la majoria dels membres de la CCMA si presenten un projecte convincent. Per a TV3, s’esbossen noms com Toni Cruanyes, actual conductor del TN Nit; Clara Cabezas, actual cap de programació i imatge, i un veterà com Sigfrid Gras, adjunt a la direcció i cap de programes i continguts. L’actual cap d’informatius, David Bassa, també ha entrat en la travessa. Per a Catalunya Ràdio, podrien ser “convidats” a presentar-se Francesc Cano, l’actual cap d’informatius de les emissores de la casa; una veterana com Sílvia Cóppulo, Agustí Esteve, gat vell de la Corporació i dels serveis informatius que actualment porta la direcció executiva d’El Terrat, i Kilian Sebrià, editor del Catalunya Vespre . Per la seva banda, l’actual director, Saül Gordillo podria continuar vinculat a la casa en un càrrec executiu de la Corporació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa