El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC aspira a la presidència de la ‘Corpo’

El PSC sap que té la clau per al relleu d’organismes que depenen del Parlament com ara la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). De fet, el passat debat de política general es va aprovar una proposta de resolució acordada entre ERC, Junts i la CUP que comprometia les formacions a renovar-la abans de Nadal. Les negociacions ja han començat amb un document dels socialistes d’una dotzena de punts. Els socialistes de Salvador Illa han encetat converses amb ERC i JxCat, però també han parat l’orella a la resta de grups, com En Comú Podem, per veure quina posició prendran en la negociació. Tot i que guarden discreció sobre els membres que proposaran, els socialistes, a la vista de les trobades celebrades, han avisat que estan disposats a batallar per tenir la presidència de l’organisme que dirigeix els mitjans públics i portar a terme la “refundació” que defensa l’exministre de Sanitat. Una “refundació que”, insisteixen per evitar rumors, “no passa per emetre continguts en castellà”.

Fonts de la negociació recorden que per “restablir les missions de servei públic” –que és com defineixen el que consideren un objectiu prioritari– cal renovar els òrgans de govern de la CCMA i del Consell de l’Audiovisual. Una renovació que s’ha de fer “respectant escrupolosament els procediments” marcats per la llei, reformada l’any 2019. El Consell de Govern és el màxim òrgan de govern i administració de la CCMA. Es compon de set membres des de la darrera reforma de la llei, a partir d’una llista de candidats amb mèrits professionals rellevants que proposen els grups parlamentaris i que, en segona instància, el Parlament remet al Consell de l’Audiovisual (CAC). El CAC té l’obligació d’emetre un informe relatiu a la seva “idoneïtat”, i retorna els noms a la cambra, que ha d’escollir-ne els membres de manera definitiva per majoria de dos terços, 90 vots. Ara bé, si en una primera votació no s’obté la majoria de dos terços.

Salvador Illa, a la festa de la rosa/PSC

El PSC ha alertat a ERC i JxCat que els noms que s’han de presentar, per tal de pactar-los, han de ser noms de reconegut prestigi i amb experiència en el camp audiovisual. I més tenint present la renovació i el nou futur tecnològic de la comunicació, que determina el seu document de negociació. Els tres partits han d’aportar els noms. Així, els primers noms que els grups independentistes han deixat entreveure no acaben de convèncer els negociadors del PSC. D’una banda, els junters haurien plantejat el nom de l’editor d’El Nacional, José Antich, i de l’exconsellera de Cultura, Àngels Ponsa. Els republicans, per la seva banda, han deixat anar els noms de Saül Gordillo, actual director de Catalunya Ràdio, i el de Rosa Romà, degana del col·legi de Publicitaris. Els socialistes, per la seva banda, pensen en noms com Xavier Marcè, un dels gestors del grup Focus. “Tothom té un pare i una mare, però caldria ser una mica curosos a l’hora de plantejar noms”, apunten des dels socialistes que busquen consellers “més neutres” amb el procés polític i amb més experiència professional que ser “exconseller”.

La negociació és contra rellotge, amb la vista posada en el Nadal, i el PSC no pensa deixar-ho fàcil. De fet, la renovació de la CCMA ha estat un cavall de batalla de Salvador Illa.  Un dels objectius d’Illa és fer un “canvi de rumb” de TV3 i Catalunya Ràdio perquè de vegades “sembla més que són agitadors o defensors d’una causa que no pas un servei públic que informa amb imparcialitat i transparència”. D’aquí que, amb el seu decàleg de dotze punts, creuen que hi ha prou marge per negociar noms i programa de govern dels mitjans públics. Davant el fet que és el grup polític més nombrós del Parlament empatat amb ERC i que fos el partit que més vots va obtenir en les últimes eleccions, els socialistes estan disposats a reclamar la presidència del Consell de Govern per al seu candidat. Això, entre d’altres coses, suposa tenir un vot de qualitat en cas d’empat. “La negociació ha de continuar, però per què un dels consellers proposats pel PSC no pot ser-ne el president?”, es pregunten des de la formació.

Retall de diari amb les propostes de Raimon Obiols per una Tv3 en castellà
Retall de diari amb les propostes de Raimon Obiols per una Tv3 en castellà

En tot cas, els socialistes volen anar molt més enllà dels noms del Consell de Govern i desmenteixen del tot la rumorologia, –vinculada al que havien defensat Raimon Obiols o el president Pasqual Maragall– sobre la possibilitat que reclamin emetre i fer continguts en castellà. Així, la idea marc de la “refundació” passa per “garantir efectivament la transmissió d’una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural, i també amb l’equilibri territorial”, segons paraules de fonts socialistes. En la mateixa línia, defensen “l’elaboració d’un pla estratègic integral” i un nou contracte-programa. Per altra banda, el PSC creu que cal “reconstruir els vincles de confiança del conjunt de la societat catalana” amb els mitjans públics perquè han de ser “a tot arreu i per a tothom“.

En el seu full de ruta, es remarca la necessitat de la “reestructuració organitzativa que permeti la culminació de la CCMA-Digital”, i “refer el sistema públic per a un “mercat cada cop més dinàmic i competitiu”. En aquest punt de la digitalització, els socialistes porten al cap la construcció d’una plataforma de serveis Over The Top (OTT), però amb participació de l’Estat així, com un hub Audiovisual de Barcelona. Des del vessant més polític, asseveren que cal “més control i avaluació”. La batalla per dirigir una de les estructures autonòmiques amb més caràcter d’estructura d’estat ha començat amb un PSC reforçat que veu una oportunitat per fer valer el seu pes.

La proposta de 12 punts sobre la renovació de la CCMA

Comentaris

 1. Icona del comentari de: JordiP a octubre 10, 2021 | 21:51
  JordiP octubre 10, 2021 | 21:51
  Tant de bó que no tinguem d'exclamar: "Oh, Dio, la Corpo in mani dei pesece-isti"! Déu ens guardi si els Illa, Iceta, Granados i Cia i demés tropa arriben a tenir cert poder de decissió a la CCMA. Després de tants anys amb els erreceístes al control, seria un cop letal.
 2. Icona del comentari de: Desencantat... a octubre 10, 2021 | 23:14
  Desencantat... octubre 10, 2021 | 23:14
  Els pagafantes d'ERC hi cauran de 4 potes...
 3. Icona del comentari de: Narcís a octubre 10, 2021 | 23:30
  Narcís octubre 10, 2021 | 23:30
  N' Illa, perdó, el Isla, se'n dugui/ traslladi el Hernández, ço és, mateixa mena d' informatius que l' espanyola . . . i fem de Catalunya ' terra cremada ' del tot pel que fa a " informació veraç " tot deixant-la com televisió regional folclòrica i aixeca camises, tot plegat, made in spain, tot plegat made espanyolets mil del carrer ! PD : els mitjans han de dir la veritat, només la veritat i res més que la veritat tot reflectint allò que cou al ca nostra !
 4. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a octubre 11, 2021 | 00:44
  Tripartit no, gràcies octubre 11, 2021 | 00:44
  Castellanitzar més encara TV3 i Catalunya Radio és el que volen els del psc's, els que es van manifestar contra Catalunya de bracet amb PePeros, falangistes de C's amb els de VOX en els rengles del darrera.
 5. Icona del comentari de: Jo a octubre 11, 2021 | 08:13
  Jo octubre 11, 2021 | 08:13
  els sucursalistes del PSC no han de posar les mans a cap institució catalana, si no volem que ens la destrossin, com fan amb tot i lo pitjor que l'espanyolitzin!
 6. Icona del comentari de: Ex- votant d`' ERC. a octubre 11, 2021 | 08:32
  Ex- votant d`' ERC. octubre 11, 2021 | 08:32
  Nois, els d. ERC faran el que sigui per mantenir la poltrona i els privilegis. Adéu Corpo Catalana.
 7. Icona del comentari de: rd a octubre 11, 2021 | 09:14
  rd octubre 11, 2021 | 09:14
  rastreros merdosos, traïdors botiflers
 8. Icona del comentari de: fat boy a octubre 11, 2021 | 11:03
  fat boy octubre 11, 2021 | 11:03
  Tant de temps somicant per la parida de la diputacio, a veure que fan ara amb l'eina mes important que tenim.
 9. Icona del comentari de: Paco a octubre 11, 2021 | 11:12
  Paco octubre 11, 2021 | 11:12
  No cal que parlin castella a tv3 per "castellanitzar-la", no enganyen ningu. Quan diuen que tv3 ha de donar informació "veraç" suposo que volen dir que sigui informació de la seva corda...que parlin sense embuts...
 10. Icona del comentari de: Tano a octubre 11, 2021 | 11:28
  Tano octubre 11, 2021 | 11:28
  Només ens faltaria aquest engendro a la corporació. "Apaga y vamonos"
 11. Icona del comentari de: germamarx a octubre 11, 2021 | 11:39
  germamarx octubre 11, 2021 | 11:39
  El PSC vol controlar tots els medis de persuasió.
 12. Icona del comentari de: Octubrista a octubre 11, 2021 | 12:12
  Octubrista octubre 11, 2021 | 12:12
  Si els botiflers del PSC arriben a presidir la "Corpo", en comptes de "Corpo" n'haurem de dir la "Copro"
 13. Icona del comentari de: Manel a octubre 11, 2021 | 12:14
  Manel octubre 11, 2021 | 12:14
  Vosaltres ja controleu TVE. Els catalans paguem 2 televisions públiques la del unionisme TVE (més aviat Tele5 pel nivell intelectual i academic del unionista a catalunya) i TV3. Per tant, ja que TVE no representa a l'independentisme, TV3 ho pot ser al 100% i encara entre les 2 no representarien adecuadament la majoria independentista del territori.
 14. Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a octubre 11, 2021 | 13:40
  Guaita-que-fan-ara octubre 11, 2021 | 13:40
  Es clar pobrets , sinó de on xuclarien?........
 15. Icona del comentari de: X2 a octubre 11, 2021 | 15:08
  X2 octubre 11, 2021 | 15:08
  Fora feixistes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa