El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos van rebre directament de Llarena l’ordre de detenir Ponsatí

Els Mossos d’Esquadra van rebre l’ordre de detenció de l’exconsellera Clara Ponsatí directament del jutge instructor del Procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena. Així ho asseguren fonts de la Prefectura de la policia de la Generalitat consultades per El Món, que sospiten que la maniobra de tornada d’ahir era un “assaig del que ha de venir”, és a dir, un possible retorn d’altres membres de l’exili, com el mateix president Carles Puigdemont. Altres fonts policials apunten que “l’advocat de la consellera, Gonzalo Boye, ho tenia tot molt ben preparat”.

La detenció, davant de les càmeres i amb immediatesa, ha aixecat força polseguera a les files de l’independentisme que retreuen als Mossos d’Esquadra un “excés de zel” i la rapidesa. La policia, conscient del que s’hi jugava, va comprovar la situació en el sistema d’informació policial i “va saltar l’alarma” de “l’ordre de detenció judicial vigent”. De tota manera, com a coneixedors de la seva situació personal d’eurodiputada i de la immunitat parlamentària, els policies van esperar l’ordre concreta i directa per part del jutge Llarena, que la “va ratificar personalment”. “Podien negar-se a executar la detenció, passar per un judici i deixar de ser policia judicial, però no creiem que sigui cap solució”, afegeixen fonts de la conselleria d’Interior.

Clara Ponsatí puja al cotxe dels Mossos després de ser detinguda en ple carrer / EP
Clara Ponsatí puja al cotxe dels Mossos després de ser detinguda en ple carrer / EP

“Comprovació fora de protocol”

Fonts coneixedores del procés d’arrest de Ponsatí no amaguen que tot plegat semblava formar part d’un pla preconcebut amb la intenció que “ningú prengués mal, ni els Mossos d’Esquadra”. Només fer-se públic el retorn de Ponsatí, el Suprem va filtrar als mitjans que “calia recordar que tenia una ordre de detenció pendent”. Cinc minuts després, el ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, no gaire amic de les declaracions als passadissos, va parlar-ne tot just després de la seva intervenció al Senat, deixant clar que “els cossos i forces de seguretat de l’Estat adaptarien les mesures oportunes atenent el criteri i a l’ordre que estableixi l’autoritat judicial”. La maquinària s’havia posat en marxa i la mirada anava cap als Mossos.

La policia de la Generalitat va seguir el protocol, en tenir coneixement de l’arribada de Ponsatí, de contrastar la informació que rebien per canals no oficials. Un cop comprovat que al sistema intern d’informació policial apareixia l’ordre de detenció per comunicar de manera efectiva la citació judicial, es van estimar més fer una comprovació afegida. Una acció que queda fora del protocol habitual quan es té coneixement de la presència d’una persona en recerca o amb ordre de detenció. Els Mossos van esperar, per tant, que “l’ordre fos ratificada personalment per Pablo Llarena”. Un cop aclarit, es va acordar que la detenció no fos uniformada i per algú de l’escala intermèdia del cos. És a dir, que no fos de l’escala bàsica ni tampoc de l’escala superior. En concret, es va triar un veterà sotsinspector, un grau que normalment té “el comandament operatiu i la supervisió de les tasques executives de les unitats, els grups i els subgrups policials”.

Boye evita topar amb els Mossos per l’arrest

L’advocat de Clara Ponsatí, Gonzalo Boye, ha rebutjat públicament embolicar els Mossos d’Esquadra en les decisions de Llarena. En aquest sentit, el lletrat de l’exili assegurava en declaracions a RAC1 que no s’han de carregar els neulers contra la policia de la Generalitat, perquè actuaven com a policia judicial i amb una ordre expressa i ratificada del Tribunal Suprem. Així mateix, Boye especificava que els Mossos “entenien que estaven detenint una persona amb immunitat, però estaven complint ordres”. “S’ha posat el cos en una tessitura molt complexa” i criticar-la seria “la via de fugida fàcil”. “Creiem que la il·legalitat de la detenció sorgeix del Tribunal Suprem i a partir d’allà prendrem les accions legals oportunes”, posant to el pes en el procés judicial del Suprem.

Per la seva banda, fonts d’Interior qualifiquen la detenció d’un “procés molt pulcre”. En aquest sentit, indiquen que els Mossos van complir “escrupolosament” l’ordre rebuda per part de l’autoritat judicial, i d’aquí que la portessin directament al jutjat de guàrdia, a la Ciutat de la Justícia. “No tenien cap més marge, després d’haver fet les comprovacions i la ratificació, en cas contrari, podrien haver estat acusats, passar per un judici i finalment, perdre les competències com a policia judicial”, especulen des de la seu d’Interior.

En el mateix context, l’advocat escocès de Ponsatí, Aamer Anwar, afirmava que amb la detenció de l’exconsellera, Espanya demostra que “encara li té por”. Per altra banda, el comissari de Justícia de la Comissió Europea, Didier Reynders, ha assegurat que hi ha “disposicions que permeten la detenció” d’una eurodiputada com Clara Ponsatí però que els serveis de la cambra encara estan analitzant la informació del cas i la “situació exacta” de l’eurodiputada de Junts.

Clara Ponsatí i l'advocat Aamer Anwar després que el jutge deixés la consellera en llibertat amb cautelars, a Edimburg el 28 de març del 2018
Clara Ponsatí i l’advocat Aamer Anwar després que el jutge deixés la consellera en llibertat amb cautelars, a Edimburg el 28 de març del 2018
Més notícies
Clara Ponsatí mostra la seva identificació com a eurodiputada al mosso que la detenia, al costat del seu advocat, Gonzalo Boye / TV3
L’Eurocambra estudia la detenció de Ponsatí per les autoritats espanyoles
Notícia: L’Eurocambra estudia la detenció de Ponsatí per les autoritats espanyoles
Comparteix
Ponsatí va comunicar la seva detenció als companys eurodiputats a través d'un correu electrònic: "Si esteu llegint això, vol dir que he estat arrestada il·legalment a Barcelona, en violació de la meva immunitat com a membre d'aquest Parlament"
Puigdemont, Puig, Comín i Boye en la compareixença després de la decisió del TJUE / ACN
Puigdemont avisa Llarena que les euroordres són “inviables”
Notícia: Puigdemont avisa Llarena que les euroordres són “inviables”
Comparteix
El president català i la resta d'exiliats valoren molt favorablement la sentència del TJUE
L'exconseller de Cultura Lluís Puig | ACN
Lluís Puig, satisfet amb la decisió del TJUE: “Llarena ho té molt més difícil”
Notícia: Lluís Puig, satisfet amb la decisió del TJUE: “Llarena ho té molt més difícil”
Comparteix
El conseller de Cultura assegura que la resolució de la justícia europea és "molt millor" del que podia esperar
La protesta davant de la Ciutat de la Justícia contra la detenció de Clara Ponsatí / C.B.
Protesta per reclamar la llibertat de Ponsatí a la Ciutat de la Justícia
Vídeo: Protesta per reclamar la llibertat de Ponsatí a la Ciutat de la Justícia
Comparteix
Els manifestants es mostren crítics amb els Mossos d'Esquadra per haver fet la detenció de l'eurodiputada al seu retorn de l'exili

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a març 29, 2023 | 13:07
    Gonzalo març 29, 2023 | 13:07
    Así se hace, Llarena!, jajaja!
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 29, 2023 | 16:25
      Luisnomeacuerdo març 29, 2023 | 16:25
      Tu crees que Llarena está haciendo un buen papel?
      • Icona del comentari de: Gonzalo a març 29, 2023 | 20:06
        Gonzalo març 29, 2023 | 20:06
        Que te responda esa pregunta el trolete. Que no hace más que escribir haciéndose pasar por quién no es. En fin....coeficiente intelectual de los indepres bajo mínimo. Así os va.
        • Icona del comentari de: Gonzalo a març 30, 2023 | 08:46
          Gonzalo març 30, 2023 | 08:46
          Jajaja!
  2. Icona del comentari de: Independentista a març 29, 2023 | 13:21
    Independentista març 29, 2023 | 13:21
    Home!. I tan ben planificat que estava. Just el dia abans de la sessió parlamentària a Europa. Tan de bo que serveixi per a alguna cosa, que, malauradament, ho dubto.
    • Icona del comentari de: Optimista i independnetista a març 29, 2023 | 19:24
      Optimista i independnetista març 29, 2023 | 19:24
      No en dubtis, son passos lents, però, necessaris a mig i llarg termini. Tot hi compta. Per exemple de retruc també ha eixit malparada per inacció la Presidenta del Parlament europeu, ha servit per a demostrar que el Regne D'Espanya és passa pel folre normatives i lleis espanyoles, i la immunitat parlamentaria de la Unió Europea, etc. Temps. Ànims !
  3. Icona del comentari de: Continua el frau convergent a març 29, 2023 | 13:25
    Continua el frau convergent març 29, 2023 | 13:25
    Comèdia de la grossa molt pactada amb el estado. Com ella sempre diu: anava de catxa.
    • Icona del comentari de: Ramon C a març 29, 2023 | 19:35
      Ramon C març 29, 2023 | 19:35
      Els xovinistes espanyols de falsa bandera ja fatigueu. A propòsit prefereixo l'espai de dreta o centre dreta democràtic, anomenat "convergent" que no pas l'espai polític ocupat a Espanya pel PP-vOx un partit ( i escissió) del bipartidisme espanyol fundat el 1976 per 7 ex-ministres de franco... Posa-t'hi fulles, deixa de marejar i ocupat dels afers espanyols que teniu molta de feina. Nosaltres la independència l'aconseguirem fer efectiva entre tots.
    • Icona del comentari de: Ñordo a la vista a març 29, 2023 | 23:57
      Ñordo a la vista març 29, 2023 | 23:57
      Huguet ets tu?
  4. Icona del comentari de: Vosaltres sabreu a març 29, 2023 | 13:52
    Vosaltres sabreu març 29, 2023 | 13:52
    "Podien negar-se a executar la detenció, passar per un judici i deixar de ser policia judicial, però no creiem que sigui cap solució”. Doncs quina solució hi ha quan us presteu a obeïr lleis injustes? Llavprs sou forces d'ocupació, començant per l'Aragonès i acabant amb els Mossos.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a març 29, 2023 | 16:13
      Gonzalo març 29, 2023 | 16:13
      Y quien decide que ley es injusta o no? Tú? Las leyes son justas hasta que se derogan o se modifican. Si un policía se niega a cumplir la ley vigente, sabe a lo que se expone. Aquí sois muy valientes, pero luego os pasa lo mismo que al mosso indepre que delante del juez Marchena se calló y obedeció en todo. Ratas. Que sois unas ratas. Que se juegue el puesto de trabajo otro. Pero con dignidad, eh? Mucha dignidad. Jajaja!
      • Icona del comentari de: Gonçal a març 29, 2023 | 20:48
        Gonçal març 29, 2023 | 20:48
        Ho diu un pavo menjant xetos al sofà, que amb prou feines ha acabat l’eso
        • Icona del comentari de: Gonzalo a març 30, 2023 | 08:48
          Gonzalo març 30, 2023 | 08:48
          Eres ofensivo, chaval, Chetos nunca como, eres un lazinazi maleducado, cojones, jajaja!
          • Icona del comentari de: xavier a març 30, 2023 | 16:14
            xavier març 30, 2023 | 16:14
            Has empezado insultando tú, de que te quejas si te pagan con al misma moneda? Te veo muy perjudicado mentalmente
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 29, 2023 | 21:25
        Pere Llimonera i Citronell març 29, 2023 | 21:25
        Tu Gonzalo respetas la ley europea , que está por encima de la española o solo reconoces la ley española?
      • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 29, 2023 | 21:43
        Luisnomeacuerdo març 29, 2023 | 21:43
        Por un delito que no conlleva pena de prisión, no se puede privar de libertad a un ciudadano español y menos detenerlo en la calle. Y por un delito que no conlleva prisión, no se puede detener a ningún eurodiputado en ningún país de la UE. Te has enterado adoctrinado nacionalista español?
    • Icona del comentari de: Al saberut a març 29, 2023 | 19:50
      Al saberut març 29, 2023 | 19:50
      Saps com funciona un estat independent ? Sap que el nostre país està en ple procés cap a la independència i que encara no som un estat independent amb tots els ets i uts ? Més treballar per la independència i menys "opinions" de "guaita que fan ara" del "sofà" estant, les quals no serveixen per a res.
  5. Icona del comentari de: Preguntes a març 29, 2023 | 13:59
    Preguntes març 29, 2023 | 13:59
    Al Departament d’Interior hi hauria d’haver dimissions avui mateix. Sense cap ordre judicial expressa, els Mossos han detingut una eurodiputada, de qui han menystingut els drets. La pregunta és qui ho va ordenar. Ho sabia el conseller?]
    • Icona del comentari de: Fort a març 30, 2023 | 10:04
      Fort març 30, 2023 | 10:04
      La fredor del president i la vicepresidenta de la Generalitat, en relació Clara Ponsatí a Barcelona és un tema que encara no s'ha analitzat i que diu molt de les contradiccions d'aquest govern. Només van seguir criteris judicials Cap humanitat.
  6. Icona del comentari de: En fi a març 29, 2023 | 14:21
    En fi març 29, 2023 | 14:21
    españa el país més antidemocràtic de la història de la democràcia, i amb una "justícia" molt afranconada
  7. Icona del comentari de: Dimissións ja a març 29, 2023 | 14:42
    Dimissións ja març 29, 2023 | 14:42
    LElena i l'Aragonès han de fimitir o sels haurà de considerar claveguera estatal.
  8. Icona del comentari de: Gonzalo a març 29, 2023 | 15:41
    Gonzalo març 29, 2023 | 15:41
    Os quejáis de vicio...fue detenida en catalán! Jajaja!
    • Icona del comentari de: ninot malparit a març 29, 2023 | 19:20
      ninot malparit març 29, 2023 | 19:20
      et falta un bull
    • Icona del comentari de: Al xovinista espanyol a març 29, 2023 | 19:38
      Al xovinista espanyol març 29, 2023 | 19:38
      Sí, i sense màscares ni brandant semifusells com fan a les "operacions" performance les policies espanyoles patriòtiques... Al capdavall qui incompleix la llei i la normativa vigent és Llarena. Ha !, ha !, ha !
      • Icona del comentari de: Gonzalo a març 30, 2023 | 12:20
        Gonzalo març 30, 2023 | 12:20
        Seguro que incumple alguna ley? El comisario de Justicia Didier Reynders ha expresado este miércoles que existen supuestos que permiten “proceder a detenciones” de parlamentarios europeos que cuentan con inmunidad. Jajaja!
        • Icona del comentari de: Gonzalo a març 30, 2023 | 14:09
          Gonzalo març 30, 2023 | 14:09
          Al trullo, al trullo, ja, ja, ja, cojones.
  9. Icona del comentari de: ERÑ més espanyols q els de VOX, fant cas a l'espanya nazi i no a l'Onu, i el pallasso del Junk ficava la bandera de l'Onu a l'escala del parlament a març 29, 2023 | 16:57
    ERÑ més espanyols q els de VOX, fant cas a l'espanya nazi i no a l'Onu, i el pallasso del Junk ficava la bandera de l'Onu a l'escala del parlament març 29, 2023 | 16:57
    L'escuracassoles del conseller d'interior hauria de saber que nomes els NAZIS i col·laboracionistes compleixen ordres.
    • Icona del comentari de: Anna a març 29, 2023 | 19:29
      Anna març 29, 2023 | 19:29
      No t'amoïnis, quan serem un estat independent en forma de república, la policia catalana complirà ordres de la Judicatura i la Cort de justícia catalanes. Ara, encara dins de la sobirania espanyola, no és l'hora de perdre el temps ni de donar peixet a Espanya, cal sortir-se'n de la millor manera fins el dia que entre tots farem efectiva la independència.
  10. Icona del comentari de: ERCPSOEPSC-PPVOX-Potemos a març 29, 2023 | 19:19
    ERCPSOEPSC-PPVOX-Potemos març 29, 2023 | 19:19
    L'Elena, L'Aragonès, el Sr Mossèn, i l'insultador estalinista (Huguet), es presentaran enguany a Berlín per rebre els Globus d'Or com a millor representants del cinema/teiatru caspanyol amb la següent pel·lícula "Escopeta nacional republicana de Catalunya". Per altra banda, la família Berlanga ha presentat una demanda de plagi contra els quatre actors-directors de l'obra cinematogràfica
  11. Icona del comentari de: Queda clar el que sou tots plegats. a març 30, 2023 | 01:01
    Queda clar el que sou tots plegats. març 30, 2023 | 01:01
    Pels Mossos no existeix ni l'Aragones ni l'Elena? Obeeixen Llarena. Queda clar el que sou tots plegats.
  12. Icona del comentari de: Mande? a març 30, 2023 | 09:49
    Mande? març 30, 2023 | 09:49
    Conclusió: La Generalitat no va fer cap gest de benvinguda a la parlamentària Clara Ponsatí que defensa continuament la causa de l'independentisme a Europa. Varen prioritzar el criteri judicial -marc mental de l'estat- i es van protegir per no sortir perjudicats. Va ser espontani. Autodefensa i a detenir la delinqüent. Cap sensibilitat, cap cortesia, cap reconeixement. Tots el govern tancat als despatxos i pendents de Llarena. Mande??????

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa