El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jutge i fiscal s’alien per entrebancar la investigació de Pegasus

“Semblen maniobres orquestrades”. Aquesta és l’expressió de fonts jurídiques per mostrar el seu enuig davant els entrebancs que la Fiscalia i el titular del jutjat d’instrucció número 32 de Barcelona posen a les víctimes del Catalangate, el cas d’espionatge amb Pegasus. Com a mostra, la darrera resolució del magistrat José Antonio Cruz de Pablo i del fiscal Roberto Valverde sobre les diligències d’investigació demanades per diferents víctimes espiades amb Pegasus, com els diputats Albert Botran, Carles Riera –tots dos de la CUP–. Josep Maria Jové, d’ERC, i l’exdiputat cupaire David Fernández.

Cap d’ells ha volgut lliurar el seu telèfon mòbil al jutge per tal que la policia judicial pugui accedir-hi i, suposadament, fer la corresponent investigació sobre la infecció amb Pegasus. És un requisit que exigeixen el jutge i el ministeri fiscal per continuar endavant amb les perquisicions. Però les víctimes s’hi neguen perquè “no volen lliurar a la policia” els terminals que van ser infectats i espiats “indegudament”, perquè seria entregar-lo a les mateixes autoritats judicials que van permetre l’espionatge. “No donarem els mòbils a qui els va infectar perquè ara els desinfecti”, al·leguen, ja que seria la manera de desmuntar el cas. Per això han aportat a la causa un peritatge complet i anonimitzat, sense dades privades, per suplir el lliurament dels terminals. Tanmateix, ni jutge ni fiscal en tenen prou i s’ha obert una nova trinxera processal que alenteix, de nou, la investigació.

Mòbils i peritatge

Cal tenir present que el jutge instructor ja ha rebut diverses estirades d’orelles dels magistrats de l’Audiència de Barcelona que reben i estudien els seus recursos contra les seves decisions en aquest cas. Per exemple, així va ser com es va obligar l’instructor a reobrir la investigació dels casos de l’eurodiputada d’ERC Diana Riba i del diputat, també d’ERC, Josep Maria Jové. L’Audiència va forçar que se cités, tal com reclamaven els denunciants des d’un primer moment, l’empresa NSO i els responsables del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) per tal que responguessin a les preguntes i donessin explicacions sobre els programaris espia utilitzats com el Pegasus o Candiru. La mateixa decisió va arribar per a l’exvicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri. També l’Audiència ha obligat a admetre un recurs en defensa de Botran, Riera i Fernàndez que el jutge no admetia, precisament perquè s’oposa a les diligències demanades.

Un cop que l’Audiència li va haver tocat el crostó, va tornar a reclamar, insistent, els mòbils dels tres cupaires. La seva defensa, dirigida per Benet Salellas, va aportar una densa i detalladíssima pericial que acreditava la intromissió als mòbils amb un programa espia. Un document que evitava lliurar els telèfons mòbils. L’informe ocultava dades privades que els querellants volen protegir i mantenir a recer de la policia espanyola, que d’altra manera hi tindria accés. “No volem que hi tornin a entrar, i el peritatge és fiable i rigorós realitzat pels millors experts en la matèria”, al·lega l’advocat.

L'escrit del fiscal que també reclama els aparells mòbils que les víctimes són reticents a lliurar a les mateixes autoritats que van permetre que espiessin amb Pegasus/QS
L’escrit del fiscal que també reclama els aparells mòbils que les víctimes són reticents a lliurar a les mateixes autoritats que van permetre que espiessin/QS

Va per llarg

L’estratègia de les víctimes no ha servit de res. El jutge torna a aturar el procés advertint a la defensa dels tres cupaires que no veu complimentada la seva petició de lliurament dels terminals. És a dir, que insisteix no n’hi ha prou amb el peritatge i que, tant sí com no, vol els mòbils. I resulta que el jutge no està sol en aquest objectiu. El fiscal, el passat 30 de març, va presentar un escrit en la mateixa línia. Així, el ministeri públic diu que “estima necessària” l’aportació dels mòbils “sens perjudici que s’aporti l’informe pericial”. Argumenta que la seva petició és precisament per “complementar el mateix informe amb la pràctica de la corresponent anàlisi per part de la policia judicial”. Curiosament, l’acció que la defensa de les víctimes vol evitar.

En aquest sentit, la Fiscalia insisteix que si bé el peritatge aporta la “identificació d’indicis de compromís” assegura que només amb aquest informe es pot arribar a la conclusió que s’hagi registrat una “extracció de dades o traces o elements que permetin determinar l’autoria dels fets”. Un extrem que les defenses neguen amb el benentès que l’informe pericial és concloent sobre la intromissió i l’extracció de dades dels terminals que el jutge reclama. Una dada que cal corroborar amb la resta de proves i diligències demanades per part de la defensa per escatir l’autoria de l’espionatge. “Va per llarg, és una nova maniobra que demostra les poques ganes d’investigar aquest cas tant del jutge com de la Fiscalia”, es resignen les fonts jurídiques del cas.

Un logo de Pegasus de la comisisó del Parlament Europeu
Un logo de Pegasus de la comisisó del Parlament Europeu

Més notícies
Gonzalo Boye reflexiona davant el seu ordinador durant la vista al TGUE pels suplicatoris/ANC
Boye denuncia a Brussel·les l’espionatge amb Pegasus i apunta a l’estat espanyol
Notícia: Boye denuncia a Brussel·les l’espionatge amb Pegasus i apunta a l’estat espanyol
Comparteix
L’advocat diu que és un atac a la “integritat” del Parlament Europeu perquè va ser espiat mentre treballava en la immunitat de Puigdemont
El diputat d'ERC, Josep Maria Jové, lidera la comissió Pegasus del Parlament / ACN
El jutge demana al CNI desclassificar els documents de Pegasus de Jové i Riba
Notícia: El jutge demana al CNI desclassificar els documents de Pegasus de Jové i Riba
Comparteix
Nova fase judicial del Catalangate
El cap de llista de Vox a Girona aquest 14-F, Alberto Tarradas. Fotografia publicada el 28 de gener del 2020 (Horitzontal)
Vox fa campana amb la missió Pegasus i es queda els diners del tren
Notícia: Vox fa campana amb la missió Pegasus i es queda els diners del tren
Comparteix
El Parlament demana la justificació del viatge del diputat ultradretà Alberto Terrades, qui no va assistir a la reunió
El president del comitè de l'Eurocambra sobre Pegasus, Jeroen Lenaers, arriba a la reunió amb la comissió de Defensa del Congrés.
Data de publicació: dimarts 21 de març del 2023, 14:36
Localització: Madrid
Autor: Nazaret Romero
Cancel·lada la presència de Defensa al comitè de l’Eurocambra sobre Pegasus
Notícia: Cancel·lada la presència de Defensa al comitè de l’Eurocambra sobre Pegasus
Comparteix
Els eurodiputats mostren "vergonya" després que els problemes amb la interpretació hagin impedit el debat

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fideli a abril 29, 2023 | 19:24
    fideli abril 29, 2023 | 19:24
    el GAL s'amaga
  2. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a abril 29, 2023 | 19:47
    Pere LLimonera i Citronell abril 29, 2023 | 19:47
    No hi haurà justicia, però cal denunciar-ho cada dia i continuadament. Els jutges espanyols i la injusticia que imparteixen no pot ser homologable a la UE. Es una vergonya absoluta. No hi ha democracia, no es compleixen les lleis espanyoles, el CNI fa coses ilegals, la policia se salta una i altra vegada la llei. Fins i tot s'espia a els advocats catalans i per suposat a tots els politics i representants de la societat civil. Llavors ens parlen de la sagrada constitució. Aneu a la merda! no hi haurà pau pels opresors.
  3. Icona del comentari de: colla demerdes a abril 30, 2023 | 02:41
    colla demerdes abril 30, 2023 | 02:41
    Jtges, Fscals i Erc, s'alien, cal no oblidar-ho. I cup i un part de Junts també hi suquen. Els Catalans sabem el que farem amb tots vosaltres.
  4. Icona del comentari de: Metge i infermera s’alien per entrebancar la investigació del meu cul a abril 30, 2023 | 07:05
    Metge i infermera s’alien per entrebancar la investigació del meu cul abril 30, 2023 | 07:05
    Tinc almorranes però no les vull ensenyar i em diuen que sense veure-les, fer anàlisis i després diagnòsticar no em poden medicar correctament. Injustícia total.
  5. Icona del comentari de: Duna a abril 30, 2023 | 08:22
    Duna abril 30, 2023 | 08:22
    Entre mafiosos es tapen les vergonyes...
  6. Icona del comentari de: Aixequem oa DUI a abril 30, 2023 | 11:37
    Aixequem oa DUI abril 30, 2023 | 11:37
    Quin fàstic de criminals que hi ha a cagañistan. S'hauria de fer uja revolució d'una vegada, vaga general, no pagar impostos a espanya i aixecar la DUI.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 30, 2023 | 17:33
      Gonzalo abril 30, 2023 | 17:33
      ????????????
    • Icona del comentari de: Cagañistan = on s'inventen i es produeixen els Caganers a maig 01, 2023 | 11:18
      Cagañistan = on s'inventen i es produeixen els Caganers maig 01, 2023 | 11:18
      És a dir, Cagañistan és Catalunya, una regió espanyola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa