El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Junqueras demana al TC la suspensió cautelar de la seva inhabilitació

Nou pas processal dels presos polítics indultats d’ERC. Les defenses d’Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa han presentat llurs recursos d’empara al Tribunal Constitucional contra la revisió de la condemna per l’1 d’Octubre arran de la derogació del delicte de sedició. Un recurs que és el darrer graó de la procés judicial espanyol abans d’acudir a la justícia europea, al Tribunal Europeu de Drets Humans. Amb el recurs, tots reclamen que mentre no es resolgui se suspengui cautelarment la inhabilitació que la reinterpretació de la condemna per part de la sala penal del Tribunal Suprem va mantenir.

L’empara arriba després que el Suprem també rebutgés l’incident de nul·litat presentat pels republicans el darrer mes de març. Els advocats Andreu Van den Eynde -per a Junqueras i Romeva- i Mariano Bergés, per a Bassa, insisteixen en el seu escrit que la seva participació en el referèndum del Primer d’Octubre “no constitueix cap delicte“. En concret, neguen que haguessin comès cap delicte de corrupció que justifiqui mantenir la pena per malversació tal com sentencien els magistrats.

L’advocat Andreu Van den Eynde just abans de la vista al TJUE sobre el cas de la immunitat d’Oriol Junqueras / ACN

“No s’aplica la reforma”

L’escrit d’empara ressalta que els fets provats de la sentència del Primer d’Octubre no inclou cap mena de referència ni a “l’apropiació” ni a “l’ànim de lucre”. “Reiterem que la interpretació del Suprem en aquest extrem s’allunya de la voluntat evident del legislador amb la reforma”, remarca el lletrat Van den Eynde. A conseqüència d’aquesta decisió, el Suprem manté la inhabilitació absoluta de 13 i 12 anys pels condemnats. Una pena que al seu parer, vulnera els drets de representació i participació política. De fet, arriben a assegura que la resolució del Suprem “persegueix silenciar una opció política determinada”.

En darrer terme, els advocats entenen que la pena es manté d’una manera “irracional” perquè un cop ha caigut el delicte més greu -la sedició- la pena resta intacta. “Resulta irracional i contrari al principi de proporcionalitat penal que la desaparició del delicte de sedició no tingui cap impacte en la determinació de la pena”, argüeix el recurs. En definitiva, els presos polítics d’ERC demanen la nul·litat de la revisió i la restitució dels seus drets fonamentals, així com la suspensió cautelar de la inhabilitació mentre el tribunal no es pronunciï.

Més notícies
Oriol Junqueras saluda l'exconseller Lluís Puig, el conseller de Salut, Manuel Balcells i el gerent de la UCE, Joan Maluquer/Josep Maria Muntaner

Junqueras allarga la mà a Junts per negociar amb Sánchez l’amnistia

Notícia: Junqueras allarga la mà a Junts per negociar amb Sánchez l’amnistia
Comparteix
Lliçó inaugural a la UCE 2023
José Zaragoza, diputat del PSC al Congrès 20.07.2023 / Mireia Comas

José Zaragoza: “Demanem a ERC que aclareixi si mana Puigdemont o Junqueras”

Entrevista: José Zaragoza: “Demanem a ERC que aclareixi si mana Puigdemont o Junqueras”
Comparteix
ENTREVISTA al número 4 del PSC per al Congrés, que assegura que la taula de diàleg es va aturar per falta d'interès dels republicans quan s'acostava la campanya de les municipals
Part superior de la façana del Tribunal Suprem, el 2 de novembre de 2018 / ACN

El Suprem insisteix en la malversació de Junqueras, Turull, Bassa i Romeva

Notícia: El Suprem insisteix en la malversació de Junqueras, Turull, Bassa i Romeva
Comparteix
Tampoc admet l'incident de Jordi Sànchez
Junqueras i Romeva, des de Soto del Real, amb Maragall i Mayte Aymerich a l'escenari en un míting pel 28-A

Recurs de Junqueras, Romeva i Bassa contra la pena “irracional” que els manté el Suprem

Notícia: Recurs de Junqueras, Romeva i Bassa contra la pena “irracional” que els manté el Suprem
Comparteix
Els republicans presenten un incident de nul·litat contra la revisió de la sentència del Procés que ha fet Marchena

Comparteix

Icona de pantalla completa