El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Calbot de la justícia europea a Espanya per incomplir el dret de la Unió
  • CA

Nova bufetada de les instàncies judicials europees contra Espanya. Aquesta vegada per incomplir el dret europeu pel que fa a les reclamacions patrimonials a l’Estat. Així ho ha resolt aquest dimarts el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en un conflicte obert per la Comissió Europea contra el Regne d’Espanya per vulneració de les obligacions derivades en el “principi d’efectivitat per responsabilitat de l’Estat per danys causats als particulars arran de les infraccions del dret de la Unió Europea”.

La resolució considera que l’actual legislació espanyola obstrueix i entrebanca els processos de reclamació patrimonial iniciats pels contribuents contra l’Estat. El tribunal de Luxemburg ha tombat part de la Llei 39/2015 i de la Llei 40/2015 de la normativa espanyola -creada per l’aleshores ministre Cristóbal Montoro- sobre responsabilitat patrimonial, que a la pràctica convertia en una quimera el rescabalament dels contribuents que s’enfrontaven a un procediment d’aquestes característiques.

Segons ha explicat el mateix TJUE considera que cal estimar el recurs de la Comissió i, per tant, declarar que Espanya ha incomplert les seves obligacions derivades del principi d’efectivitat, en el sentit que ha adoptat les disposicions espanyoles impugandes pel govern comunitari sobre les indemnitzacions que han de rebre els ciutadans per infracció del dret europeu. De fet, considera que el camí judicial i administratiu per assolir una indemnització no respecta els paràmetres de la legalitat europea pel que fa a l’efectivitat, és a dir, que les traves administratives, ni els terminis ni els requisits no respecten el dret europeu.

La tesi del dany causat

La Gran Sala considera que la “reparació del dany causat per un Estat membre, fins i tot pel legislador nacional, com a conseqüència d’una infracció del dret de la Unió no pot estar subordinada, en tot cas, sense vulnerar el principi d’efectivitat al requisit que el Tribunal de Justícia hagi dictat amb caràcter previ una sentència que declari l’incompliment del dret de la Unió per part de l’Estat membre de què es tracti o de la que en resulti la incompatibilitat amb el dret de la Unió de l’acte o l’omissió que hagi originat el dany”. Un requisit que encara es manté a la legislació espanyola impugnada per la Comissió Europea. És a dir, el tribunal elimina la condició prèvia per la reclamació que hi hagi una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

La decisió també elimina la condició del termini d’un any per interposar la reclamació des de la publicació de la sentència que acredita el dany i també anul·la el termini de caducitat de cinc anys des que es produeix el dany pel que es reclama. La decisió del Tribunal implica un canvi urgent de la legislació espanyola que apliqui els paràmetres europeus.


Més notícies
Boris Johnson a la cimera del G7 | Europa Press
La UE decideix portar el Regne Unit al TJUE per incomplir el Brexit
Notícia: La UE decideix portar el Regne Unit al TJUE per incomplir el Brexit
Comparteix
Brusel·les ha reactivat el procediment d'infracció que ja va obrir el passat març del 2021 contra el el Regne Unit per no aplicar el Protocol d'Irlanda del Nord de l'acord del Brexit
Un obligat “permís” a Montoro, prova de càrrec de la conspiració
Notícia: Un obligat “permís” a Montoro, prova de càrrec de la conspiració
Comparteix
La Guàrdia Civil va incorporar al sumari la posada en pràctica del Govern d’una recomanació de les agències de ranting per sol·licitar emetre deute
Buch diu que Rajoy, Sáenz de Santamaría i Montoro han respost amb “evasives”
Notícia: Buch diu que Rajoy, Sáenz de Santamaría i Montoro han respost amb “evasives”
Comparteix
El conseller d'Interior lamenta que la fiscalia recorri l'arxiu de la causa per desobediència greu contra ell i Lloveras
El president a l'exili, Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu / ACN
Moment clau per l’exili: el TJUE examina dimarts les prejudicials de Llarena
Notícia: Moment clau per l’exili: el TJUE examina dimarts les prejudicials de Llarena
Comparteix
El jutge del Suprem qüestiona la negativa de Bèlgica d’extradir Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a juny 28, 2022 | 15:38
    Anònim juny 28, 2022 | 15:38
    Aquests putañols es creuen que estan per sobre del bé i del mal, i que signar tractats europeus i internacionals només servia per cobrar subvencions. Que es preparin, els enfonsarem en la puta misèria. Volien lleis, les tindran, això només és el començament. A la merda!
    • Icona del comentari de: Avi a juny 28, 2022 | 16:20
      Avi juny 28, 2022 | 16:20
      Una sentencia que res te aveure amb el proces i que es per culpa dels inutils del pp. Crec que hiperventiles massa. En qualsevol cas es demostra que per sobre de l'espanyola està la justicia europea (acceptat per tots) i fins ara no tenim cap sentencia que beneficii la independencia de Catalunya. Si ja et serveix per ser feliç, disfruta-ho.
      • Icona del comentari de: Anònim a juny 28, 2022 | 21:46
        Anònim juny 28, 2022 | 21:46
        Em sap greu que la teva vida sigui tant trata i amargada, deu ser cosa de la edad. A mi m'encanta que escanya s'enfonsi, tant me fa el motiu, es el que mereixen. Es com el football, tant me fa qui jugui contra el madriz, sempre aniré a favor dels altres.
  2. Icona del comentari de: Ella a juny 28, 2022 | 16:32
    Ella juny 28, 2022 | 16:32
    Mira que en són d'hipòcrites pel que els interessa a ells no compleixen les sentències europees (com retirar les euroordres...) i en canvi per la gent que reclama indemnització han de tenir una sentència previa del TJUE per poguer reclamar a l'Estat. I així ens va.
  3. Icona del comentari de: Escèptic a juny 28, 2022 | 18:26
    Escèptic juny 28, 2022 | 18:26
    En el fons tots els estats es captenen igual; el que passa és que no son tan barroers com l'espanyol. Però el resultat és el mateix.
  4. Icona del comentari de: PAÑISTAN a juny 29, 2022 | 11:55
    PAÑISTAN juny 29, 2022 | 11:55
    Y OTRA
  5. Icona del comentari de: Fart de Caspanya a juny 30, 2022 | 12:55
    Fart de Caspanya juny 30, 2022 | 12:55
    Els Caspanyols i a la col·lònia de Catalunya, ella sempre ben sumisa i atenta, els importa un rave que Europa digui que Caspanya no compleix la llei europea acordada. Els importa un rave que no es compleixi la llei internacional. I cal afegir que tenint la síndrome d'Estocolm des del 1714, el masoquisme català encara ajuda i més al tradicional anti Europeisme mesetari. Només volen la UE pels calers i res més. Catalans, fotem pena i som una colla de covards. Cal repetir-ho: catalans i catalanes, fotem pena, i som una colla de covards

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa