El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Arxiven la causa contra dos alts càrrecs per l’acció exterior del Govern
  • CA

El Tribunal de Comptes ha arxivat la causa contra dos ex alts càrrecs del Govern per l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. Es tracta de Pere Puig, que va ser delegat del Govern a Brussel·les, i de Lluís Beltrán, secretari general del departament de Governació i Relacions Institucionals. Tots dos van acceptar reintegrar els diners que el tribunal els havia exigit com a liquidació provisional i que sumaven poc més de 6.500 euros.

Tant Puig com Beltrán van decidir no acollir-se als avals que va oferir l’Institut Català de Finances (ICF) i van optar per abonar les quantitats pendents per evitar l’embargament. L’arxivament de la causa contra els dos ex alts càrrecs té un impacte limitat sobre el procés general contra l’acció exterior del Govern, ja que en total el Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions de fiança a 34 persones.

En un comunicat publicat aquest dijous, l’òrgan fiscalitzador reconeix que tant Puig com Beltrán han satisfet les quantitats que els havia exigit –1.176 euros en el cas del primer i 5.393 al segon– i que, per tant, procedeix “decretar el sobreseïment parcial del procediment” contra tots dos. A finals de juny del 2020, el Tribunal de Comptes va exigir a tots els encausats que reintegressin l’import provisional que se’ls reclama en un termini de 15 dies. Ni la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat s’han oposat a la mesura.  

Precisament aquesta setmana l’Advocacia de l’Estat ha anunciat que es retira de la causa, en la qual s’hi han personat Societat Civil Catalana, Asociación Cívica y Cultural, el ministeri Fiscal i els presumptes responsables comptables, és a dir, els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, l’ex vicepresident del Govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras, i altres alts càrrecs de la Generalitat entre el 2011 i el 2017 pel presumpte desviament de fons per les ambaixades catalanes i el Diplocat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa