Tretze investigats més pel tall del Tsunami a la Jonquera es neguen a declarar

Alerta Solidària denuncia que es tracta d'una "causa política" i lamenten no poder comparèixer per videoconferència

El jutjat d’Instrucció 4 de Figueres ha rebut tretze investigats més pel tall de Tsunami Democràtic a la Jonquera (Alt Empordà) que es va fer entre l’11 i el 12 de novembre de 2019. Tots tretze s’han negat a declarar. Des d’Alerta Solidària lamenten que la causa segueixi oberta i denuncien que es tracta d’un “tema polític”. A més, lamenten que no es permeti fer les declaracions per videoconferència en plena pandèmia. L’advocat de dues persones investigades del Baix Camp que van participar en el tall, Jonathan Cortijo, assenyala que estan “molt tranquils” perquè a criteri seu no s’ha comès cap fet sancionable penalment. “Si tenir una xarxa social i penjar fotos és un delicte que baixi Déu i ens ho expliqui“, assenyala.

Una trentena de persones s’han concentrat davant dels Jutjats de Figueres aquest divendres en suport als tretze investigats que estaven citats a declarar pel tall del Tsunami Democràtic de fa un any a la Jonquera. Inicialment eren quinze les persones que havien de passar a disposició judicial aquest divendres, però dues d’elles no ho han fet perquè l’advocat ha al·legat que no podia assistir a la vista. Tots els encausats s’han negat a declarar davant, però sí que han demanat saber el motiu pel qual se’ls ha citat. El jutge els ha aclarit que era per tallar l’AP-7 al quilòmetre zero a la Jonquera, impedir la lliure circulació de vehicles i provocar danys a la via.

En aquest sentit, les diferents defenses es mostren “tranquil·les” ja que consideren que no es tracta de cap il·lícit penal i esperen el sobreseïment de la causa. La portaveu d’Alerta Solidària, Eva Pous, lamenta que el procés judicial continuï endavant i assegura que es tracta d’una causa que “no s’aguanta per enlloc”. “Esperem que això s’acabi arxivant, tal i com indica la lògica. De fet, no s’hauria d’haver arribat a incoar mai perquè estem parlant d’una manifestació, d’un dret fonamental. El fet que hagi tirat endavant, ja és una anomalia”, assenyala Pous.

L’advocada ha lamentat la quantitat de recursos públics que s’estan destinant a aquest procediment i considera que si no s’ha arxivat encara és per “interès polític”. “El que s’ha volgut és buscar un càstig exemplar contra les persones que es van manifestar aquell dia“, assenyala la lletrada.

Nou comentari