Tres de quatre ambaixades van fer l’orni amb Espanya pel ‘cas Puigdemont’

Només Suècia va respondre als interessos de la justícia espanyola

Fer-se el desentès i guanyar temps. Aquesta va ser la resposta de tres de les quatre ambaixades de quatre països europeus on l’Estat va demanar ajuda per poder inculpar els acompanyants del president Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya. Així ho mostra el sumari de la instrucció dels dos mossos que acompanyaven el president a l’exili el 25 de març de 2018 a Jagel. Un judici que s’havia de celebrar del 24 al 27 de maig, però que s’ha suspès per causes personals d’un dels advocats. Una causa judicial que conté tota l’operació d’estat per no només intentar emmanillar l’expresident sinó als seus acompanyants mossos, en Xavier i en Carlos, així com el cap de la seva oficina Josep Lluís Alay i l’amic i ara senador, Josep Maria, Jami, Matamala.

En concret, la causa judicial mostra com tres de quatre ambaixades van donar allargues a l’Audiència Nacional per esbrinar si podien incriminar els dos policies que, fora de servei, anaven al mateix cotxe que Puigdemont. Un fet pel qual els reclamen tres anys per encobriment en el judici oral que es farà a l’Audiència Nacional. El fiscal Emilio Miró va demanar, el 18 de setembre del 2019, al magistrat Alejandro Abascal, del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional, que lliurés ofici a les ambaixades de la República Federal d’Alemanya, Finlàndia, Suècia i Dinamarca per tal que determinessin “si l’encobriment constitueix una conducta castigada com a delicte per la legislació penal d’aquests països”.

Petició de la fiscalia a l’Audiència Nacional per reclamar informació a les ambaixades/QS

El 25 de setembre, el jutge va tramitar aquests oficis i va remetre a les ambaixades d’aquests estats la pregunta sobre si l’encobriment era un delicte als seus codis penals. Saber-ho de primera mà era, atès l’escrit de la fiscalia, clau per poder continuar el procediment penal contra els acompanyants, sobretot contra els mossos. Però la iniciativa de l’Audiència Nacional va tenir poc èxit, si més no, a priori. Tres de les quatre ambaixades van donar allargues i, fins i tot, algunes van recomanar al jutge instructor que “ho busqués a internet”. Només l’ambaixada de Suècia va respondre el 3 d’octubre del 2019 directament per informar que existia un tipus penal similar a la seva legislació, amb penes que podrien arribar fins a sis anys de presó.

El 27 de setembre, l’ambaixada de Finlàndia a Madrid va respondre al·legant que no sabien quines diligències ni per a quin cas ho volien. De fet, la resposta de l’oficina diplomàtica és un exemple de com treure’s les puces de sobre. “També volem constatar que l’ambaixada no té competència per fer declaracions sobre continguts de la llei finlandesa”, alerta l’agregada consular que signa la resposta. Per reblar el clau, diplomàticament recorden que “només han rebut una pàgina” i que els haurien de donar més informació per dirigir la seva sol·licitud a l’autoritat competent”.

Resposta de l’ambaixada alemanya a l’Audiència Nacional/QS

El dos d’octubre respon la República Alemanya que, a la primera línia, alerta que com a ambaixada “no pot elaborar certificats de lleis”. Però això sí, molt amablement, l’ambaixador informa que el ministeri federal de Justícia “proporciona un projecte d’accés gratuït de gairebé totes les lleis actuals alemanyes a internet”. “Totes les persones interessades es poden baixar les lleis i els reglaments”, subratlla l’oficina diplomàtica. Fins i tot, destaca que “l’Oficina Federal de Justícia l’actualitza contínuament”. De fet, avisa a les autoritats judicials espanyoles que també es poden descarregar en anglès.

El vuit d’octubre el vicecònsul de Dinamarca respon a l’Audiència Nacional que ha remès la petició al ministeri de Justícia. No és fins el vuit de novembre que els danesos responen. A més, ho fan en un sentit que no és eficaç per als interessos espanyols. “Al Codi Penal danès no hi ha cap disposició general sobre l’obligació de denunciar o prevenir un delicte. Aquesta obligació només s’aplica quan està directament regulada per la llei”, insisteix el ministeri de Justícia danès. En aquest marc, assenyala a la justícia espanyola que només pot haver un cert tipus d’encobriment quan es posen en perill vides o s’atempta contra les autoritats de l’Estat. A més, en aquests casos, la pena màxima és de tres anys. Cap d’aquests supòsits s’encabeix en el cas que instrueix l’Audiència contra els dos mossos.

Resposta de l’ambaixada de Finlàndia sobre l’encobriment/QS

Comentaris

  @ nomeacuerdo 29/05/2021 11:01 pm
  Això està per veure "salvapàtries" de moment de quatre, tres us donen per darrera..hahahahahaha
  Veterà antifranquista. 29/05/2021 10:03 am
  Pepet de Vallmanya, recorda que Pepet, de Vallmanya: recorda que Suècia, igual que Espanya i Portugal, es va mantenir neutral durant la Segona Guerra Mundial. I que Bernadotte, de la dinastia reial sueca, va fer de mitjancer d'Alemanya. Res de nou, com pots veure.
  De pena este pinche. 29/05/2021 8:35 am
  El Quico Sallés este se está ganando a pulso que lo contraté el chupaculos del fugado el tal Antich para el Nacional.cat, el diario digital más repugnante y mentiro que existe en Europa, sigue así que lo conseguirás Quico Sallés.
   Larodadereus 29/05/2021 9:37 pm
   Com van els teus amiguets de Vox? Cuida’t, perque la teva catalofòbia et fa perdre el cap!
    Jo 29/05/2021 10:55 pm
    És que per ser de Vox, és imprescindible no tenir res al cap...
   Manel 29/05/2021 5:28 pm
   Supongo que eres felipe gonzalez marquez
   Ramon 29/05/2021 9:29 am
   Gabriel Rufiàn continua rabiós.
   30
   33
   Respon
  Ramoneta i puta 29/05/2021 7:29 am
  Fill meu, el teu amor pel nostre MHP és malaltis, ja t'ho va dir el Dr. Sallop. Ja ho feia ton pare que havies sortit monyas...
   Ramon 29/05/2021 9:22 am
   Sí, jo també em referisc a Puigdemont com "el nostre MHP". Torras i ja no diguem Aragonès són com els "presidents" del Bienni Negre. La legitimitat la continuava tenint llavors Companys tot i empresonat. I la continua tenint ara Puigdemont tot i exiliat Almenys en això veig que coincidim.
   51
   13
   Respon
  Català 29/05/2021 6:43 am
  Així que el suecs van ser els unics que no es van fer el suec?. Viure per veure.
  Català 29/05/2021 6:43 am
  Així que el suecs van ser els unics que no es van fer el suec?. Viure per veure.
  Pepet de Vallmanya 29/05/2021 3:22 am
  Sembla que els suecs s'han tornat uns ffdelgp ..... Amb Assange van fer el mateix. Caldrà tenir-ho en compte !
  58
  30
  Respon
  Vendetta 29/05/2021 12:44 am
  Si toma zasca a la boca cacanya catalunya no esta tan sola
  Luisnomeacuerdo 29/05/2021 12:32 am
  Quico gran trabajo el tuyo pero a esos traidores no los salva ni san Salvador de tractoria.
   @ nomeacuerdo 29/05/2021 10:59 pm
   Això està per veure "salvapàtries" de moment de quatre, tres us donen per darrera..hahahahahaha
  Ramon 28/05/2021 9:59 pm
  Tot el que no és Puigdemont és 155.
  74
  86
  Respon
   Ramoneta i puta 29/05/2021 7:30 am
   Fill meu, el teu amor pel nostre MHP és malaltis, ja t'ho va dir el Dr. Sallop. Ja ho feia ton pare que havies sortit monyas...
   124
   108
   Respon
    Ramon 29/05/2021 10:15 am
    Doncs jo només recordo haver fet una citació directa del nostre MHP. I si no m'erro era, és, quelcom que jo mateix ja ho havia dit abans. Concretament és que l'espanyolisme no pot fer servir alhora l'argument que no tenim el dret a l'autodeterminació i que no som majoria. Com ho dirien en la llengua de José María Aznar i Gabriel Rufián, "olojuno olojotro". Argumentar cada cosa per separat és indecent però argumentar-les ambdues a l'ensems és d'idiotes. Així que, no, australopitec, no. Jo al nostre MHP li tinc agraïment. Admirar, admirar, admirar, allò que es diu admirar, de polítics catalans vius jo només n'admiro Jordi Pujol.
    28
    82
    Respon
     Austrolopitecid 29/05/2021 2:46 pm
     Un batxiller foll que suspèn la DUI en 8 segons i fuig, NO pot pas ser molt honorable de res!
     67
     65
     Respon

Nou comentari