La trama andorrana de l’operació Catalunya pot costar 141 milions a l’Estat

Els propietaris de la Banca Privada d’Andorra, els germans Higini i Ramon Cierco, han presentat una demanda a l’Audiència Nacional per la que reclamen 141.604 .000 d’euros a l’Estat espanyol. Una entitat que es va veure embolicada en l’Operació Catalunya en tant que la policia patriòtica els va fer xantatge per obtenir comptes corrents de líders sobiranistes. Un dur escrit de 149 pàgines, al qual ha tingut accés El Món, registrat davant la sala del contenciós administratiu, retreuen les maniobres de l’Estat per intervenir el Banco de Madrid, la seva filial espanyola, l’any 2015 per suposat blanqueig. Una intervenció que va arrossegar el tancament del BPA sense que cap investigació judicial ni administrativa hagi pogut acreditar-ne res sis anys després.

La demanda enceta la seva reclamació recordant que el mes de març de l’any 2015, el Banc d’Espanya va acordar la intervenció de Banco Madrid, després que l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) acordés la intervenció de la matriu de BPA. Tot plegat, pel “desencadenant aparent de les intervencions esmentades va ser la decisió de la Financial Crimes Enforcement Network (“FinCEN”) del Departament del Tresor dels Estats Units, de considerar BPA com una institució financera estrangera sotmesa a preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals”. Un expedient sempre sotmès a l’ombra del dubte de la pressió espanyola per aconseguir-lo per contrarestar el Procés sobiranista.


Els advocats remarquen que “després de la intervenció acordada pel Banc d’Espanya, i, gairebé immediatament després, la sol·licitud de declaració de concurs de creditors formulada pels administradors provisionals de l’entitat designats pel Banc d’Espanya, va arribar la fase de liquidació de Banco Madrid, que també va ser sol·licitada al Jutjat”. La decisió de liquidar es va prendre, segons la demanda, malgrat que “la situació liquiditat i solvència de Banco Madrid, en el moment de la seva intervenció, era molt superior als mínims legalment exigits i fins i tot malgrat la existència de mesures més proporcionades i menys costoses per a clients i accionistes de l’entitat a fi d’actuar davant de les presumptes conductes incomplidores amb la normativa de blanqueig de capitals“.

Part de la demanda a la sala Contenciosa Administratiu de l'Audiència Nacional on els Cierco demanen 141,6 milions d'euros al Banc d'Espanya pel tancament de Banco de Madrid, filial espanyola del BPA/Quico Sallés
Part de la demanda a la sala Contenciosa Administratiu de l’Audiència Nacional on els Cierco demanen 141,6 milions d’euros al Banc d’Espanya pel tancament de Banco de Madrid, filial espanyola del BPA/Quico Sallés

Després de tot, la demanda retreu i remarca que entre quatre i sis anys després “tots els procediments judicials i administratius iniciats en relació amb el presumpte incompliment d’obligacions en matèria de blanqueig de capitals per Banco Madrid (que va ser la causa motivadora de la intervenció de la entitat) han conclòs sense declarar l’existència de cap il·lícit per part dels seus administradors”.

En concret, els advocats aporten la interlocutòria, de 3 de juliol de 2019, de la secció 16a de l’Audiència Provincial de Madrid, amb què va ratificar el sobreseïment prèviament dictat pel Jutjat d’Instrucció número 38 de Madrid el 7 de febrer de 2019, en relació amb la causa oberta per presumpte blanqueig de capitals per part de la direcció de Banco Madrid. També aporten el procediment sancionador de caràcter administratiu que va ser incoat pel SEPBLAC, el servei de prevenció de blanqueig de capitals del Banc d’Espanya, que va finalitzar amb sobreseïment respecte de la totalitat dels administradors del Banc. De fet, la darrera resolució és del passat 18 d’agost de 2021.

 L’operació del Banc de Madrid s’incardina dins una maniobra de l’Estat de l’any 2015 que s’enmmarca dins de la trama andorrana de l’Operació Catalunya. Tot comença davant la negativa de l’entitat a donar dades de la família Pujol Ferrusola i d’altres líders independentistes a través de la suposada policia patriòtica organitzada contra el Procés amb Jorge Fernández Díaz a la cúpula d’Interior. Ara bé la practica un dels principals sospitosos de l’operació, l’inspector Celestino Barroso, agregat d’Interior a l’ambaixada espanyola a Andorra que va començar les pressions a l’equip de direcció del BPA. Un agent amb immunitat diplomàtica que no pot ser interrogat perquè caps dels successius governs espanyols el protegeixen. De fet, és una organització que s’ha descrit en la instrucció arran de l’espionatge a Luis Bárcenas, extresorer del PP, en el marc de l’operació Kitchen.

Ara els antics propietaris del Banc reclamen una indemnització al Banc d’Espanya de 141,6 milions d’euros, amb els interessos corresponents i condemna a costes a l’entitat pública financera espanyola.

Comentaris

  Gonzalo Gener 07, 2022 | 13:34
  Piden solo 141 millones? Anda...coged 282 millones para la próxima.
   Pep Gener 07, 2022 | 16:33
   Aquesta és la mentalitat i el nivell.
    Gonzalo Gener 07, 2022 | 21:04
    Que agarraos sois.
     Anònim Gener 07, 2022 | 22:44
     Tenint en compte que tu també pagaràs inútil, no sé a qué aspires.. Tira pal pueblo xarnego
   Felipito, primo de Juanca Gener 09, 2022 | 18:19
   Un altre patriota. Burruuuuuu
  Ricard Gener 07, 2022 | 14:23
  Escandalosa inacció del govern nacional andorrà davant els crims castellanistes que perjudiquen Per raons purament polítiques empreses andorranes.
   jordi el observador Gener 07, 2022 | 20:23
   "Entre tots la varen matar i ella sola es va morir". Hi han andorrans que no son de 5 generacions i aixo conta mes del que sembla. Uns per ser uns pocavergonyes seculars, que no respectan un pais "amic" i altres per cruspir-se les despulles com els corbs
   jordi el observador Gener 07, 2022 | 20:31
   pero si part de gent que formen el govern es varen benefiiar de la caiguda dels Cierco? que de punyalades per la esquena ja en savem un rato
    Ricard Gener 08, 2022 | 15:46
    Té tota la raó.
  Gonzalo Gener 07, 2022 | 15:20
  Bien tocayo. Tenemos como españoles el derecho de arrearos bien duro a la cabeza cada vez que nos salga por los cojones derecho e izquierdo. Aunque eso no es un derecho ni un izquierdo. Es un chute español.
   Anònim Gener 07, 2022 | 19:18
   La violència apareix quan un veu que està perdent el poder, Hannah Arendt. Pal pueblo xarnego
  Pere LLimonera i Citronell Gener 07, 2022 | 15:20
  Estas completamente invocado... Catalunya tiene que reinventar la monarquía y reinventar las falacias y el "señor del bienestar" y el ruído y herramietas sociales que están destrozados y en pleno retroceso... Catalunya que durante mas de 42 siglos ha sido la "Crema" de la empanada de España, transita a marchas forzadas hacia la irrelevancia... Empeora su sociedad, su política y administración y su economía... Catalunya no produce nada, o casi nada, literalmente, que no pueda producirse en otros puebluchos de España. Cierto, tiene un buen tejido y piel intelectual/universitario/investigador/empresarial e industrial, que, con algunas excepciones de tiempo y lugar, no se encontraba antes -en los 2 siglos anteriores- en el resto de España. O no del mismo modo y calidad. Pero, esto ya no es así. Incluso en ciertas partes de la España vaciada hay parecidas capacidades y tejido... ... España, con sus muchos defectos, no es nada parecido a lo que los secesionistas pretenden: es un país democrático y moderno y su economía no depende de Cataluña para nada; sin el PIB de Cat sería también la 4à economía de la UE , como lo es hoy... es la 4à economía de la UE y la Zona Euro. Si hacemos el calculo y restamos el PIB de Catalunya, España sigue siendo un país desarrollado, moderno, democrático y continua siendo la 4à economía de la UE y la Zona Euro... Catalunya no llega al nivel de economías como las de Portugal o Grecia, y encima pierde puntos, consistencia y relevancia a destajo... Se impone una seria reflexión par reinventar todo lo que se ha hecho mal en Cat en las ultimas ciérnagas, en especial la ultima petanca, Oi...
   Pere LLimonera i Citronell Gener 07, 2022 | 17:55
   Este comentario NO es del VERDADERO "Pere LLimonera i Citronell", que soy yo... el Troll IndePendenciero Ha cogido un comentario mio en otro articulo o extractos de comentarios míos modificandolos y aunque el texto es mio, NO lo he enviado yo... ... es un separata para meter Cizaña... el Troll IndePendenciero que usa mi nombre y el de otros para comentar solo busca crear indignación y cólera entre los catalanes con sus comentarios de "Falsa Bandera"... pero en todo, caso el comentario no es mio... ... ... El VERDADERO Comentario mio en otro articulo era : ... ... - Que empeño en adulterar la Historia por unas gentes que son o se considera descendientes de los Colonos venidos de la Provenza Francesa hace unos cuantos siglos... eran eso, Colonos, que aparentemente "se quieren quedar con la finca" ahora... Si ya había gente en la península, y en lo que hoy es Catalunya... ellos son solo unos mas de los que llegaron aquí... Tanto "Fent País"/ "Fem País", tanto "Reinventar la nació"... Si tanto hay que hacer país, inventarlo o Reinventarlo, es porque no estaba hecho... o sea , no lo había, NO existía ni existe... solo que 4 gatos se lo inventaros hace siglo y pico, con intereses espurios, y han comido el coco a otros durante décadas con objetivos económicos egoístas escondidos (y parte de la masa se ha creído el cuento; y ahora son incluso mas radicales que los primeros; !Como le pasó a USA con los talibanes en Afganistán!)... 4 gatos a los que la gran mayoría de Catalanes NO hacían ni caso en la época y tildaba de locos (No lo digo yo, lo dicen ellos en sus escritos; esto son hechos y pruebas). ... Lo que va a tener que reinventar Catalunya es la economía y reinventar la Democracia y el "Seny" y el bienestar y entendimiento social que están destrozados y en pleno retroceso... Catalunya que durante mas de 2 siglos ha sido la "Crema" de España, transita a marchas forzadas hacia la irrelevancia... Empeora su sociedad, su política y administración y su economía... Catalunya no produce nada, o casi nada, literalmente, que no pueda producirse en otras partes España. Cierto, tiene un buen tejido intelectual/universitario/investigador/empresarial e industrial, que, con algunas excepciones de tiempo y lugar, no se encontraba antes -en los 2 siglos anteriores- en el resto de España. O no del mismo modo y calidad. Pero, esto ya no es así. Incluso en ciertas partes de la España vaciada hay parecidas capacidades y tejido... ... España, con sus muchos defectos, no es nada parecido a lo que los secesionistas pretenden: es un país democrático y moderno y su economía no depende de Cataluña para nada; sin el PIB de Cat sería también la 4à economía de la UE , como lo es hoy... es la 4à economía de la UE y la Zona Euro. Si hacemos el calculo y restamos el PIB de Catalunya, España sigue siendo un país desarrollado, moderno, democrático y continua siendo la 4à economía de la UE y la Zona Euro. Catalunya no llega al nivel de economías como las de Portugal o Grecia, y encima pierde puntos, consistencia y relevancia a destajo... Se impone una seria reflexión par reinventar todo lo que se ha hecho mal en Cat en las ultimas décadas, en especial la ultima...
   jordi el observador Gener 07, 2022 | 20:25
   -¿que sería de Cataluña sin los señorones del barrio de Salamanca?
  Pere LLimonera i Citronell Gener 07, 2022 | 17:47
  Si es justo que se les indemnice... Pero, mas a costado la Trama Golpista de los Separatas suprematas de Patrias-Inventadas en 2017 y el resto de Catalanes y resto de españoles tienen que aguantarse... ademas de todos los mangoneos, 3%, Chiringuitos de la "Industria del Catalanismo" despilfarros y Mal gobierno que hacen los Partidos del Nacional-Catalanismo en la Generalitat y el Gover... ! Quina Vergonya !
   Anònim Gener 07, 2022 | 19:20
   Pobre home, ja ets tripolar.... Per cert, de dialectes africans aquí no en parlem. Va tira pal pueblo
  Ermessenda de Carcassona Gener 07, 2022 | 17:54
  D'un Estat que té un lema que diu TODO POR LA PATRIA què se'n pot esperar? Trobo que la indemnització que demanen els afectats és petita. La indemnització l'hauria de pagar els qui van fer la il·legalitat. No ha d'anar a càrrec dels súbdits de l'Estat. Els catalans ja en tenim prou sent colònia d'Espanya. Ja veig a venir que ens encolomaran una part del pagament.
  Poder Gener 07, 2022 | 19:39
  Poc demanen aquests banquers. I els clients dels bancs ja se'ls ha retornat els seus diners? És molt gros el que va passar, fer caire un banc pqper què volen mantenir el secret a que estan obligats sobre els comptes dels seus possibles clients o no-clients. Quin poder més gros té la policia espanyola I el gobierno
   Ricard Gener 07, 2022 | 22:23
   I que barata és la voluntat del govern andorrà.
  blup Gener 07, 2022 | 20:31
  Aquest Pere Llimonera veig que té tendències d'escriptor!
   Si si Gener 07, 2022 | 21:53
   Es un heroi, fot unes parrafades a Galaxia Militar que carda por!
    Pere LLimonera i Citronell Gener 08, 2022 | 11:43
    Si te/os has/habéis molestado en buscarlo es que te/os preocupa... os preocupa que os digan verdades bien claras ¿N0? Yo no me ocupo en buscar que y donde comentan los separatas suprematas (ademas de que frecuentemente comentan sin nombre ni pseudónimo; ¿Por que será? )... ... Bueno, ahora ya sabes que se mas que tú de Geopolítica, etc.
   Anònim Gener 07, 2022 | 22:46
   Es Un pobre xarnego bipolar que còpia i enganxa tot el que troba, la majoria de vegades ni venen a compte. Pobre animaló
    Pere LLimonera i Citronell Gener 08, 2022 | 11:34
    Pobret xarnego "Anònim" racista supremacista y acomplejado... Yo solo copio y pego de mis textos (escritos por mi), a veces, para ahorrar tiempo... Otros textos largos que ves con mi nombre no los envío yo, sino el/los TROLL separata supremata que postea usurpando mi Nombre y los nombres de otros... uno como tu, sin 00... Tu ni escribes textos, porque no sabes; solo unas frases de afrentas personales tras la pantalla de un PC en la Web...ja, ja, ja... Mas te valdría Callar, Palet0 sin 00... Comentas faltando de Anónimo porque no los tienes...
  Ricard Gener 08, 2022 | 15:49
  M'agradaria saber perquè ningú investiga periodísticament l'escandalosa complicitat andorrano-castellana, i els obscurs interessos politico-econòmics andorrans que permeten fer els ulls clucs quan uns estrangers es carreguen un banc andorrà als seus nassos.
  Josep Gener 08, 2022 | 19:25
  pagueu, ñords, pagueu, jo ja fa anys que els calers els he dut ben lluny ...
   Pau Camprub Gener 09, 2022 | 20:11
   Ui que llest ets no?
   Pau Camprubí i Ribas Gener 09, 2022 | 20:11
   Ui que llest ets no?

Nou comentari