Òmnium demana “esgotar totes les vies” per defensar el català

Òmnium Cultural ha demanat que no es descarti la desobediència per defensar la immersió lingüística, després que el Tribunal Suprem hagi rebutjat el recurs del Govern i hagi donat per bona, així, la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga els centres educatius catalans a fer un 25% de les classes en castellà. L’entitat lamenta una “nova intromissió injustificable” dels tribunals, que considera un “atac intolerable” a un “model d’èxit” com és l’escola en català. Òmnium Cultural ha instat la Conselleria d’Educació a “fer tot el possible i esgotar totes les vies” per protegir el professorat i les escoles “davant d’aquest nou atac a la llengua”.

L’entitat emplaça, “sempre que s’hagin esgotat tots els mecanismes”, a “ignorar” la sentència, “un nou insult a la pluralitat cultural i lingüística”. Alhora, Òmnium demana “valentia” a les institucions perquè facin “tot allò que sigui necessari per protegir la llengua a l’escola i el gran consens que representa”. El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, s’ha conjurat a “defensar aquest gran èxit de país” i ha demanat a les institucions que blindin el model d’escola.

Òmnium urgeix a “bastir i implementar” una “resposta de país, transversal i sense fissures” liderada per Somescola que blindi el català a les aules i el model d’escola, eines que han estat “garants de la cohesió social” les darreres dècades.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, s’ha compromès a defensar el sistema educatiu català de “l’atac frontal dels jutges”. El conseller considera que “no hi ha cap conflicte lingüístic” sinó que es tracta d’una “ingerència” d’un tribunal que “desconeix la realitat de les escoles del país”. “Des del 2005 només hi ha 80 famílies que hagin demanat l’escolarització en castellà pels seus fills”, ha dit per defensar el seu argument. En aquest marc ha assegurat que es seguirà aplicant la llei d’educació actual, que implica que el català és la llengua vehicular.

Comentaris

  “Chist” Novembre 23, 2021 | 19:34
  Dice Cuixart que es una intromisión intolerable y ( ahí va el “Chist”): “un nou insult a la pluralitat cultural i lingüística” A ver, estamos diciendo que Libertad y este dice que es un insulto a la pluralidad cuando están diciendo que el catalán va en retroceso, con lo que si es así, la pluralidad es que hablan menos del 25% el catalán ? Si fuera la pluralidad, debería ser más del 25%.
  Omniun, la ronya del psuc Novembre 23, 2021 | 19:34
  De quin exit parlen aquests comunistes d'omnium privat? Son senzillament uns miserables estafadors. Omnium huele mal
  Gonzalo Novembre 23, 2021 | 19:36
  Solamente hay 80 familias que han solicitado la educación en castellano. Normal. Los laZisnaZis vengativos señalan y asedian a todo aquel que no comulgue con sus prácticas supremacistas. Aparte, si tan pocas familias lo han solicitado, como es posible que saliesen lloriqueando con el pobre porcentaje de catalán que se usa en los colegios? Antes de pilla a un mentiroso que a un cojo. Y vosotros mentís siempre.
   Por eso mismo.. Novembre 23, 2021 | 20:24
   Como hay demanda residual de Castellano lo mejor es que los que quirean 100% catalan y el resto que elija libremente que porcentaje de lenguas quiere para la educacion de sus hijos. Donde esta la libertad de este movimiento de las sonrisas. Al final ni sonrisas ni defensa de las libertades y derechos humanos. Panda de naz...s
  Joan de l'Ós Novembre 23, 2021 | 19:38
  Sempre pecant d'il·lusos: la sentència no és cap "intromissió" a una poder català autònom, perquè aquest és inexistent, sinó l'actuació sobirana de l'estat que ens domina. Una actuació perfectament planificada i dissenyada dins del nou projecte polític de liquidació de la llengua catalana, entès com a ferment de diversitat indesitjable i llevat de la independència. Sort d'ERC que ens acaba d'arrancar del govern que ells apuntalen una missèrrima promesa d'un 6 % d'audiovisuals que no pensen complir ni de broma. A veure que faran els valents dels nostres "republicans" i socis.
  Juan Ripolles Novembre 23, 2021 | 19:39
  Aixó del 25%, es el descompte del Blak Frinday ???
  Si Novembre 23, 2021 | 19:51
  És el que passa quan no lluites per alliberat-te del estado genocida. És el que passa quan t'entregues a l'enemic. És el que passa quan ets un covard venut per llenties.
   Gonzalo Novembre 23, 2021 | 21:21
   Si fuese un estado genocida, hace tiempo que deberíais de estar en el lugar que os mereceis. Criando larvas y de alimento para gusanos.
  Anònim Novembre 23, 2021 | 19:59
  Els castellans saben que la llengua és allò que manté viva la nostra nació. Imposar el castellà a casa nostra és un genocidi lingüístic.
  Amb erc res de res. Novembre 23, 2021 | 20:14
  AMB ERC és tasca perduda. Solament els interessa festejar l'españolisme i fer de bons jans dins de la comunidad autonómica de Cataluña dentro de España. Ens ho acaben de demostrar a les clares.
  Defender el catalan de qué? Novembre 23, 2021 | 20:21
  Vais a crear una Gestapo para ir casa por casa?
  Espectador Novembre 23, 2021 | 21:44
  Ja. Farem manifestacions i declaracions. Però és la llei que ens aplicaran. El problema no és el tant per cent, sinó que no som sobirans. No som sobirans. No som sobirans. I prou. Seguim amb els pactes i la taula de diàleg, però som una simple autonomia i a més intervinguda. No som sobirans. No som sobirans. No som sobirans
  Vendetta Novembre 23, 2021 | 22:06
  Au botifler correr a lleparli el escrot al teu amo iseta
  Gonzalo Novembre 23, 2021 | 22:14
  Venga...no os quejeis...que habéis conseguido una cuota del 6% para el catalan en Netflix, Amazon y HBO.
  Tripartit no, gràcies Novembre 23, 2021 | 22:20
  ...Pel que es veu, l'abraçada d'en Cuixart a en mandonguilla no ha servit de gaire...
  No podem voler ser espanyols, ens tracteu massea mslament Novembre 23, 2021 | 22:32
  Tenim dos grans enemics, un es diu Espanya, un estat centralista I feixista que utilitza els jutges per fotre I destruir Catalunya I els espanyols que viuen a Catalunya, fills de diverses onades d'immigrants. Això ens passa per no haver-nos independitzat. Com voleu que els catalans us estimem?
   Gonzalo Novembre 24, 2021 | 10:08
   Eso de. "los españoles que viven en Cataluña" es como cuando los nazis decían "los judíos que viven en Alemania". Sois iguales.
  Luisnomeacuerdo Novembre 23, 2021 | 23:12
  A los fascistas independentistas de odium le cae el veneno por los colmillos.
  Veterà antifranquista. Novembre 24, 2021 | 08:57
  Amics d'Omnium, no hi ha res a fer, perquè els nostres representants polítcs prioritzen el seu escó i el sou que comporta a defensar el Pais i la llengua.

Nou comentari