Sánchez anuncia que l”app’ d’alerta de contagis està “a punt”

L'aplicació s'ha provat a la Gomera amb resultats "molt satisfactoris"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat durant la conferència de presidents autonòmics de La Rioja que l’ ‘app’ d’alerta de contagis de covid-19 ja està “a punt” per posar-la a disposició de les CCAA i ha emplaçat als presidents i presidentes autonòmics a demanar-la. L’aplicació es va posar en marxa com a prova pilot a la Gomera a finals de juny i, segons Sánchez, ha obtingut resultats “molt satisfactoris”. En aquest sentit, ha detallat que es posarà a disposició de les autonomies per “començar a treballar amb cadascuna d’elles la integració necessària amb el circuit operatiu habilitat en cada comunitat de comunicació i seguiment de contagis”.

El president ha dit que la proves han demostrat la seva fiabilitat i precisió a l’hora de detectar contactes de risc proper, no ha generat falsos positius i els principals paràmetres mesurats pels usuaris superen el 8 sobre 10.

Durant la seva intervenció, Sánchez ha fet un balanç de la situació de la pandèmia a Espanya i també a la resta de la UE. En aquest sentit, ha insistit que la incidència està molt concentrada en algunes zones. En concret, ha dit que set de cada deu casos (71,5%) registrats en els últims set dies, s’han localitzat a Catalunya (42,9%), Aragó (18,8%) i Madrid (9,8%). Però que, en canvi, hi ha 15 comunitats per sota de la mitjana estatal i que en onze d’elles, hi ha millors dades que a França, Regne Unit, Països Baixos o Alemanya.

 

Control a les macrofestes

Sánchez ha insistit en que la vigilància ha de seguir sent “minuciosa” i “activa” i ha demanat als presidents autonòmics, “com estan fent, màxima atenció a l’oci nocturn i a la celebracions”. En aquest sentit, ha dit que cal seguir exercint el control necessari per tallar d’arrel els “comportaments incívics que ens posen en perill”, a la vegada que “fomentem la responsabilitat individual”. “Els ‘botellons’, les macrofestes o les celebracions esportives són fenòmens inquietats en plena pandèmia i s’ha d’actuar amb rigor davant d’ells”, ha afegit.

 

La xifra de rastrejadors, per davant dels contagis

D’altra banda, ha recordat a les CCAA que la contractació de rastrejadors és competència i que han d’atendre les recomanacions dels experts sanitaris. “El nombre de rastrejadors no ha d’anar per darrere de la xifra de contagis sinó sempre per davant. Es tracta d’un instrument d’anticipació”, ha avisat. En aquest sentit, els ha recordat que l’executiu ha injectat 9.000 MEUR del fons COVID per tal que les comunitats puguin fe front a necessitats com aquesta.

 

La cogovernança

El president els ha recordat també que la cogovernança “obliga a que cadascú assumeixi les seves responsabilitats” però que poden comptar amb el suport del govern espanyol i del Ministeri de Sanitat. També ha insistit que l’Exèrcit està a disposició de les CCAA que ho necessitin.

Nou comentari