El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Salvador Esteve: “Quan sentim el timbre al matí encara ens angoixem”
  • CA

Salvador Esteve, un veteraníssim exalcalde de Martorell i expresident de la Diputació de Barcelona, ha fet net amb la justícia després que el jutjat l’hagi exculpat del càrrecs que se li imputaven en l’operació Estela. Fa tres anys i vuit mesos, agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), del Cos Nacional de Policia espanyol, van trucar al timbre de casa seva a quarts de nou del matí. Era el 28 de maig del 2018, el mateix dia que l’Audiència Nacional ordenava presó per a l’extresorer del PP, Luis Bárcenas, i una bona colla de dirigents els populars per corrupció i finançament il·legal.

El seu era el gran nom de l’operació Estela, dirigida pel jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, a mans del magistrat Joaquín Aguirre. Es van activar 500 agents. Les perquisicions es basaven, arran d’una denúncia anònima, en presumptes subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona per a entitats de cooperació internacional. La investigació va obrir nou peces separades amb un protagonista clau, Jordi Castells, un funcionari que era el responsable de les tramitacions, ara també desimputat. El jutge ha tancat vuit de les nou peces obertes, i només queda la peça Catmon/Igman, que acabar generant la causa Volhov. De fet, les parts també n’han demanat l’arxiu perquè les subvencions rebudes eren del mateix expedient.

“Estic molt content, molt però ja estava molt tranquil abans, perquè sabia que no hi havia res de res”, comenta Esteve en conversa amb El Món. De tota manera, admet que tenia un “rau-rau” perquè “avui dia, mai saps què pot passar”. “Em van venir a buscar a casa, a Martorell, a quarts de nou del matí, per detenir-me. Ara cada cop que truquen a la porta a aquesta hora, a la meva dona li puja la pressió i ens angoixem”, relata amb cert aire murri.

“La resolució del jutjat demostra que les coses es feien bé, i que la denúncia anònima no tenia cap fonament”, insisteix Esteve, que també felicita a Castells. De fet, tots dos han passat un veritable calvari en aquest més de tres anys i mig d’instrucció, llarga, entrebancada i amb batalles constants entre fiscalia i l’instructor. “S’ha acabat, i estic content”, afirma Esteve que és tot un símbol a Martorell, ciutat que el mes de desembre el va nomenar fill predilecte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa