El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSC rebutja la nova llei del català que proposen ERC i Junts

El líder del PSC, Savlador Illa, ha rebutjat aquest dijous la proposta de nova llei del català en la qual haurien estat treballant ERC i Junts al llarg de tot el dia d’ahir. Illa ha manifestat que el seu partit sempre ha defensat que “les resolucions judicials s’han de complir” i que el català “ha de ser la llengua central, el centre de gravetat” del sistema educatiu. Ara bé, el líder socialista ha afegit que “defensar el català no vol dir anar contra el castellà”. Sobre la proposta que han rebut les darreres hores ha dit: “Som on érem, en l’acord del 24 de març, [la nova proposta] no la veiem, vam arribar a un punt de consens i aquí ens mantenim i aquí ens mantindrem”.

Illa ha manifestat que el seu partit manté l’aposat per l’acord el 24 de març, que no disposa del vistiplau de les entitats de defensa del català i educatives. “Vam arribar a un acord, que mantenim, el PSC és un partit de fiar i mantenim allò que vam signar”, ha subratllat el líder socialista en unes declaracions fetes en un acte a Vilanova i la Geltrú. “És un moment complex i difícil, amb una situació de guerra a Europa i l’actitud responsable és construir una alternativa amb la mà estesa en tots els àmbits”, ha assenyalat abans de referir-se al conflicte del català.

Per la seva banda, fonts dels Comuns han explicat a EL MÓN que el text que han rebut “modifica unilateralment l’acord al que havíem arribat i per tant estem debatent quina és la posició”.

Dia de corredisses per salvar el consens

Junts per Catalunya i ERC van mantenir converses al llarg de tot el dia per tal de trobar una fórmula que permeti aprovar en el ple de la setmana que ve una eina legal que serveixi per fer front a la sentència del 25% del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Fonts de Junts per Catalunya, coneixedores de les negociacions, van explicar que s’havien aproximat posicions amb els republicans perquè “estem d’acord en el contingut”. La discussió ara estaria en definir si aquest “contingut” caldria que fos la base per a una nova llei. “L’important no és el continent, sinó el contingut i en això estem d’acord”, assegurava ahir a la tarda una font de Junts.

La mateixa font donava per “preservada” la Llei de Política Lingüística. “Un cop preservada la llei, ens hem de posar d’acord en el continent del contingut, qüestió sobre la que existeix consens”. Així mateix, qualsevol decisió que prengui Junts en aquesta qüestió serà també per “unanimitat”.

Ultimàtum fallit

L’ultimàtum de 24 hores que ERC, PSC i Comuns van donar dimarts a Junts per tal de trobar una mesura de consens per fer front a la sentència del 25% va vèncer ahir al migdia. Fonts de Junts havien explicat a migdia que continuaven “treballant” per desencallar la situació però que la llengua és una qüestió important que no es pot sotmetre a ultimàtums.

Alícia Romero, Marta Vilalta i Josep Rius / ACN

Fonts dels Comuns havien indicat que, un cop vençut el termini de 24 hores, s’havia de procedir a demanar la convocatòria d’una Junta de Portaveus per tal d’ampliar l’ordre del dia de la setmana que ve per incloure el debat sobre l’eina legal que permeti fer front a la sentència del 25%. A les 18 hores, hora de tancament del registre, cap dels grups parlamentaris havia introduït la petició per forçar una Junta de Portaveus, que podria tenir lloc dilluns. Aquest dijous al matí tampoc s’havia introduït cap sol·licitud en el registre.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Chufla,chufla... a maig 19, 2022 | 10:40
  Chufla,chufla... maig 19, 2022 | 10:40
  La ciutat em necessita. (vol dir: LA MEVA ECONOMIA I LA DE LA MEVA FAMILIA, NECESSITA QUE SEGUEIXI TOCANT ELS PEBROTS ALS BARCELONINS
 2. Icona del comentari de: Pestilencia a maig 19, 2022 | 10:46
  Pestilencia maig 19, 2022 | 10:46
  Quines rates
 3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 19, 2022 | 11:09
  Pere Llimonera i Citronell maig 19, 2022 | 11:09
  ¿Y Qué va a hacer esta, sino??? Si no tiene ni estudios, como el Pastelero L0Ko... Estos han pillado un "Super-Chiringuito" en la Política y tienen siempre que ir a mas, ser mas radicales en sus propuestas populistas y ficciones, y falsear todo con fantasías y echar la culpa a otros (a otros partidos, a España, etc.) de lo que ellos arruinan, o N0 solucionan porque N0 saben, para intentar N0 defraudar a sus palmeros. En cuanto lo hagan están perdidos... Se quedan sin 'currelo' (!es un decir!) y sin la 'mamella' que les proporciona sueldaZ0s por hacer poco menos que NaDa... Si se queda en la calle, N0 hay una Empresa Privada que la contrate (como pasa con casi todos estos), porque N0 dan la talla, ni de lejos... Tendría que volver actuar de ONGeta a denunciar los abusos del sector inmobiliario, que al menos, aunque también tirara de populismos, ahí hacia a veces algo útil (no como en el Ayuntamiento), en un sector donde hay mucho 'pillo' y demasiada corrupción... Pero sin nivel, ni estudios, ni conocimiento especial de ningún tipo, como cantidad de gente en partidos izquierdo-Yupi-Narnio-Separatas, ya me contaras donde iba a conseguir un puesto y un SueldaZo parecidos; o aun medio-bien, ¿dónde va a ir sino??? Ese es el problema de toda España, pero en particular de las Regiones con partidos separatas suprematas, donde los vivales y populistas hacen carrera sin saber mas que darle al pico tirando de populismos y no dar un palo al agua...
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 19, 2022 | 12:37
   Anònim maig 19, 2022 | 12:37
   Fes-te mirar aquesta diarrea mental, segur que no pot ser bona xarnego
 4. Icona del comentari de: mn a maig 19, 2022 | 12:10
  mn maig 19, 2022 | 12:10
  miserable botifler
 5. Icona del comentari de: a fer la mà a maig 19, 2022 | 12:24
  a fer la mà maig 19, 2022 | 12:24
  Què es pot esperar del PSOE-PSC, un partit nacionalista espanyol, que mantenir-se ferm en la introducció del 25% de classes en castellà. L'estat-nació espanyol segueix ferm el seu recorregut per imposar la llengua i cultura de l'ètnia dominant, i l'esquerra venuda als càrrecs fan servir el català només com a disfressa per aconseguir alguns vots extra.
 6. Icona del comentari de: ç a maig 19, 2022 | 12:25
  ç maig 19, 2022 | 12:25
  Una mica més i se li escapa un "Vivaspaña!, Viva Franco!"
 7. Icona del comentari de: Cat a maig 19, 2022 | 12:39
  Cat maig 19, 2022 | 12:39
  Vés-te'n a manifestarte amb mox a Andalusia i no tornis, renegat de merda
 8. Icona del comentari de: Realitat a maig 19, 2022 | 12:57
  Realitat maig 19, 2022 | 12:57
  El PSC sempre ha sigut un problema per a Catalunya i posa pegues a tot. Junts treballa per evitar que les coses funcionin, El conjunt d'aquestes dues formacions impedeix avançar i perjudiquen a Catalunya.
 9. Icona del comentari de: El cit campejador a maig 19, 2022 | 13:55
  El cit campejador maig 19, 2022 | 13:55
  Creo que el titular no es correcto. La nueva ley del catalán fue consensuada y aprobada por los 4 partidos mayoritarios del parlament, lo que pasa es que a Junts le llamaron botilfler, se hizo caca y se dio de baja. Esta de ahora no es la nueva ley del catalán. Esto es un apaño para poder meter a Junts. Pero no pasa nada, es normal que se publique así. El sesgo ideológico de todos los redactores de este panfleto digital subvencionado se nota en cada noticia. Y no pasa nada. Y el catalán seguirá siendo un dialecto. Y Cataluña una Comunidad Autónoma (en decadencia, por cierto).
  • Icona del comentari de: Al cit a maig 19, 2022 | 17:57
   Al cit maig 19, 2022 | 17:57
   Decadència ta puta mare que ja ho fa gratis. PBI per sobre i bastant dels nyordos. Ets un indigent mental
 10. Icona del comentari de: Amb illa la democràcia perILLA a maig 19, 2022 | 14:08
  Amb illa la democràcia perILLA maig 19, 2022 | 14:08
  La delegación del psoe a Catalunya, no farà mai res de bo per la llengua catalana, i encara més el vILLAno, el seu secretario
 11. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 19, 2022 | 15:12
  Gonzalo maig 19, 2022 | 15:12
  Vaya... Estos tractorianos ven mucho un 25% de enseñanza en la lengua común del país . Y un 100% lo ven poco para una lengua regional. Quieren que la hablen hasta en el patio y el comedor escolar. Definitivamente, tractoriano = nazi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa