El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Òmnium vol un “nou marc estratègic” per a l’independentisme amb “noves complicitats”
  • CA

L’independentisme i Catalunya mateix han d’entrar en un “nou cicle”, amb “un nou marc estratègic” que trenqui amb el “bloqueig” en què s’ha entrat des del 2017. És el desafiament que ha llançat aquest diumenge al migdia el nou president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, en el seu primer discurs al conjunt de la ciutadania –fins ara només n’havia fet d’adreçats específicament als socis de l’entitat– des que va accedir al càrrec, al febrer. La Diada i la Festa per la Llibertat que fa anys que organitza l’associació ha sigut l’escenari triar per Antich per exposar la seva proposta, que passa per afegir “noves complicitats” al moviment independentistes, “veus que el 2017 no hi eren” i que hi són a la Catalunya del 2022.

Actualment, segons Antich, que ha reivindicat l’1-O com a moment d’un “poder acumulat que va fer tremolar l’Estat i encara l’obsessiona”, ha demanat ser reconèixer que ara l’independentisme té “un problema”. “No hi ha estratègia compartida, només hi ha estratègies de part, legítimes però confrontades, i això provoca desànim, desmobilització i desorientació”. “No som on volem, som on volen ells [l’Estat espanyol], aquesta situació només alimenta la desconfiança”, ha afegit el president d’Òmnium.

“Necessitem un nou marc estratègic per al moviment d’alliberament nacional”, ha advertit Antich. “Des d’Òmnium, ens comprometem a fer possible un nou marc per al moviment. Calen noves complicitats. No parlem de recuperar fórmules que no han funcionat, la fórmula dels cinc anys de bloqueig no serveix, ens calen noves sensibilitats i noves veus”, ha afegit. Tot i que no ha concretat a quines noves complicitats es referia, sí que ha esmentat com a exemple “el jovent organitzat”. “Heu de poder assumir el protagonisme que us heu guanyat, ens cal gent sense motxilles”, ha argumentat, sense dir obertament que cal una renovació dels lideratges.

Xavier Antich i la resta de la junta d'Òmnium Cultural en l'acte polític de la Diada 2022 / Mireia Comas
Xavier Antich i la resta de la junta d’Òmnium Cultural en l’acte polític de la Diada 2022 / Mireia Comas

El discurs d’Antich partia de la idea que “el cicle que va seguir a l’1-O, cinc anys després, és un cicle que ha de renovar-se”. “És hora de mirar endavant, no hi ha via a la independència que no sigui democràtica, inclusiva i transversal, faig una crida a posar-nos d’acord”, ha dit.

Volem obrir un nou cicle de país per abordar resolució del conflicte polític, per Òmnium no quedarà. Amb 190.000 socis, som la principal entitat social del país”, ha volgut subratllar. Des de la primera fila de la platea se l’escoltava la presidenta de l’ANC, que compta 50.000 socis segons l’última dada feta pública i que ha estat enmig de la polèmica aquesta setmana.

Les tensions dels dies previs a la Diada, vinculada a les demandes que l’ANC recull en el seu manifest, que també recorda la possibilitat d’impulsar una candidatura electoral d’independents, al marge dels partits, també eren en el rerefons del discurs d’Antich. “No hi ha poble que pugui decidir el seu futur sense institucions i partits, mai cedirem a la temptació populista de l’antipolítica, però cal ser exigents com sempre, tant com ho som amb nosaltres mateixos”, ha puntualitzat.

El record per als exiliats

Un dels moments més àlgids de l’acte polític d’Òmnium ha sigut al principi del discurs d’Antich, quan ha recordat, nom per nom, tots els exiliats, començant pel president Carles Puigdemont i acabant per Valtònyc. “L’exili, el que representa i el que fa, és també la força de la nostra causa, fins que torneu a casa estarem amb vosaltres sempre”, ha dit entre aplaudiments que l’han obligat a aixecar la veu.

L’acte d’Òmnium és un dels que sí que ha triat el president de la Generalitat per assistir-hi en aquesta Diada polèmica. Pere Aragonès no anirà a la manifestació de la tarda, convocada per l’ANC, l’AMI i Òmnium, pel desacord amb el manifest de l’Assemblea. Tot i els advertiments dels Mossos, que temia enfrontaments al carrer, només una petita i pacífica representació de ciutadans crítics s’ha acostat a l’escenari de l’acte d’Òmnium i ha mostrat uns petits cartells en què s’hi llegia la paraula “botiflers” i “jo no et votaré”.

Actuacions en l'acte d'Òmnium en la Diada del 2022 / Mireia Comas
Actuacions en l’acte d’Òmnium en la Diada del 2022 / Mireia Comas

La Festa per la Llibertat ha continuat, després de l’acte polític, amb les actuacions d’Edu Esteve, Llum, Estela i Joan Liaño, descoberts pel programa Eufòria de TV3. A la tarda, després de la manifestació, a partir de les 18.30h, hi actuaran Els Pets, Roba Estesa i Lildami.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Un nou cicle del hàmster a la roda a setembre 11, 2022 | 13:09
    Un nou cicle del hàmster a la roda setembre 11, 2022 | 13:09
    Què no heu fet ja prou de cicles?. Us marejareu.
  2. Icona del comentari de: Colla de cínics a setembre 11, 2022 | 14:00
    Colla de cínics setembre 11, 2022 | 14:00
    Per comemçar quelcom abans cal acabar allò que s'ha començat. Aixequeu la DUI o plegueu.
  3. Icona del comentari de: Klein Gordon a setembre 11, 2022 | 15:47
    Klein Gordon setembre 11, 2022 | 15:47
    Odium subcultural.
  4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a setembre 11, 2022 | 16:58
    Pere Llimonera i Citronell setembre 11, 2022 | 16:58
    Exacte, cal un nou cicle per al supremacisme amb noves complicitats : abandonar les tenebres, fer un pas al costat i deixar de ser Missatgers de Mordor... i finalment unir-se als seus germans i a la raó, per superar totes les Crisis que estan 'en ciernes'...
  5. Icona del comentari de: Joan 73 a setembre 11, 2022 | 19:20
    Joan 73 setembre 11, 2022 | 19:20
    On hereu vosaltres quan jo hi era?
  6. Icona del comentari de: Cat a setembre 11, 2022 | 20:27
    Cat setembre 11, 2022 | 20:27
    Que no pateixin, l'ANC ja ha anunciat un nou partit, que com primàries tornarà a empetitir l'independentisme. I ja seran 5 partits a repartir el no fer res.
  7. Icona del comentari de: Ni la CUP ho fa millor a setembre 11, 2022 | 20:39
    Ni la CUP ho fa millor setembre 11, 2022 | 20:39
    La veritat, des de que vaig saber que donàveu suport al autoanomenat "sindicat de les llogateres" en va caure l'anima als peus.
  8. Icona del comentari de: BondiaCatalunya a setembre 11, 2022 | 21:02
    BondiaCatalunya setembre 11, 2022 | 21:02
    Quines són, aquestes "noves complicitats" ?
  9. Icona del comentari de: Rosa a setembre 11, 2022 | 22:47
    Rosa setembre 11, 2022 | 22:47
    Què vol dir tot aquest bla, bla, bla?. Sr. Antich busquis un altre mestre que l'inspiri que el Junqueras ja està de rebaixa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa