Presos polítics a Espanya, una “traïció consentida” als valors de la UE

L’ONU denuncia la vulneració de drets humans en el cas català, però Brussel·les no actua. El 17 d’abril, dia de lluita pels drets dels presos polítics

L’empresonament de líders independentistes de l’1-O i la persecució judicial dels exiliats ha provocat un conflicte polític i diplomàtic de primer ordre no només a Espanya, sinó també a la UE. Un conflicte silenciat voluntàriament per les institucions europees, però que ha transcendit a l’opinió pública i a les instàncies judicials internacionals, de manera que l’Estat ha fet mans i mànigues en tots els àmbits per negar l’existència de presos polítics catalans. Però més de tres anys després del seu empresonament, i amb una sentència ferma del Tribunal Suprem, Europa té sobre la taula una “traïció consentida als valors de la UE”. Així defineix  Alfred-Maurice de Zayas, professor de dret internacional a Suïssa i relator  especial independent de les Nacions Unides per a la Promoció d’un Ordre Democràtic Internacional entre el 2012 i el 2018, la reacció de la UE davant del conflicte català: “El projecte europeu, basat en la dignitats humana i el respecte a la cultura dels pobles, ha estat traït pels polítics i els buròcrates de Brussel·les. Lamentablement, han abandonat els principis fonamentals de defensa dels drets individuals i col·lectius, i apliquen normes de forma selectiva. I és així com la UE ha ignorat els abusos d’Espanya en una part del seu territori”, argumenta de Zayas en conversa amb El MÓN. 

Coincideix amb de Zayas el jurista català Xavier Campos, especialista en dret internacional i dret europeu, amb experiència com a funcionari a les Nacions Unides durant tres dècades: “En el cas dels presos polítics catalans assistim a violacions continuades de nombroses disposicions dels Pactes Internacionals de Drets Humans, amb la complicitat de jutges i fiscals, que comporten la violació de les garanties processals i l’abús de poder”. A parer d’aquest expert, des d’una perspectiva jurídica, l’existència de presos i exiliats catalans planteja un dilema tant per l’estat espanyol com per la UE, “una bomba de rellotgeria legal que, tard o d’hora acabarà esclatant”. I concreta que aquest dilema té a veure amb el fet que, mentre l’Estat espanyol no accepti l’exercici del dret d’autodeterminació dels catalans, ni la UE reconegui Catalunya com a estat independent, “els presos i exiliats seguiran sent ciutadans europeus i Catalunya seguirà formant part de la Unió, en tant que minoria nacional dins de l’estat espanyol, amb tots els drets i les garanties que això comporta”.

L’1-O va situar el conflicte català en l’esfera internacional

Ara bé, Campos veu difícil la resolució del dilema perquè Espanya tergiversa els conceptes jurídics a la seva conveniència: “La seva tesi és que el dret d’autodeterminació és una noció abstracta que no té cabuda a la Constitució espanyola i, en qualsevol cas, no seria aplicable als catalans, i que el referèndum no es pot celebrar en el marc de la legalitat”. I pel que fa a Europa, també es dona la paradoxa que els Tractats de la UE reconeixen i fins i tot exigeixen el respecte als drets humans i les llibertats fonamentals, “però no els creen ni els atorguen, i per això mateix tampoc no els poden derogar”. Xavier Campos remarca que les normes comunitàries no són oposables al dret d’autodeterminació, ni poden esdevenir un obstacle per al seu exercici.

En aquesta línia, Alfred de Zayas titlla d’ “inacceptable i incomprensible que a Europa hi hagi presos polítics i que es toleri que polítics catalans plenament dedicats a la pau i la democràcia hagin estat obligats a exiliar-se per la persecució ideològica a Espanya”. Un fet que el porta a denunciar que “l’estat de dret a Espanya ha estat corromput” i que la justícia espanyola vulnera la Constitució, que “incorpora el dret internacional dels drets humans i fins i tot el dret d’autodeterminació dels pobles”. Una corrupció que qui fou relator independent de l’ONU en l’etapa del referèndum de l’1-O també atribueix a Brussel·les: “La Comissió Europea, que té obligacions cap a tots els ciutadans europeus, també els catalans, corromp el dret i l’aplica arbitràriament a la carta”. L’exrelator, que també va ser secretari del Comitè de Drets Humans de l’ONU i cap del departament de queixes de l’Alt Comissionat de Drets Humans, defensa que “no hi ha dubte que Espanya viola els articles 1, 9, 14, 17, 19, 21, 22, 25, 26 y 27 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics”. De fet, el mateix Zayas i altres experts independents de l’ONU van recomanar a Espanya el setembre, octubre i novembre del 2017 que respectés el dret dels catalans a pronunciar-se en un referèndum, “però Espanya ens va ignorar, i el monitoratge de l’ONU no va tenir cap conseqüència la UE”.

La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel

Empara de la Comissió Europea, una via no explorada

Si bé la UE i les seves institucions polítiques han esquivat obertament el conflicte i, com Espanya, han negat l’existència de presos polítics, les Nacions Unides no poden posar-se al mateix sac a parer de Campos i Zayas, ambdós amb una llarga carrera en aquesta organització internacional. “Les Nacions Unides ja han fet la seva feina. Diversos relators especials han denunciat públicament la repressió dels catalans. I el Grup de Detencions Arbitràries de la ONU, la màxima instància especialitzada en dret internacional, ha demanat l’alliberament dels presos polítics. El TJUE no pot deixar de tenir en compte aquests pronunciaments jurídics”, assenyala Xavier Campos. Una idea que reitera de Zayas, que no obstant, lamenta que Brussel·les en faci “cas omís”.  

Però quines sortides tenen els presos polítics no explorades fins ara? Xavier Campos creu que cal demanar l’emparament i la intervenció de la Comissió Europea, en base a l’article 17 del Tractat de la UE, “tenint en compte la urgència de la situació i la extrema gravetat de les flagrants violacions del dret internacional i del dret comunitari per part de l’Estat espanyol, així com la completa indefensió dels ciutadans europeus de Catalunya davant els tribunals de l’estat espanyol, perquè tingui a bé procedir al plantejament de la qüestió al Tribunal de Justícia de Luxemburg, a fi i efecte que el TJUE dicti la resolució judicial corresponent d’acord amb la jurisprudència comunitària i el dret internacional”.

Campos argumenta que Catalunya “satisfà totes les exigències recollides en el dret internacional i la jurisprudència dels tribunals internacionals per exercir el seu dret d’autodeterminació. A més, també té tots els requisits per ser considerada una colònia: el menyspreu de la dignitat i la repressió política i l’ofegament econòmic”. Però aquest expert es pregunta per què “fins ara cap del empresonats o dels exiliats ha volgut plantejar, ni davant dels tribunals espanyols ni enlloc, que són víctimes d’una persecució política com a membres d’una minoria nacional que ha exercit el seu dret a l’autodeterminació complint tots els estàndards internacionals”. I sentencia que “si els polítics exiliats haguessin demanat l’asil polític de seguida tant a Suïssa com a Bèlgica, ara no estaríem elucubrant sobre les euro-ordres del jutge Llarena i una possible extradició dels polítics a l’exili”.

El banc dels acusats del judici de l'1-O al Tribunal Suprem el 10 d'ab
El banc dels acusats del judici de l’1-O al Tribunal Suprem el 10 d’abril del 2019

Un concepte que la repressió ha fet més ampli

L’any 2004, la primera Conferencia Internacional per als Presos i Preses Polítiques, celebrada a Euskadi, va instaurar el 17 d’abril com el dia per reivindicar els drets d’aquest col·lectiu. La idea, però, venia de l’any 1975, quan el Front Popular d’Alliberament de Palestina va fer una crida a instaurar un dia internacional de solidaritat amb els militants empresonats per la seva ideologia amb la intenció de lluitar contra el seu oblit. Un dia internacional no reconegut per l’ONU ni per altres institucions, justament, per la controvèrsia que genera el concepte de pres polític. A tall d’exemple, Amnistia Internacional evita pronunciar-se sobre presos polítics “una categoria sobre la qual no treballem”, ha explicat l’organització, que treballa per la defensa dels drets humans a tot el món, quan aquest diari l’ha convidat a reflexionar sobre l’existència o no de presos polítics i el rol de les institucions europees.

Però el concepte de pres polític ja no encaixa amb el perfil que va donar origen a aquesta categoria, que el definia com un membre d’una organització armada clandestina de tall socialista, comunista, anarquista o de qualsevol variant d’esquerres que exercia el seu dret a la rebel·lió, era detingut de manera arbitrària per les forces repressives d’un estat, i usualment torturat i empresonat com una forma de dissuadir, desarticular o destruir els moviments insurgents nascuts el segle passat.

Comentaris

  manel t 17/04/2021 9:05 pm
  Aquest gonzalo es el representant summum dels gñolos, si no insulta no sap que dir. Com a humà es un fracàs de la natura
   Vendetta 17/04/2021 10:47 pm
   Es ke aket es muy mucho ejpanyol, deu ser el traume de vindra a la nostre terra am maleta de cartro
  manel t 17/04/2021 9:01 pm
  Aquest gonzalo es el mes gñolo de tots els que escriuen tonteries. Fixeu-vos que si no insulta no sap que dir. Com a humà es un fracàs de la natura; crec que està podrit
  manel t 17/04/2021 7:46 pm
  Resposta als gonzalo, nomeacuerdo, etc. El dia que Deu va baixar a la Terra a col.locar cervells aquests eren de vacances i Deu no els va trobar i per això es troben de-cerebrats i diuen les bestieses que el seu brut instin els dicta i no tenen altre sistema que insultar i parlar de sus "cojones"com fà la mierdemerita etc...etc. La teràpia es la ignorància cap a ells.
   Gonzalo 17/04/2021 8:03 pm
   Y habla de reparto de cerebros el que se puso un huevo frito de papel encima de la cabeza mientras berreaba andapandanchia...... Puto indigente mental..... Asco dais, payasos de mierda.....!!!!!
  Gonzalo 17/04/2021 7:01 pm
  Me lameis los cojones por delante y por detrás, asquerosos laZisnaZis. Poco os dieron aquel glorioso 1 de octubre... Los sesos os tendrían que haber sacado, hijos de la gran puta....
  Ramon 17/04/2021 5:45 pm
  ERC ha investit el carceller, li fa de palmero i mariatxi més i tot que el chavista del monyo, li vota a favor el pressupost, li retorna competències que eren nostres i l'ajuda a torpedinar l'acció exterior catalana. Quin sentit té esperar de la UE el que no esperem d'ERC?
  Ricard 17/04/2021 5:42 pm
  La UE està fracassant. I amb els catalans també. Però no som cap excepció. I com a conseqüència ha perdut la simpatia d'un dels territoris més proeuropeus del món. Rucs.
  Ramon 17/04/2021 1:37 pm
  ERC li dóna al món el missatge que això és un afer interior que, a més, ja està en vies de resoldre's entre les parts perquè el govern espanyol l'han investit ells, li han aprovat els pressuposts i diu que hi haurà una taula de negociació. ERC és part essencial de l'Operación Catalunya. ERC era part essencial del 155. El talp del Procés sempre va ser ERC. Gabriel Rufián és tant agent d'Espanya com Ada Colau.
   Ramon 18/04/2021 12:53 am
   Com pot ser, que un post tan bo no tingui negatius? Sisplau que algú avisi el ruc!
  Clara 17/04/2021 1:15 pm
  Crec que demanar asil polític hagués pogut resoldre, més o menys, el problema particular de cada un dels exiliats i que tal com s'ha fet s'ha prioritzat la defensa de la NACIÓ catalana.
   Fart d'hipòcrites 17/04/2021 2:09 pm
   Justament, el que calía al.legar amb la demanda d'asil polític és que els perseguits o són perquè pertanyen a la nació catalana que vol ecercir el seu dret d'autodeterminació de manera democràtica I pacifica. Aquest ha estat el seu "crim"!
  Gonzalo 17/04/2021 11:39 am
  Hablo y escribo como me sale de los cojones, laZinaZi.
   Vendetta 17/04/2021 1:09 pm
   Jjja segurata cacanyol a 4, 80 la hora viviendo en un gueto miserable jjjaaa ke vida de lujo jojojo y lleno de odio jaja me parto escoria cacanyola pringaos ponte a trabajar
   Cátala, i español por conquista 17/04/2021 12:28 pm
   Yo también y me purgo cagar en ti, puto NAZI.
   JACKS 17/04/2021 12:25 pm
   Buena educacion, es lo que tiene no haber estudiado. Te puedes presentar a presidente del gobierno de ńordilandia, tienes el perfil. Ingnorante falton i nazi.
    Ramon 17/04/2021 5:44 pm
    No entreu en debat amb el Gabriel Rufián. Si vol res, que se'ns adreci en la llengua pròpia de Catalunya.
  PROU de ser una col·lònia caspanyola ! 17/04/2021 11:35 am
  Som una col·lònia de l'Estat CASPANYOL de fa segles. El procés d'alliberació nacional cal que sigui entès per tothom, fins hi tot pels que se senten còmodes sent represaliats, presos, vexats, robats, mal tractats pel propi Estat Caspanyol. La síndrome d'Estocolm cal que sigui tractada des del lideratge polític però explicat a arreu. Als barris de pobles i ciutat també! Cal explicar que amb CASPANYA no tenim futur. Cal alliberar-nos per ser la nova Dinamarca, Àustria, Països Baixos, Bèlgica, etc. del sud d'Europa. Cal explicar que sent un nou estat podrem solucionar molts reptes actuals i de futur, per exemple tenir tant pocs aturats com tenen als països lliures i no colonitzats. LLibertat i Progrés ja !
  145
  1
  Respon
  Pepe 17/04/2021 10:38 am
  L’ONU denuncia la vulneració de drets humans en el cas català, però Brussel·les no actua. Per tant, l'ONU no serveix per res! fem net que ens costa mols milions d'euros als qui som membres.
  31
  11
  Respon
  Mosso de la indapandensia 17/04/2021 9:52 am
  Per molt que quatre pseudo periodistes a sou de JuntsxPuigdemont es dediquin a repetir la frase presos polítics i a intentar dir que hi ha un conflicte diplomàtic, tots sabem que el conflicte el tenen a les dutxes de la trena cada nit, quan els interns veterans decideixen quin dels culs dels indepes es peten. La cara de Rull, Turull i cia enculats a les dutxes s'hauria de filtrar i així veurem com gaudeixen de la "repressió" anal
  27
  218
  Respon
   En Patufet astronauta 17/04/2021 11:34 am
   Grácies al mosso per descriure la realitatlitat de forma tan encertada.
   45
   124
   Respon
   Caspanya 17/04/2021 11:15 am
   Resposta al Mosso.... Ets un mal educat. Si us plau torna a la caserna dels tricornis torturadors i queda-t-hi per sempre !
   213
   5
   Respon
  En Patufet astronauta 17/04/2021 9:46 am
  Tornem-hi amb els politics presos, vinga a invertir l'adjectiu. Mentres l'objectiu sigui la indeferencia politica i cultural cap als no indepens i passar-se pel folre les lleis, no teniu res a fer, carallots.
  25
  137
  Respon
  Ramonç 17/04/2021 8:30 am
  Doncs ERC ha investit el carceller, li vota a favor el pressupost, li retorna competències que eren nostres i l'ajuda a torpedinar l'acció exterior catalana. Quin sentit té esperar de la UE el que no esperem d'ERC?
  125
  87
  Respon
  UE UNIO D'ESTATS OPRESSORS 17/04/2021 5:52 am
  Europa es la fabrica del feixisme, el nazional.socialisme i el franquisme. Europa odia la democracia dels pobles i les llengues, i es basa en la dictadura dels estats opressors. La UNIO D'ESTATS es el buncker contra la democracia dels europeus.
  79
  124
  Respon
  Como os conocen en la UE indepes 17/04/2021 1:22 am
  Si realmente se quejara la ONU de verdad, la UE actuaría y llamaría la atención a España. Pero como se llama ONU a un tal de Zayas, más comprado por los secesionistas que la ANC, pues no hay caso. A mamarla a Parla indepes y llevaros al de Zayas que disfrutará.
  48
  259
  Respon
  Veterà antifranquista. 17/04/2021 12:26 am
  Vam creur- i jo el primer- que Europa no toleraria aquesta mena d'abusos per part d'un estat membre, ens vam equivocar. Europa mira pels interessos dels grans i els catalans no ho som. Hem perdut
  46
  11
  Respon
   Tripartit no, gràcies 17/04/2021 12:16 pm
   Hem perdut (fins a cert punt) una batalla però guanyarem la guerra
  Ruix 16/04/2021 11:49 pm
  A la UE li fa una vergonya enorme que Fuigpelmon el gran covard fugis cagat del seu país.
  10
  217
  Respon
   Ramon 17/04/2021 12:17 am
   Però, entenguem-nos, si no hi havia les condicions perquè Oriol Junqueras no havia fet res i Raül Romeva havia fet menys que res, si no hi havia fet ni preparat res de res i si no hi havia lligat cap suport de fora, convocar eleccions autonòmiques a l'espera de millors oportunitats independentistes potser era el que hauria calgut fer. Però anunciant-ho des de la unitat. I aquí és on entrava el càlcul miserable d'ERC al servei d'Espanya. ERC esperava, confiava, frisava perquè Puigdemont posés el fre per així ja ells fer-se els "valents" i els "traïts". Per això, només per això, ERC va estar pressionant fins el darrer moment tot i saber que les condicions no hi eren (per culpa d'ERC més que de ningú). El president legítim Carles Puigdemont va fer el millor que podia haver fet en aitals circumstàncies.
   116
   19
   Respon
   Ramon 17/04/2021 12:09 am
   El president legítim de la Generalitat va fer molt bé. El pla d'Espanya-ERC era que convocaria autonòmiques. Això era el que esperava Espanya-ERC. Però el president legítim de la Generalitat ho va veure i els va esguerrar el pla.
   109
   11
   Respon
  Gonzalo 16/04/2021 11:43 pm
  Articulito para levantar la moral de la tropa laZinaZi..... En fin... Zzzzzzzz..... Zzzzzzzz..... Zzzzzzzz.....
  72
  122
  Respon
   cASPANYA 17/04/2021 11:21 am
   En català, Sr carallot ! Gràcies
    Gonzalo 17/04/2021 11:37 am
    Hablo y escribo como me sale de los cojones, laZinaZi.
  Vaig que pica 16/04/2021 11:23 pm
  Ha ha ha ! Veig que pica perquè la "Blue Division" unionista s'ha posat en moviment de seguida. Alguna cosa hem guanyat, però: ara intenten intoxicar en català...
  135
  1
  Respon
  Octubrista 16/04/2021 11:18 pm
  Nosaltres hem de confiar en les pròpies forces, en l'independentisme organitzat i donar el màxim suport a les institucions econòmiques i polítiques fora de l'abast del poder colonial, l'Autoritat Nacional que és el Consell en primer terme. Si cau alguna ajuda de les institucions internacionals, benvinguda però no ens en hem de refiar.
  107
  1
  Respon
  Ray 16/04/2021 10:29 pm
  Al Zayas no li fa cas ningú. És un mercenari que es dedica a defensar Nicolas Maduro y Cat. Aquest home avui no es ningú a la ONU.
  103
  243
  Respon
   Anònim 16/04/2021 11:34 pm
   Pero no les digas la verdad hombre,que los desmoralizado.A Zayas no lo escuchan ni en su casa,cuando entra por la puerta se va hasta el perro.
  Pajaritu 16/04/2021 10:26 pm
  ¿Zayas...? ¿Aquel que lucía un churro amarillo en la solapa a juego con alguna de sus pajaritas?. ¿Aquel que siendo hijo de refugiados cubanos, criado entre algodones en Chicago, glorificaba el comunismo cubano y venezolano?. ¿Aquel que cobraba subvenciones de la Generalidad...? No, no lo conozco. ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
  78
  168
  Respon
   Caspanya 17/04/2021 11:37 am
   A part de mentider ets un poca vergonya, Sr Pajaritu
   Anònim 17/04/2021 11:37 am
   A part de mentider ets un poca vergonya, Sr Pajaritu
  Eclestone 16/04/2021 10:23 pm
  No es la ONU, es el de Zayas aquest, que es un relator independent de la Onu, el de sempre......
  85
  178
  Respon
  Realitat 16/04/2021 10:13 pm
  No hi ha traició als valors de la UE, per que senzillament no hi ha RECONEIXEMENT per part de la UE ni gairebe cap pais o entitat de que existeixin presos politics. Estan condemnats per delictes tipificats com malversació, traició, sedició, etc. que s'apliquen igual ja siguis independentista, unionista, comunista, capitalista o el que sigui.
  113
  304
  Respon
   Clara 17/04/2021 1:17 pm
   Realitat vista a través d'un cul de got nyero.
   DEMOCRACIA 17/04/2021 10:48 am
   Tres años de 155 denigrante para la sociedad Catalana. Tres años de verguenza para la CE. Està claro que la politica y los politicos no estan en modo DEMOCRACIA. La sociedad Catalana tiene que dar un paso adelante FUERTE Y DECIDIDO.

Nou comentari