El Reial Decret d’Estat d’Alarma que ha aprovat el Consell de Ministres aquest dissabte limita la circulació dels ciutadans a tot l’Estat i fa que el ministeri de l’Interior assumeixi les competències dels Mossos -com ja va passar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució-. Ho ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dissabte al vespre, durant una declaració institucional molt més tard del que estava prevista.

En un primer moment, Sánchez havia de comparèixer a les 14 hores, després Moncloa ha dit que seria a les 15 hores, i finalment han posposat la declaració sense cap hora concreta. Això ha estat així perquè la reunió del Consell de Ministres, que havia de concretar les mesures de l’Estat d’Alarma, s’ha allargat molt més del que estava previst. En concret, més de set hores, principalment per les discrepàncies entre el PSOE i Podemos per les mesures econòmiques que calia aplicar.

“Espanya s’enfronta a una emergència de salut pública que requereix mesures extraordinàries”, ha començat el president espanyol, qui ha assegurat que “la nostra missió és protegir als espanyols i guanyar al virus”. Sánchez ha aprofitat la seva compareixença per dirigir-se veladament al president català i basc, i ha assenyalat que “no hi ha colors polítics, ni ideologies en aquesta qüestió”. “El virus no distingeix ni de territoris, ni ideologies ni colors polítcs”, ha insistit, i ha demanat “comportar-nos com el gran país que som”. Alhora, ha advocat per “combatre el virus units”, i ha sentenciat: “Coordinar-nos no és una opció. És una obligació”. 

Les mesures aprovades afecten a tot el territori espanyol, durant 15 dies que es poden prorrogar, amb el permís del Congrés dels Diputats. A més, Sánchez ha deixat clar que les mesures entren en vigor avui mateix, i ha assenyalat que “l’autoritat competent en tot el territori és el govern espanyol”. “Aquest és el moment de la responsabilitat i la disciplina social. I de tenir cura dels més vulnerables”, ha sentenciat el president espanyol.

 

Limitació dels desplaçaments

 

La limitació dels desplaçaments contempla que els ciutadans només es podran moure per comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat, per anar a centres sanitaris, per anar a treballar, per tornar al lloc de residència habitual, per l’assistència i cura a gent gran i menors, per anar al banc, o per causa de força major o situació de necessitat. El Reial Decret d’estat d’alarma també estableix que els ministres de Defensa, Interior, Transports i Sanitat s’atribueixen competències a tot l’Estat durant l’estat d’alarma.

Així mateix, estableix que “els ocupadors, tant públics com privats, estaran obligats a facilitar mesures que permetin la prestació laboral o funcionarial dels empleats per mitjans no presencials sempre que això sigui possible”. I Sánchez també ha volgut deixat calr que “tots els mitjans sanitaris, públics i privats, es posaran a disposició del Ministeri de Sanitat”.

 

Mobilització de l’Exèrcit

 

El Reial Decret d’estat d’alarma també preveu que el govern espanyol pugui mobilitzar les Forces Armades i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat (FCSE) per garantir el subministrament alimentari durant el període d’estat d’alarma decretat per la crisi del coronavirus.

Nou comentari