El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Illa reclama uns pressupostos amb els màxims suports possibles
  • CA

El primer secretari del PSC i cap de l’oposició, Salvador Illa, ha reclamat al Govern de la Generalitat de Catalunya que dissenyi un projecte de pressupostos per a 2023 que generi el màxim suport possible, com va passar quan els socialistes, ERC, Junts i comuns van pactar una proposició de llei en defensa del català a l’escola: “Si pogués ser del 80%, del 80%, sense exclusions de ningú”.

En una entrevista a Europa Press, ha defensat que, davant el context econòmic actual, convé tenir comptes per a l’any que ve i amb una àmplia base de suport: “Si fos president de la Generalitat, la meva prioritat seria construir un pressupost per a 2023 amb una base tan àmplia com fos possible. Deixi’m posar-li un exemple, l’acord de català. Que dona fortalesa a l’acord de català? El 80% de suport”.

S’ofereix per parlar amb Giró

Després d’un primer contacte de caràcter tècnic amb el conseller d’Economia, Jaume Giró, Illa ha ofert la disponibilitat del seu grup per a parlar, la qual cosa no equival a oferir “cap xec en blanc”. Alhora, ha recordat que l’any passat van tendir la seva mà per a parlar sobre els comptes i que no va ser possible, atès que finalment el Govern els va aprovar amb l’abstenció dels comuns: “És legítim, però si ja era convenient el Pressupostos de 2022, el de 2023 és encara més convenient”.

En preguntar-li si demanarà una reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que no li correspon prendre la iniciativa, però ha defensat que es donaria un missatge important si a Catalunya s’aprovessin uns pressupostos “amb una base d’acord molt àmplia”. “Quin pressupost convé? El que tingui una base d’acord més àmplia, i actuaré en coherència amb això. Estem parlant? No, Tinc disponibilitat? Sí. Signo un xec en blanc? No”, ha resumit Illa, que creu que tot això obligarà a fer un exercici de diàleg i de cessions, com amb l’acord del català.

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró / ACN
El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró / ACN

En contra d’eliminar l’impost de successions

Segons Illa, la societat catalana demana consensos de fons com el del català, un acord que “no va ser senzill, però que va valer la pena” perquè van aconseguir posar-se d’acord la seva formació, ERC, Junts i els comuns. Sobre si el PSC està per eliminar l’impost de Successions i Donacions, com demana Junts, ha rebutjat suprimir-los perquè considera que, en el context actual econòmic, no es pot prescindir d’ingressos.

“El PSC està per estudiar de debò el marc fiscal de Catalunya, però en aquests moments no procedeix eliminar fiscalitat“, ha sostingut Illa, que també ha fet una bona valoració dels acords de la taula de diàleg per a avançar en la desjudicializació del conflicte i per a protegir el català.

Recrimina a Junts de no ser present a la taula de diàleg

Després de reivindicar la importància del diàleg, ha admès que hauria estat millor que Junts també acudís a la trobada i ha recriminat que no creguin en aquesta via per a intentar resoldre el conflicte català, encara que exigeixin el dret a l’autodeterminació i a l’amnistia.

“Iniciar un diàleg intentant imposar una agenda de temes i vetant uns altres no em sembla la millor estratègia”, ha incidit el primer secretari del PSC, que demana respectar que defensin que el punt de trobada entre els catalans passa per una millora de l’autogovern català i del finançament. Sobre si en la taula de diàleg caldria abordar la reforma del delicte de sedició i d’altres aspectes del Codi Penal, ha assegurat que va ser un compromís del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, però “és important que hi hagi una majoria que doni garanties que això pot tirar endavant.

Més notícies
Turistes a Barcelona | ACN
Previsions rècord en el sector turístic a l’agost
Notícia: Previsions rècord en el sector turístic a l’agost
Comparteix
En certs punts s'esperen ocupacions per sobre del 90%
La diputada de JxCAT Aurora Madaula en el ple del Parlament (ACN)
Madaula retreu a la Mesa que hagi negat un informe jurídic per Borràs
Notícia: Madaula retreu a la Mesa que hagi negat un informe jurídic per Borràs
Comparteix
La diputada assegura que els serveis jurídics creuen que l'article del reglament vulnera la presumpció d'innocència
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, encaixa amb el president de la República de Sèrbia, Aleksandar Vucic / Pool Moncloa / Fernando Calvo
Sánchez reitera el suport d’Espanya a Sèrbia contra Kosovo
Notícia: Sánchez reitera el suport d’Espanya a Sèrbia contra Kosovo
Comparteix
El president espanyol assegura la seva amistat amb els serbis i reivindica "la integritat sobirana i territorial dels estats"
L'exfiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, amic de Villarejo/EP
El fiscal general de ‘más dura será la caída’ demanava favors a Villarejo 
Notícia: El fiscal general de ‘más dura será la caída’ demanava favors a Villarejo 
Comparteix
ÀUDIOS | Una conversa entre José Manuel Maza i el comissari mostra la confiança que es tenien

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gironí. a juliol 30, 2022 | 11:16
    Gironí. juliol 30, 2022 | 11:16
    Sr. Illa: amb tots els respectes, que us bombin. Aneu a collonar a qui us ho permeti, jo no.
    • Icona del comentari de: Barceloni a juliol 30, 2022 | 12:38
      Barceloni juliol 30, 2022 | 12:38
      Tu cap a Waterloo que es hon has d'estar.
  2. Icona del comentari de: Joan de l'Os a juliol 30, 2022 | 13:14
    Joan de l'Os juliol 30, 2022 | 13:14
    Es a dir, reclama un pressupostos que desfigurin completament qualsevol mena de posició independentista governsmental i refermin la rendició. No dubte que correrán els d'ERC a fer-los contents amb els colaboracionistes dels Comuns. Això és el que es pacta a la taula de diàleg, res d'autodeterminacio ni menys amnistia (millor tenir Puigdemont a l'exili o la presó), sinó l'estabilitat autonòmica i espanyola. La gran martingala política exigeix fer cas a l'Illa.
  3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 30, 2022 | 16:23
    Pere Llimonera i Citronell juliol 30, 2022 | 16:23
    ... el màxim suport possible, el Diàleg, i els pressupostos són el més important sempre... vinga p'alante... a dialogar i a tirar endavant uns pressupostos per rellançar l'economia de tot el país, que gràcies als fons Autonòmics i als préstecs de tot el país a Catalunya, pot tirar endavant malgrat la Ruïna ABS0LuTa en què li han sumit els partits separatas suprematas del Règim del Nacional Catalanisme de pàtries inventades...
  4. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 31, 2022 | 12:16
    Doctor Strangelove juliol 31, 2022 | 12:16
    Illa serà el nou Preaident de la Generalitat. Doc.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa