El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament vota aquesta setmana si demana a l’Eurocambra la prohibició de Pegasus
  • CA

El ple del Parlament vota aquesta setmana si demana a l’Eurocambra que impulsi la “prohibició total i immediata” del programa d’espionatge Pegasus i d’altres similars a la Unió Europea (UE) i comparèixer davant la comissió que estudia casos de presumpte espionatge a Europa, a proposta d’ERC, Junts, la CUP i els comuns. La proposta de resolució, que es votarà el dimecres a la tarda, recorda que el centre ‘Citizen Lab’ va acreditar l’espionatge a més de 65 persones vinculades a l’independentisme, i el CNI va reconèixer que havia espiat a 18, entre ells, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’entorn del president a l’exili, Carles Puigdemont.

Després d’aquest informe va sortir a la llum que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i diversos ministres també havien estat espiats amb aquest programa, ressalta la proposta de resolució, que reclama controlar i sancionar a “Estats que permeten la producció i comercialització” d’aquests programes, com Israel amb Pegasus.

Una imatge de la bancada de Junts per Catalunya en el darrer ple del Parlament/Parlament
Una imatge de la bancada de Junts per Catalunya en el darrer ple del Parlament/Parlament

L’Eurocambra, contra Pegasus

D’aprovar-se, el Parlament demanarà a l’Eurocambra que insti la Comissió Europea a iniciar un procediment legislatiu per a prohibir l’ús de Pegasus, que permet l’accés a tots els arxius del dispositiu infectat, i que garanteixi en quins supòsits un jutge pot interceptar les comunicacions d’una persona.

També el dimecres al matí se celebrarà la sessió de control a Aragonès i al Govern d’ERC: els grups preguntaran als consellers sobre el projecte del Hard Rock a Tarragona, les polítiques de la Generalitat per al Pirineu, la despesa sanitària i el sistema de salut i la mobilitat sostenible, entre altres.

Previsiblement, els grups preguntaran al president pels Pressupostos de la Generalitat per a 2023, mentre les converses avancen amb els comuns, que centren les seves reivindicacions en la fiscalitat, l’habitatge i la sanitat, i Junts insisteix que no poden pujar-se els impostos i prepara un decàleg amb les seves peticions.

El PSC està a l’espera que el Govern li enviï informació sobre els comptes per a fer una contraproposta i la CUP, de moment, rebutja reunir-se amb l’Executiu català en considerar que no existeix una “voluntat real” de negociar amb ells.

Primer ple des de la derogació del delicte de sedició

Serà també el primer ple en el Parlament des que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés la derogació del delicte de sedició i la reforma del delicte de desordres públics, una reforma que Govern i Executiu central emmarquen en els acords de la taula del diàleg i que podria abastar la modificació del delicte de malversació si els grups en el Congrés el plantegen en una esmena.

De fet, Junts ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que comparegui per a explicar aquests pactes després de crítiques de sectors de l’independentisme i d’entitats al nou delicte, que afirmen que pot penalitzar més a protestes ciutadanes i a activistes.

El ple d’aquesta setmana coincideix amb el debat sobre els Pressupostos Generals de l’Estat al Congrés, que els votarà aquest dijous, i a l’espera que ERC reveli si donarà suport als comptes de Pedro Sánchez mentre negocia “mecanismes de compliment” de les inversions per a Catalunya.

Possible reprovació d’Elena

A més, el Parlament votarà el dijous si reprova al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, després de les polèmiques pels canvis en la cúpula dels Mossos d’Esquadra i el cessament del comissari cap Josep Maria Estela, en una moció a proposta del PSC.

En una altra moció de la CUP, la Cambra catalana debatrà si insta el Govern a rebutjar el pla urbanístic del macrocomplex d’oci del Hard Rock a Tarragona, una votació que arriba després que diputats d’ERC com Rubén Wagensberg, Jenn Díaz i Ferran Civit signessin la setmana passada un manifest que demanava parar aquest projecte.

Els grups també interpel·laran als consellers sobre el canvi climàtic (PSC-Units i CUP), la lluita contra la corrupció (Cs), el mercat laboral (Junts), el servei d’educació a Catalunya (Junts), l’abordatge de la violència sexual (ERC i comuns) i els “privilegis dels polítics separatistes” (Vox).

Ple sense decrets llei per la solitud del Govern

El ple també celebrarà un debat a la totalitat d’una proposició de llei de Cs sobre un programa trilingüe en l’educació contra la qual han presentat esmenes a la totalitat PSC, ERC, Junts, la CUP i ERC; el Parlament també debatrà i votarà si tramita en lectura única una proposició de llei del PSC sobre un impost nuclear.

Igual que en el ple anterior, no estan en l’ordre del dia cap dels dos decrets llei del Govern pendents de convalidació –un sobre recursos extraordinaris per a la sanitat i un altre sobre contractació pública–, ni tampoc es votarà cap projecte llei de l’Executiu català.

Més notícies
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, i el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz / Europa Press
La fiscalia limita les rebaixes de penes amb la llei del ‘sí és sí’
Notícia: La fiscalia limita les rebaixes de penes amb la llei del ‘sí és sí’
Comparteix
El ministeri públic, contrari a adaptar les condemnes de forma automàtica en proporció amb el nou marc
El president a l'exili, Carles Puigdemont, i l'eurodiputat Toni Comín / Junts
La presidenta de l’Eurocambra visita Barcelona, piula en castellà i Puigdemont esclata
Notícia: La presidenta de l’Eurocambra visita Barcelona, piula en castellà i Puigdemont esclata
Comparteix
El presidenta l'exili critica Metsola per fer una piulada en la qual no hi havia ni rastre del català
El president d'ERC, Oriol Junqueras, acompanyat de Laura Vilagrà, Marta Vilalta i Gabriel Rufián en una compareixença a la seu del partit a Barcelona.
Data de publicació: dissabte 08 d’octubre del 2022, 13:51
Localització: Barcelona
Autor: Eli Don
ERC negocia “mecanismes de compliment” dels pressupostos estatals
Notícia: ERC negocia “mecanismes de compliment” dels pressupostos estatals
Comparteix
L'executiu espanyol de Pedro Sánchez estudia cedir obres al Govern de la Generalitat per garantir l'execució d'inversions
El conseller d'Educació, Josep González Cambray, intervenint en comissió al Parlament de Catalunya.
Data de publicació: dilluns 21 de novembre del 2022, 12:43
Localització: Barcelona
Autor: Parlament de Catalunya
Educació admet que fins a 26 escoles apliquen el 25%
Notícia: Educació admet que fins a 26 escoles apliquen el 25%
Comparteix
Cambray defensa que a més de donar resposta “a les ingerències judicials”, s’ha d’incrementar els usos del català

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El cit campejador a novembre 21, 2022 | 21:30
    El cit campejador novembre 21, 2022 | 21:30
    Vaya meme de gente. Ya pueden pedir misa a cualquier servicio de espionaje de Europa, que si un juez lo autoriza, la UE no es quien para decidir sobre eso
  2. Icona del comentari de: Quina creu a novembre 21, 2022 | 21:56
    Quina creu novembre 21, 2022 | 21:56
    I aixo s'ha de votar? No podeu ser mes beneits els politics.
  3. Icona del comentari de: Tela a novembre 22, 2022 | 01:40
    Tela novembre 22, 2022 | 01:40
    Es diabòlic. És com si el nostre parlament hagués de votar si està a favor o no de la tortura, l'assessinat, la violació o l'espoli. Esteu perduts, ERC. Ho sabeu, ho sabem.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa