El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El disputat vot de Lluís Puig i la ‘informació privilegiada’ al Parlament
  • CA

La reunió de la Mesa del Parlament d’aquesta setmana encara porta cua en el ple de la cambra que se celebra des de dimarts. Aquest dijous encara hi havia converses als passadissos sobre la polèmica i la disputa viscuda en l’òrgan de la màxima autoritat parlamentària sobre la delegació del vot del conseller a l’exili Lluís Puig. Una decisió que té un triple efecte. Per una banda, reformar el reglament parlamentari per a aquestes situacions. Per una altra, el canvi de delegat del vot de Puig. I un tercer, i que desperta més suspicàcies, que el cas de Puig hauria destapat una trama “d’informació privilegiada entre els grups parlamentaris“.

La història comença ja al ple de constitució de la nova legislatura. Lluís Puig, exiliat a Bèlgica, va sortir escollit i en recollir l’acta de diputat va presentar la petició de delegació del vot. En aquella ocasió va ser denegada. Però, un cop constituïda la Mesa, presidida per Laura Borràs i amb majoria independentista, per a la investidura i la resta de plens es va acceptar la delegació del vot de Puig en l’aleshores portaveu, Gemma Geis. Aquella decisió va portar a un recurs del PSC davant el Tribunal Constitucional presentat a l’abril. Les raons dels socialistes és que hi havia “antecedents nítids” i que comptaven amb “informes jurídics dels lletrats del Parlament que la votació delegada de Puig [per a la investidura fallida de Pere Aragonès] no s’ajustava a llei”. Però, fins a dimarts passat, Puig votava mitjançant aquella delegació.

La petició de reconsideració presentada 8 minuts després que el registre agafés la interlocutòria del Tribunal Constitucional/QS

Rapidesa sospitosa

Però aquest dimarts, el disputat vot de Puig va viure un episodi que ha despertat les sospites i les mirades de reüll entre els responsables dels grups parlamentaris i els tècnics de la casa. A les nou i pocs minuts del matí, el registre del Parlament va rebre quatre notificacions del Tribunal Constitucional, entre les quals hi havia la interlocutòria amb què comunicava que ja havia admès a tràmit el recurs del PSC sobre el vot de Puig. Aquest sistema implica un registre amb data i hora, que després es classifica i un cop distribuït es remet als serveis jurídics i als tècnics del gabinet de la Mesa. Un protocol que alenteix les notificacions internes força estona, quan no hores.

Però vet-ho aquí que el vot de Puig ja era protagonista a la Mesa. D’entrada, Junts per Catalunya presentava una petició de delegació del vot de l’exconseller per tal de traslladar-lo a la nova portaveu del grup, Mònica Sales, a la vista que Geis, com a consellera, ja no té l’escó de diputada. Per la seva banda, el PSC va presentar un escrit de reconsideració només vuit minuts després, on ja feia constar que el Tribunal Constitucional havia admès a tràmit el recurs. El fet que les dues formacions presentessin les seves peticions abans o pràcticament alhora que el funcionari de la porta registrés el correu ha fet aixecar les orelles. “Algú té informació privilegiada i actua abans d’hora!”, conclouen fonts parlamentàries. És a dir, que abans de l’arribada al Parlament de les decisions del Constitucional ja sabien quin era el seu sentit i per tant, van actuar en base la interlocutòria dels magistrats del TC.

Pla general de la reunió de la Mesa del Parlament. Imatge del 19 d’octubre de 2021. (Horitzontal).

“No perdrem el temps fent de detectius, perquè hi poden haver altres motius, fins i tot que ho sabessin via a Madrid. Però és molt estrany que es posi negre sobre blanc poc minuts abans o només pocs minuts després”, admeten des del Parlament. Ara bé, sí que “fa sospitar” el fet que hi hagi grups que sàpiguen abans que l’aparell del Parlament informació d’aquesta importància. “En tot cas, tothom ha fet la seva maniobra”, conclouen les mateixes fonts. “De tota manera, Puig ha estat votant i continuarà votant”, remarquen.

Finalment, la Mesa del Parlament, integrada per diputats d’ERC, Junts, la CUP i el PSC, va aprovar la petició de Lluís Puig, amb el desacord del PSC i tensió entre els integrants de la Mesa. A més del PSC van presentar petició de reconsideració de la decisió Vox, Cs i el PP. Però totes aquestes peticions van ser rebutjades i la delegació del vot de Puig va tirar endavant i ha estat efectiva per al ple, que continua aquest dijous.

L’exconseller Lluís Puig abans de la vista al Palau de Justícia de Brussel·les el 10 de desembre de 2020

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa