El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els lletrats del Parlament avalen deixar de suspendre diputats investigats per corrupció

Aquest dimarts hi ha reunió de Mesa del Parlament. Una trobada que ha de servir per posar en solfa l’esperada reforma del reglament del Parlament. Uns canvis que han dissenyat els poderosos serveis jurídics de la cambra i que proposen eliminar per motius tècnics l’article 25.4 del text que regula el funcionament parlamentari. Aquest article preveu la suspensió immediata del diputat encausat en una investigació judicial de corrupció. “Es deroga aquest article per una qüestió tècnica que no s’adiu amb un procés amb totes les garanties”, apunten fonts del Parlament. Un canvi d’aquesta mena afavoriria la posició de la presidenta Laura Borràs investigada per unes licitacions per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La reforma també proposa delimitar millor el protocol de la delegació del vot i altres mesures “tècnico-jurídiques” que la pandèmia ha fet notar com a necessàries.

La reforma proposada és un dossier que ocupa una trentena de pàgines amb les modificacions i un esbòs dels motius tècnics que justifiquen el canvi. De fet, és un informe jurídic que la Mesa va encomanar als lletrats del Parlament el passat primer de setembre. En la reunió d’aquest dimarts al matí, la Mesa obrirà formalment el debat de la reforma reglamentària. Això vol dir, que s’activarà la comissió corresponent, la Comissió del Reglament, que té rang de comissió legislativa i que està composta per la Mesa més representants dels partits en proporció al nombre d’escons. En aquest fòrum, tots els grups hauran de portar les seves propostes, que s’hauran de debatre i votar. És a dir, que s’han d’aprovar per majoria.

En el paquet de reformes apuntades pels serveis jurídics del Parlament, s’inclouen canvis en la delegació del vot, com per exemple que sigui delegat a una figura del grup i no a un diputat, o el debat sobre si és telemàtic o presencial. Però un dels punts més cridaners és la derogació de l’article 25.4, que regula la pèrdua de la condició de diputat. En concret, aquest article determina que “en els casos en què l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata”. Així mateix deixa clar que només “si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte o sobre el règim d’incompatibilitats aplicable al llarg de la suspensió, cal el dictamen de la Comissió de l’Estatut dels Diputats”.

Vulneració de drets

Segons els lletrats, l’eliminació d’aquest article equipara el reglament a d’altres normes similars d’arreu de l’Estat i europees, perquè entenen que vulnera el dret a la tutela judicial efectiva i el dret a la presumpció d’innocència. Tot, en base l’argument que la pèrdua de l’escó és una mesura irreversible. En aquest sentit, remarquen que el fet de perdre una instància judicial, per l’aforament, ja és una garantia menys en el procés penal que hagi de viure un diputat.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Os imagináis que lo hubiera hecho el PP? a octubre 26, 2021 | 06:58
  Os imagináis que lo hubiera hecho el PP? octubre 26, 2021 | 06:58
  Os imagináis que el PP hubiera hecho lo mismo cuando salieron los casos de corrupción? Que diríais? Es increíble que eso pase en Catalunya.. Catalanismo Populista Xenófobo
 2. Icona del comentari de: Afm a octubre 26, 2021 | 09:46
  Afm octubre 26, 2021 | 09:46
  Veritablement es un escàndol si tira això endavant, esperem que qui ho età promovent no se'n surti. Sóc independentista i d'esquerres. salut
 3. Icona del comentari de: Llei a la carta a octubre 26, 2021 | 12:16
  Llei a la carta octubre 26, 2021 | 12:16
  Canviar o eliminar un article expressament per afavorir una persona concreta, és un despropòsit i una actuació que cal situar dins una corrupció intolerable. És evident que un Parlament democràtic no ho pot permetre.
 4. Icona del comentari de: Salvar la choni Borràs a octubre 26, 2021 | 12:39
  Salvar la choni Borràs octubre 26, 2021 | 12:39
  Aquest esperpent ho deu estar assessorant Berlusconi o el seu entorn com ja va fer a Itàlia canviant lleis i el que fes falta per seguir al poder i torejar la justícia.
 5. Icona del comentari de: Chiflados a octubre 26, 2021 | 14:44
  Chiflados octubre 26, 2021 | 14:44
  Para imaginarse cataluña siendo un país. Sería un " rogue state ".
 6. Icona del comentari de: Anònim a octubre 26, 2021 | 15:59
  Anònim octubre 26, 2021 | 15:59
  Alguien sabe que tiene todos los números y quiere poner su culo a remojar.
 7. Icona del comentari de: Gonzalo a octubre 27, 2021 | 00:48
  Gonzalo octubre 27, 2021 | 00:48
  Salvar a la "trapis" Borrás.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa