El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Òmnium exigeix “consens” amb la societat civil abans de tocar la immersió
  • CA

Òmnium ha exigit als partits polítics que busquin el “consens” amb la societat civil abans de tirar endavant el projecte de modificació de la Llei de Política Lingüística que havia de servir per esquivar l’aplicació del 25% de castellà a les escoles i que ha aixecat molta polseguera perquè s’interpreta com un atac a la immersió.

“El consens de país en l’àmbit educatiu és fonamental i no pot forjar-se només en l’àmbit dels partits polítics, sinó que cal fer-ho també en l’àmbit civil i de la comunitat educativa aprofitant espais transversals com Somescola”, ha dit Òmnium a través d’un comunicat més suau que el de l’ANC, que ha acusat el Govern d’aplicar “les sentències dels tribunals espanyols”.

ERC, Junts, el PSC i els comuns van aprovar aquest dijous una modificació legislativa que deixa en mans dels centres l’aplicació de més o menys hores curriculars de castellà. La CUP i altres entitats també han criticat amb duresa l’acord, mentre que Junts ja ha fet un intent de reculada en veure la polèmica que ha aixecat la proposta.

Una dona mostra un cartell reivindicatiu a la protesta de Canet de Mar contra el 25% de castellà / JAG
Una dona mostra un cartell reivindicatiu a la protesta de Canet de Mar contra el 25% de castellà / JAG

Directrius clares

Òmnium ha demanat que qualsevol acord “en relació amb la llengua es consensuï en el marc del Pacte Nacional per la Llengua”. L’entitat també ha reclamat al departament d’Educació que garanteixi que tots els centres “tinguin directrius normatives clares per blindar el model d’escola catalana” i disposin dels “recursos perquè es garanteixin els seus projectes lingüístics”.

En paral·lel, l’entitat ha recordat que continuarà “defensant als tribunals, quan calgui, el model d’escola catalana que té el català com a llengua vertebradora”, tot i que reconeix que l’escola ha d’estar “oberta a conèixer i reconèixer totes les llengües i cultures de la comunitat educativa” i decidir els seus projectes “d’acord amb la realitat sociolingüística de cada entorn”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El cit campejador a març 25, 2022 | 12:55
    El cit campejador març 25, 2022 | 12:55
    Indepres, sois muy graciosos... De verdad, es como una humillación constante pero a vosotros no os importa y seguís dando la turra a cuatro yayos y dos perroflautas que hacen mucho ruido. Mientras tanto, Cataluña se hunde, la fábrica de baterías se va a Sagunto, festivales y ferias huyen de aquí, las empresas no quieren invertir.... pero vosotros, a lo vuestro. Me da rabia porque mi hijo está creciendo en una tierra cuyos dirigentes están hundiendo... Cutres, más que cutres.
  2. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a març 25, 2022 | 13:23
    Català a l'escola i arreu març 25, 2022 | 13:23
    Ambigua la posició d'Òmnium. Tan ambigua com la declaració de principis que encapçala la seva web: "cohesió social, drets civils, llengua..." (La llengua en tercer lloc i, com que la "cohesió social " va primer, costa de saber si els d'Òmnium volen que sacrifiquem la llengua per aconseguir-la)
    • Icona del comentari de: JordiP a març 26, 2022 | 10:04
      JordiP març 26, 2022 | 10:04
      No solament és ambigu sinó que és clarament mesell. A Catalunya NO hi ha CAP problema de "cohesió social", com tampoc hi ha de "drets civils", excepte respecte dels drets civils específics dels ciutadans de Catalunya que l'Estat espanyol està jugulant des de la caiguda dels Austries. I ara "se nota el cuidado": es nota MOLT. I es nota que l'Estat opresor ha passat a l'atac i ha engegat a tope tota la maquinària laminadora de la personalitat catalana: llengua, cultura, institucions, economia. Tots aquests factors estan sent atacats ferotgement amb tota la potència de l'Estat, emprant en aquesta bogeria destructiva fins i tot els diners que ens extreu mitjançant la seva opresió fiscal. A la llunyania s'observen les siluetes de les FFCCSE i del CGPJ amatents a esclafar les "veleitats" diferencials de la invadida societat catalana. Encara que aixó comporti la pròpia mort d'Espanya: porten l'odi a la seva naturalesa (fàbula de la granota i l'escorpí).
  3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 25, 2022 | 14:23
    Pere Llimonera i Citronell març 25, 2022 | 14:23
    Es una buena idea eso de que ""Òpium ACulturador" exigeix “consens” amb "Societat Civil Catalana" (SCC) abans de tocar la immersió"... Ya es hora de que el supremacismo Anti-Democrático político y social separata del Nacional Catalanismo de patrias inventadas empieza caminar por la senda de la Democracia y del Derecho... sobre todo, de los Derechos Humanos y los Derechos Civiles, que han ignorado y pisoteado en Catalunya durante tanto tiempo... + de 40 años ya; o sea, mas que el Paquito, jodo... !Menudos Pájaros! ... a estos hay que atarles corto, porque a la que te descuidas reprimen los derechos de casi toda la ciudadanía, o te afanan y mangonean unos milloncejos, o te dan un G0LPe de 8 segundos o mas, etc. Venga, que hablen y se pongan de acuerdo con "Societat Civil Catalana" (SCC) y otros organismos y asociaciones civiles y con otros partidos políticos; y gobiernen de una vez para todos los Catalanes -N0 solo para los de su partido- ; y se inclinen de una vez por la Democracia y el Estado de Derecho... ! Basta Ya de Políticas Putinescas supremacistas !
  4. Icona del comentari de: egs a març 27, 2022 | 01:50
    egs març 27, 2022 | 01:50
    Ens han venut, ens han venut als españols els polítics. No mouran ni un dit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa