El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP esclata contra ERC i JxCat per haver “sentenciat a mort” la immersió

Primera reacció de la CUP a l’acord que ERC i JxCat han assolit amb el PSC i Comuns aquest dijous sobre el català. La diputada cupaire Dolors Sabater ha aprofitat el debat sobre una moció d’ERC al voltant de la producció audiovisual en català per carregar contra el pacte dels partits de Govern amb socialistes i Comuns. Sabater ha acusat ERC i JxCat d’haver “renunciat per sempre a la immersió lingüística” amb un acord que suposa “una claudicació” havent obert la porta a que el català “deixi de ser llengua vehicular” en els centres educatius.

Sabater, visiblement molesta, ha assegurat que ERC i JxCat “han rubricat una sentència de mort” contra la immersió lingüística mentre els jutjats actuen contra la llengua. Per la diputada cupaire “el govern autonòmic” es mostra “obedient i submís” i “ell solet es carrega 40 anys de vigència” d’un model d’escola en català de consens. Sabater ha considerat que el pacte a quatre bandes entre ERC, JxCat, PSC i Comuns és “un pas més cap a la substitució del català pel castellà”.

Les paraules de Sabater han estat replicades pel diputat de JxCat Francesc Dalmases: “No mourem ni un dit contra la immersió lingüística: que se n’oblidin els que pensin que nosaltres podem estar en un operació d’aquestes característiques”. Des de l’entorn de JxCat, però, s’ha aixecat veus contràries a l’acord, com les de l’expresident de la Generalitat, Quim Torra, qui, en una piulada, ha manifestat: “No en el meu nom”, en referència a l’acord pels canvis a la Llei de Política Lingüística.

Després de l’anunci de l’acord, JxCat ha enviat un comunicat a la premsa per defensar el pacte amb socialistes i Comuns. De fet, segons JxCat l’acord la reforma de la Llei de Política Lingüística “atura la imposició del 25% en castellà amb una regulació pròpia per defensar el model d’escola catalana i protegeix el català i els centres educatius”.JxCat també replica que es “blinda el model d’escola catalana, el model de cohesió social, i la immersió lingüística” i nega que es contempli l’ús del castellà com a “llengua vehicular” sinó com a “llengua d’ensenyament” per “possibilitat els nivells d’aprenentatge d’aquesta llengua”, en funció de la realitat sociolingüística.

El que diu l’acord

ERC, JxCat, PSC i Comuns han segellat aquest migdia un acord per introduir canvis en la Llei de Política Lingüística que permetin complir amb la sentència del 25% del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però al mateix temps garantir els objectius docents sobre l’aprenentatge de llengües als centres escolars del país. La proposta s’allunya de l’establiment de cap percentatge tal i com obliga la justícia espanyola. El canvi suposa modificar de tres punts de l’article 21 d’aquesta llei establint que el català, com a llengua pròpia de Catalunya, “és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu”. La modificació contempla que “també és emprat el castellà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”. Aquesta proposta difereix de la presentada per la CUP aquest matí, que blinda la immersió lingüística establint que el català és l’única llengua vehicular als centres educatius del país.

El document [PDF] s’ha registrat aquest migdia i es vol tirar endavant per procediment de lectura única, així que podria sotmetre’s a debat i votació en el proper ple abans de les vacances de Setmana Santa, moment en què també es podria debatre la proposta alternativa dels cupaires.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 24, 2022 | 18:06
  Doctor Strangelove març 24, 2022 | 18:06
  Cordó sanitari als comunistes de la CUP i a gent amb sots a l'ADN com en Torra! Doc.
 2. Icona del comentari de: Català a març 24, 2022 | 18:14
  Català març 24, 2022 | 18:14
  Jo no soc cupaire, però, per una vegada estic d'acord amb vosaltres.
 3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 24, 2022 | 19:09
  Pere Llimonera i Citronell març 24, 2022 | 19:09
  Cada acción y petición que hacen los "DesoCUPats" es Igual de inútil y Fantasiosa que el anterior, seguro; pero, estos ultra-derechistas, estos revolucionarios de PlayStation y Fornite, aunque a veces parece que empiezan a aceptar comprender la Democracia y la ley, en vez de sus sandeces de proposiciones por norma; generalmente luego se descuelgan con otra T0ntáa más... 'Babaus' de vida fácil, perdidos en su burbuja, y sus ensoñaciones y mundos de Narnia... ¿Alguien ha visto alguna vez a alguno de la CUP en una zanja con un pico y una pala...? ... ja ... ¿Buscando clientes o levantando la persiana del local de madrugada? Algo harán, digo yo... porque 'Intelectuales' estos no son, la verdad... Estos Revolucionarios de PlayStation e ideas caducas y sobrepasadas, aun N0 se han enterado de lo fachorros que son y de que en las Revoluciones de verdad y en las Guerras, N0 hay "Respawn"... ... Menudo postureo de niños bien y gente de vida fácil que se traen estos y sus payasadas... Hace unos años yo creía que esta gente era poco menos que inútil, pero tenían cierta validez y honradez intelectual... hoy, ni eso.... "Quina pena"... No sueltan mas que sandeces de fachorrerio "bien" y Pijo-Progre, amargado y ahogado en los propios vómitos intelectuales esos, que sueltan continuamente... Les cuesta mucho entender que significa verdaderamente una dEM0CRACIa...
 4. Icona del comentari de: Traïdores a març 24, 2022 | 19:19
  Traïdores març 24, 2022 | 19:19
  Si, però la CUP col•labora en la submissió del govern. Bé que va participar i validar les elecciòns a Catalunya des del 155, com tots els altres traïdors. Només hi ha un Govern Legítim. El que entre tots esteu intentant liquidar. No ho oblidarem mai.
 5. Icona del comentari de: Haguessin trencat el pacte de govern a març 24, 2022 | 22:01
  Haguessin trencat el pacte de govern març 24, 2022 | 22:01
  En això tenen raó, però seguiré votant el FNC. Els partits parlamentaris actuals són tots catalanòfobs i cap d'ells defensa la nació ni la llengua catalanes com a principi irrenunciable.
 6. Icona del comentari de: Avia a març 24, 2022 | 22:15
  Avia març 24, 2022 | 22:15
  CUP, vosaltres en sou tambe responsables.
 7. Icona del comentari de: Escola catalana en llengua i continguts a març 25, 2022 | 00:14
  Escola catalana en llengua i continguts març 25, 2022 | 00:14
  Aquest cop els de la CUP han fet honor a la seva condició de partit independentista. Felicitacions !
 8. Icona del comentari de: Realitat a març 25, 2022 | 01:24
  Realitat març 25, 2022 | 01:24
  Si la Cup i Vox están en contra vol dir que es un bon acord i de consens.
 9. Icona del comentari de: Independentista a març 25, 2022 | 07:41
  Independentista març 25, 2022 | 07:41
  C's ja es pot disoldre com a partit polític. Ja ha triomfat.
 10. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a març 25, 2022 | 08:20
  Veterà antifranquista. març 25, 2022 | 08:20
  El català va ser sentenciat a mort en aprovar-se ls Constitució Espanyola de 1978 i l'Estatut d'Autonomia del 1979, que el deixen en plà d'igualtat amb el castellà. Ara, simplement, s'executa la sentència.
 11. Icona del comentari de: No teniu Vergonya a març 25, 2022 | 12:20
  No teniu Vergonya març 25, 2022 | 12:20
  Cup erc i jxcat, la vostra miseria ètica es tradueix en miseria material pels catalans. Vosaltre veureu.
 12. Icona del comentari de: Horaci a març 25, 2022 | 19:18
  Horaci març 25, 2022 | 19:18
  Real o no real, ells sempre s'ho miraran des del balcó, o des de la barana com el 27-O. Això si, després no pararan de fer escarafalls.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa