Òmnium aconsegueix el ‘compromís d’Elna’ per la unitat del sobiranisme

Cuixart uneix Puigdemont, Junqueras i Gabriel en un sol acte de reivindicació de la unitat

Han tingut feina. Però l’estil i la forma d’Òmnium ha assolit una foto escassa en la biosfera sobiranista. Una imatge d’unitat dels lideratges del Procés en un lloc simbòlic com Elna, a la Catalunya Nord. Pocs noms generen tanta empatia i afiliació com el municipi que va acollir la Maternitat i, segons la llegenda, va ser el centre de l’operació urnes. Jordi Cuixart, president d’Òmnium, ha escollit l’escenari i el dia, l’aniversari dels 60 anys de l’entitat per aconseguir la imatge que volia i defensa: l’exili i els presos indultats junts. En un discurs escrit amb finezza però on s’hi llegia clarament un clam a la unitat, però sense estridències. Poc a poc, com agrada a Òmnium. Cap retret. Un discurs delicat i pensat per no amoïnar ningú però que el missatge fos evident: units les coses surten millor. 

Jordi Cuixart durant el seu discurs / Jordi Borràs

Cuixart ha estat prou hàbil com per al finalitzar el seu discurs fer enfilar a l’escenari al president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. Després a l’Anna Gabriel, la gran sorpresa de la setmana, i després tots els presos i represalitats a l’exili, que s’han sumat a la cerimònia: Jordi Sànchez, Quim Forn, Clara Ponsatí, Carme Forcadell, Josep Rull, Meritxell Borràs, Lluís Puig, Carles Mundó i Meritxell Serret. Però la foto no ha quedat com una postal eterna d’uns líders que han patit en carn pròpia la força de l’Estat. S’hi han sumat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el vicepresident Jordi Puigneró. El quadre sencer. 

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, reunits a Elna / Jordi Borràs

Òmnium s’ha sortit amb la seva. La idea de l’acte que oferia un catàleg de detalls era presentar en societat “el compromís d’Elna”. Una mena de pacte no escrit de xarxa mútua del sobiranisme. Una reflexió integral sobre el mandat del Primer d’Octubre, com un “gran acte de desobediència civil”. “L’1-O és un patrimoni col·lectiu i incalculable, que no és de ningú perquè és de tots”, ha remarcat. Un símbol, una data que per Cuixart Òmnium ha de protegir perquè  “quan ens mirem els ulls dels uns als altres ens reconeixem”. 

Tot sense forçar la màquina ni collar els partits en aquest punt de partida.“Seguirem sent exigents amb els polítics, d’aquí i d’allà”, ha assenyalat Cuixart.  “Com ens va ensenyar la Muriel: de manera silent i generosa”, ha emfatitzat per advertir que “volem seguir sent punt de trobada del sobiranisme i del catalanisme”. “El pont que, quan tot s’enfonsa, té la capacitat de teixir complicitats”, ha expressat el president d’Òmnium. En aquest sentit, ha insistit que l’entitat vol continuar la feina encetada fa 60 anys. “Volem reafirmar-nos en el compromís per la llengua, la cultura, la cohesió social, els drets fonamentals i en la construcció de la República catalana”, ha exclamat. Per això ha demanat la força de tots els partits i les complicitats:  “Demanem que no ens deixeu sols, i que puguem seguir fent junts aquest camí”. El missatge ha estat enviat. Els receptors no s’ho prenien igual. “Aquest acte de retrobament a la Catalunya Nord és una victòria de la societat catalana, no la rebaixem”, ha advertit Cuixart.

L’acte del 60è aniversari d’Òmnium a Elna / Jordi Borràs
Anna Gabriel, Carles Puigdemont i Jordi Cuixart a Elna / Jordi Borràs

Comentaris

  Ferran 16/07/2021 1:15 pm
  Molt amusionant !!!
  Juan Ripolles 16/07/2021 1:16 pm
  Gallinadepiel !!!!
  Dr Sallop 16/07/2021 1:16 pm
  El fugao, ha portat uns musclus per fer el barmut !!!!
   El cit campejador 16/07/2021 6:45 pm
   Junqueres i fuigpelmont no han parlat entre ells
    Jo 17/07/2021 9:26 am
    I la teva p mare, tampoc...
   Duna 17/07/2021 9:25 am
   Doncs te'ls fots al cul, que segurament és com t'agrada més....
  Victoria 16/07/2021 1:50 pm
  Molt be, unitat, i ara, us poseu a treballar per la DUI,
   Gonzalo 16/07/2021 2:28 pm
   ...saben aquel que DUI.....????? Sólo sois un chiste.....
    @ Gonzalo 17/07/2021 9:24 am
    I tú, un avort aprofitat...deficient del tot...
  Luisnomeacuerdo 16/07/2021 5:37 pm
  "LOS PROCESSISTASS " próximo estreno en las mejores salas de la repugblica de tractoria el próximo 1 de octubre. A los 1714 primeros foto dedicada del pastelero loco tatuado. Ale ya teneis otra fecha más para vuestro imaginario lazinazi. Quico marchando una de mejillones.
   Pere 16/07/2021 6:50 pm
   L'enèsim acte simbòlic inútil d'aquesta colla d'inútils i dels babaus processistes que els segueixen com un ramat. Mentre hi hagi rucs els gurus no aniran a peu.
    @ Pere 17/07/2021 9:22 am
    Si estar al exili, exterioritzar el problema català, o estar a la presó, és no fer res, potser el ruc ets tú! Amb gentussa com tú si que no anem bé, si és que ets català, que ho dubto...
     Gonzalo 17/07/2021 4:12 pm
     Vaya...otro Cataliban en este panfletillo....
   Arxi 17/07/2021 9:20 am
   Calla tros de soca, si no saps ni situar Elna al mapa....
    Gonzalo 17/07/2021 4:12 pm
    Si. Está en Francia.
  Pedro 16/07/2021 5:50 pm
  Es que ni Perpignan los quiere ver, con el nuevo alcalde que no está para hostias de cuatro zumbados viviendo del cuento a costa de los contribuyentes. Que digan que sólo el pueblo ese lo ha aceptado, y vete a saber a cambio de qué.
   Vendetta 16/07/2021 6:17 pm
   Processistas botiflers , covards us pasarem per sobre sou el cáncer de catalunya
    MHP 16/07/2021 8:03 pm
    Uy, uy, uy quina por.
   Gali Boadella Montserrat 17/07/2021 6:09 pm
   Com es nota que no sap qué es i representa Elna. El ignorants poden dir moltes bestieses. Per ser bot s´ha de saber alguna cosa i no fer el ridicul.
  LLARENA dPENA 16/07/2021 6:50 pm
  Aixó de la unitat fá gràcia, si no fos una broma tan inutil a aquestes alçades. Especialment per la banda d'ESGERRO AUTONOMIUSTA DE CAT, antiga ERC. Forçats, van formar part de JUNTSxSI però, després, van dir que només anirien sols, i així anem. Encara pitjor, així anirem: molt malament. Avans de les ultimes eleccions no paraven de nomenar "unitat" però, demanant. la a JUNTS perquè aceptessin la seva vía, tal como va fer la CUP. ESGERRO no vol la uniotat indepe. No le interessa. Només fa el papel d'indepe alhora que porta el projecte en direcció contraria amb el vist i plau de JUNTS. ESGERRO volia formar govern amb els Comuns i el PSOE català, però no va poder perquè molts, van votar per en Puigdemont ni que estigués exiliat. I per aixó, ESGERRO no ha tingut més remei que continuar disimulan fins que els de Puiigdemont, punxin.
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) 16/07/2021 8:00 pm
  Mal pot haver unitat entre els que volen la independència (una part dels dirigents de JUNTS i de la CUP i milions de catalans amb o sense partit) i aquells altres que tot el que aspiren és a controlar la Generalitat per a gestionar i transmetre les ordres de l'estat colonial. L'important és fer la unitat dels independentistes de base, afiliats o no a partits i organitzacions com l'ANC. L'únic organisme que avui pot fer cristal·litzar la unitat per la independència és el Consell per a la República
  Català 17/07/2021 7:18 am
  Seria una cosa molt positiva.... si no fos per la presència de l'Anna Gabriel. Aquest esgarriacries ho fotrà tot en doina.
  Sapiens 17/07/2021 12:05 am
  Es molt cinic que els que busquen sobirania i independencia busquin a l'hora la unitat.

Nou comentari