Ofensiva policial i judicial contra el menor atropellat pels Mossos en una protesta

Els jutges i Afers Interns arxiven el cas | Fiscalia el denuncia | La defensa presenta un recurs al Constitucional

“Finalment no tenim més remei que demanar empara al Tribunal Constitucional”. Així ho veu, amb cert punt de resignació, Juristes per la República, l’equip de defensa de l’Àlex, el menor atropellat per una furgoneta dels Mossos en una de les protestes registrades a Tarragona per la sentència del Procés. Tant el jutge d’Instrucció, com l’Audiència de Tarragona, com la Divisió d’Afers Interns dels Mossos han fet cop de carpeta al cas, sense practicar cap de les proves demanades ni una mínima investigació judicial. A més, la fiscalia ha recollit la denúncia dels Mossos contra l’Àlex i ja s’ha obert judici oral per desordres públics i danys. “És el món a l’inrevés”, remarca el seu advocat, Pere Grau, de Juristes per la República .

El mal son de l’Àlex va començar la nit del 16 al 17 d’octubre de 2019, en una protesta per la sentència que condemnava els líders polítics a 99 anys de presó. El menor es trobava a l’avinguda Marqués de Montoliu de la ciutat quan una maniobra de dispersió i avançament de la línia policial dels antiavalots dels Mossos, coneguda com a carrusel, una furgoneta el va atropellar. Els integrants de la furgoneta de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), batejada com a Tropic 3, van atendre l’Àlex i van avisar el SEM. Arran de l’atropellament l’Àlex va resultar ferit de gravetat i va ser traslladat a l’Hospital Joan XXIII on va ser ingressat a la UVI per un traumatisme cranioencefàlic i fractures de diversa consideració. El 20 d’octubre rebia l’alta amb seqüeles sense que a hores d’ara se li hagi fet cap reconeixement forense.

Segons el sumari del cas, al que ha tingut accés El Món, el 12 de març de 2020, el pare de l’Àlex es va personar a les diligències que es tramitaven del cas al jutjat d’Instrucció 1 de Tarragona, que en més de cinc mesos no havia realitzat ni ordenat cap diligència. De fet, les havia arxivades. El 22 de juny, tres mesos més tard, es va personar l’Àlex i va demanar la pràctica de diverses diligències i proves. En concret, actuacions mínimes en qualsevol procés d’instrucció com la seva declaració, l’oferiment d’accions, la identificació del conductor de la Tropic 3 i del comandament de l’operatiu o el certificat d’assegurança del vehicle.

El 9 de juliol, el jutge va acordar reobrir les diligències. Ara bé, no va acordar cap de les diligències demanades per la defensa de l’Àlex. L’única diligència que va acordar va ser requerir als Mossos per tal que li lliuressin un informe dels fets. Sis dies després la policia catalana es va limitar a aportar un “esborrany” d’un, si més no curiós, informe tècnic titulat “Estudi d’evitabilitat de l’accident”. Un informe que després de croquis, fotografies, interpretacions i càlculs concloïa que “l’atropellament era inevitable”. En l’informe la policia va incorporar les imatges estudiades en un CD que suposadament avalen la versió policial, al que la defensa de l’Àlex no n’ha tingut accés.

Portada de l’estudi d’evitabilitat dels Mossos per la DAI lliurat al jutjat/QS

Finalment, el jutge em va tenir prou amb el document dels Mossos i el 8 d’octubre, gairebé un any després dels fets, va sobreseir el cas. Una decisió que els lletrats de l’Àlex van recórrer davant l’Audiència de Tarragona, en reforma i apel·lació, però els recursos van ser desestimats i van reblar l’arxiu. Una situació que la defensa de l’Àlex considera “una fragant vulneració del dret fonamental a la tutel·la judicial efectiva, ja que no s’ha practicat cap prova ni diligència demanada per la víctima, atès que el jutge n’ha tingut prou amb un informe esborrany de la policia”. “No s’han investigat uns fet presumptament delictius malgrat la petició de pràctica de diverses diligències mínimes i elementals d’instrucció”, conclou Pere Grau advocat de l’Àlex que signa el recurs d’empara al Tribunal Constitucional que demana la nul·litat de les decisions judicials.

Però no només l’aparell judicial ha clos l’expedient com si no hagués passat res. Segons ha pogut saber El Món, la poderosa Divisió d’Afers Interns dels Mossos va obrir una informació reservada amb el número 130/2019-IR. Una investigació interna que va cloure el 21 de gener de 2020 i que resolia amb “el sobreseïment i arxiu atesa la manca d’indicis suficients per fonamentar responsabilitat disciplinària per part de cap funcionari del cos en els fets investigats”. “No s’aprecia l’existència de cap comportament irregular o responsabilitat de cap agent del cos de Mossos d’Esquadra sobre la conducció i les maniobres realitzades en els fets objecte d’investigació”, asseguren els instructors de la DAI.

Dos arxius -un judicial i un altre policial- al que cal afegir una obertura contra els interessos de la víctima que la converteix en denunciada. Per si no n’hi hagués prou, la Fiscalia ha recollit la denuncia dels Mossos contra l’Àlex per desordres públics i danys i no per atemptat a l’autoritat que reclamaven els Mossos, i s’ha querellat davant el Jutjat de Menors. La denúncia de la Fiscalia, a la que ha tingut accés aquest diari, a l’Àlex li reclamen ara 80 hores de serveis comunitaris o 10 mesos de llibertat vigilada i el pagament de 2511,60 euros per la crema d’un contenidor, tot i que l’Ajuntament de Tarragona ha renunciat a cap reclamació i/o personar-se. Tot plegat, un desori pel noi atropellat pels Mossos, que gràcies als informes de la policia passa a ser de víctima a investigat, sense que s’hagi fet cap mena d’instrucció mínima per valorar si hi va haver delicte per part de la policia. Ara el Constitucional té la paraula.

La reclamació de la fiscalia contra l’Àlex arran de la denúncia de Mossos/QS

Comentaris

  Ramon 30/06/2021 10:28 pm
  Polònia ja deu estar comprovant la data dels fets, per decidir el què.
  Carles BCN 30/06/2021 10:29 pm
  Quina vergonya de pais. No se pas com ho podem arreglar perquè la independència no crec resolgui aquests abusos
   Ricard 01/07/2021 9:44 am
   Manca manifestament convicció democràtica a moltes instàncies de l'administració pública. Això em recorda el que fan molts conductors que frenen quan detecten la presència d'una patrulla policial. És la reacció del "per si un cas". I a Sant de què hem de actuar "per si un cas"? Tan pocs segurs estem de que actuem dintre de la legalitat? No creiem que estem en un sistema que protegeix a qui actua bé, i això fa que defugim les nostres responsabilitats "per si un cas". També els jutjats i la policia. Lamentable.
  Sapiens 30/06/2021 10:40 pm
  Si t'atropellen i no estaves a un pas de vianants o semaford en verd que vols buscar? Sempre serà culpa del peató siguin o no els mossos
   Per que poses “sapiens”? 01/07/2021 9:08 am
   I després vomites merda?
    Doctor Strangelove 01/07/2021 9:58 am
    Home, amb un nom com juristes per la república, no m'estranya que no guanyin cap cas. Dit això, els catalans de veritat sempre diem: si no vols pols no vagis a l'era". Doc
     Ricard 01/07/2021 1:00 pm
     I els "catalans de mentida" què diuen? Qui són? Què voten?
     uno que vive en Tabarnia 01/07/2021 4:03 pm
     be tu de Cid Campeador n,agafes el nom pero sembles mes la Babieca que no pas el tonto que la montava
     uno que vive en Tabarnia 01/07/2021 4:05 pm
     a l,era es un tu vius, sempre pastan, ja portes les ulleres de batre posades?
  Raül 30/06/2021 11:38 pm
  Denunciat per ser atropellat => Escanya.
  La Puta Rufina 30/06/2021 11:55 pm
  L'Estat canalla d'ejPPaña. I els seus canalles ... FOTEN PPUDOR ! MOLTA PPUDOR ! I MOLT FÀSTIC !
  almar 01/07/2021 12:00 am
  Això és la PPuta Ñòrdia , Srs ! I els seus Ñordos ....
  Ramon 01/07/2021 12:08 am
  "Fem que el Conseller d'Interior fa de copilot i és un sàdic que força a anar atropellant manifestants progressistes?". Espera, espera, primer mirem les dates. No fos cas que ja hi hagués l'actual Conseller d'ERC!".
  Kingunxul 01/07/2021 12:35 am
  Que voleu que passi els Gossos d quadra son una escoria més dl poder establert.El governet dls traïdors mai anirà amb el poble
  Kingunxul 01/07/2021 12:38 am
  La pi.. judicatura hauria de rentarse el cul amb els paperots aquests i mastegarlos sencers
  Somatent 01/07/2021 8:07 am
  del·lirant amb la Gene. A veure què hi diu ara l'Amorós....que ha passat de xirucaire a feixiste!!
  Josep 01/07/2021 8:27 am
  sense sang no farem la revolució
  vendetta 01/07/2021 8:37 am
  govern de botiflers aket es el resultat dexeulos sensa calers y sensa vots y eels mateixos aniran a tallar autopistes
  eees 01/07/2021 9:41 am
  i aixo es la policia de catalunya ----los mozos
   xavier 01/07/2021 10:10 am
   NO ens equivoquem, els Mossos son la "Policia a Catalunya", no la "Policía de Catalunya" i molt menys la Policia Catalana
  Un català 01/07/2021 10:11 am
  Com pots ser tan manipulador Quico? aquest menor estava calant foc a contenidors i fent llançaments contra els policies, que assumeixi el que comporta tot això. Es va endur un bon cop del contenidor, d'això se'n diu karma!!! Molt bona feina del conductor del vehicle policial, va salvar un contenidor i va deixar KO un delinqüent. Seguiu així mossos!!!!
   GROC 01/07/2021 10:23 am
   "Un catala" defensant l'inpunitat dels Mossos amb comportamens igual que l'1O
   Ricard 01/07/2021 1:02 pm
   Trobo que Vostè sap moltes coses. Que porta la instrucció del cas?
  GROC 01/07/2021 10:19 am
  Ramon i companyia ,tapan les vergonyes de JxC , resopnsables dels Mossos amb aquestes dates. El Ramon com de costum no pot viura sença ERC .FASTIGOS TU I ELS TEUS DEFENSATS
  El cit campejador 01/07/2021 11:42 am
  Aquest becari supremacista lazi que escriu les notícies, no escriu el que ha pasat, escriu contes per tal d'aconseguir l'erecció d'altres lazis... I ho aconsegueix. Però espero que algun dia escrigui les coses que pasen. Per cert, aquest noi, que pagui el que deu. A veure ssi es respecten el mobiliari urbà i als policies que ens defensen a tots els que no som uns delinqüents com aquest noi...
   Ricard 01/07/2021 1:02 pm
   Vostè és el jutge que porta el cas? Com sap que aquest xicot és "supremacista" i que deu alguna cosa a algú? Com sap que els policies van actuar bé o malament?
    El cit campejador 01/07/2021 2:23 pm
    Ricard, apa, ves a fer-te una palla amb el que ha escrit el becari de l'independentisme supremcista català...
   uno que vive en Tabarnia 01/07/2021 4:00 pm
   be tu de Cid Campeador n,agafes el nom pero sembles mes la Babieca que no pas el tonto que la montava
  Pere 01/07/2021 3:25 pm
  Si els mossos i la Generalitat són culpables, el mínim que haurien de fer és donar la cara. Però són uns cagats i uns pocavergonyes. Quan han d'amenaçar i pegar iaies vestits de robocops són molt valents però no tenen pebrots de donar la cara quan cometen un error. Feixistes cagats als pantalons és el que són.
  uno que vive en Tabarnia 01/07/2021 4:06 pm
  a l,era es un tu vius, sempre pastan, ja portes les ulleres de batre posades?
  Tantal 01/07/2021 4:24 pm
  La gent ha d'entendre d'una vegada per totes que des de fa 306 anys que no tenim tribunals catalans e imparcials. Amb un estat propi, tota aquesta pestilència espanyola no faria el que li rotes trepitjant els drets i llibertats de la gent del nostre país.
  josep 01/07/2021 6:09 pm
  qui la fà ....la paga

Nou comentari