Marlaska inclou els Mossos en el seu pla especial contra la marihuana

Ofensiva total. El ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, ha posat en marxa el Pla Nacional d’Actuació contra la Criminalitat Associada a la Producció i Tràfic de Marihuana. Un pla que converteix el tràfic d’aquesta droga en una qüestió de “seguretat nacional”. De fet, està dissenyat per potenciar la coordinació i la cooperació entre cossos i forces de seguretat de l’Estat, per reduir el “nivell d’amenaça” que suposa el tràfic il·legal. El representant dels Mossos d’Esquadra en aquest pla és l’intendent Joan Carles Granja, sotscap de la Divisió d’Investigació Criminal de la policia catalana. La coordinació i direcció del pla anirà a càrrec de Manuel Navarrete, el director del poderós Centre d’Intel·igència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), l’epicentre de la intel·ligència policial de l’Estat. 

El pla es basa en l’Estratègia Nacional contra el Crim Organitzat i la Delinqüència Greu 2019-2023, aprovada pel Consell de Seguretat Nacional el 21 de febrer del 2019. En aquest document s’emfatitzava la inquietud de la progressió que en aquests darrers anys ha patit el cultiu i tràfic de cànnabis a l’Estat espanyol. Per tant, aquesta estratègia n’és el marc de referència per la part tant d’intel·ligència com operativa del pla que es va presentar el passat 14 de desembre i té un termini d’un any, que el CITCO podrà perllongar. 

“Dades inquietants”

Les dades, per al ministeri de l’Interior, són preocupants. De fet, mostren la mateixa preocupació que el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va mostrar al Parlament en la seva darrera compareixença, celebrada el 22 de desembre. Elena va destacar als portaveus d’Interior, la “inquietud” pel creixement “exponencial” del tràfic de marihuana però, sobretot, per l’increment de delictes violents com ara els narcoassalts registrats d’ençà del 2018. Una situació que ha obligat al departament a convertir en una prioritat la lluita policial contra el que s’anomena la màfia verda. El ministeri subratlla que a nivell de l’Estat, les xifres estan absolutament disparades.  Des del 2015, les confiscacions de cànnabis i plantes de cànnabis a Espanya han experimentat increments d’entre un 150% i un 305%, sobretot a partir del 2019. Un creixement que Marlaska defineix com “enorme i preocupant”.

Gràfic del CITCO on es mostra l'evolució a l'Estat espanyol del tràfic de marihuana
Gràfic del CITCO on es mostra l’evolució a l’Estat espanyol del tràfic de marihuana

Els números del ministeri els han fet creure que Espanya s’ha convertit en país productor de cànnabis i derivats del cànnabis. És més, ja és una de les principals activitats criminals per darrere del tràfic de l’haixix i de la cocaïna. De fet, cada any la marihuana retalla distàncies. Aquestes xifres han transformat el tràfic d’aquesta substància en una activitat transnacional econòmica, segons Marlaska amb “veritables organitzacions transnacionals operant amb una potent activitat policriminal i proveïdes amb una una complexa logística i una gran mobilitat”

Per altra banda aquestes organitzacions  han perdut la vergonya i han multiplicat la “violència intracriminal” pel domini de rutes, mercats i plantacions i contra les forces de seguretat. Un dels efectes col·laterals més preocupants és que la màfia verda afavoreix  la immigració irregular per a l’explotació laboral de les víctimes a les plantacions de cultiu, on són sotmeses a condicions de treball inhumanes. Així com operacions de blanqueig de diners i delictes de coaccions en veïns de les explotacions.

Una de les plantacions la macrobanda de traficants de marihuana Bang de Fujian / CME
Una de les plantacions de la macrobanda de traficants de marihuana Bang de Fujian / CME

Una de les operatives que la policia ha constatat és l’ensinistrament dels gossos per protegir les plantacions indoor o els pisos o locals de distribució al detall.  El CITCO conclou que l’amenaça que representa aquest fenomen delictiu “es troba en uns paràmetres de valoració alts, i ja ha requerit el desenvolupament d’altres plans estratègics, com Pla Especial de Seguretat al Camp de Gibraltar, que està demostrant la seva eficàcia”. Un pla que, per cert, va obrir una crisi en el si de la fiscalia.

Reunió del Pla Especial contra la Marihuana al ministeri de l'Interior/ MIGUEL BERROCAL
Reunió del Pla Especial contra la Marihuana al ministeri de l’Interior/ MIGUEL BERROCAL

Deu mesures en tres estratègies

El pla del CITCO passa per deu mesures incardinades en tres punts estratègics. El primer punt és “incrementar la detecció i la desarticulació de grups de crim organitzat”. Per dur-ho a terme, el CITCO potenciarà la investigació sobre delinqüència organitzada, la vinculació amb altres delictes; les investigacions patrimonials sobre els sospitosos –en col·laboració amb Hisenda–, i, sobretot, un dels punts principals de les investigacions, l’intercanvi d’informació amb les companyies de subministrament elèctric. 

Un segon punt és “reduir i escanyar els canals de distribució que utilitzen els clans de la màfia verda”. Aquest punt contempla augmentar els controls sobre la paqueteria; més controls als transports per carretera i més pressió de control a les associacions i clubs cannàbics. En tercer terme, hi ha mesures logístiques molt reclamades per les unitats policials, com ara la destrucció de la droga in situ, un cop confiscada, i la inutilització i destrucció in situ dels aparells, instrumental i maquinària utilitzada pel cultiu de la marihuana. Un sistema que dependria de canvis estructurals en les instruccions judicials i en els comisos de la droga. 

En la direcció del pla, a més de l’intendent Granja dels Mossos, s’hi troben el  comissari general de Policia Judicial del Cos Nacional de Policia, el general cap de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil, el comissari de Cooperació Exterior de l’Ertzaintza i el cap de l’àrea de Recerca Criminal de la Policia Foral de Navarra, així com el subdirector general d’Operacions de la Direcció Adjunta de Vigilància Duanera i el fiscal especial Antidroga.

Fernando Grande Marlaska, en la presentació del Pla Especial contra la marihuana/MIGUEL BERROCAL
Fernando Grande Marlaska, en la presentació del Pla Especial contra la marihuana/MIGUEL BERROCAL

Comentaris

  ciutadà Gener 09, 2022 | 17:25
  Doncs no sigueu torracollons i legalitzeu-la. Si hi ha traficants és perquè és materia prohibida i per tant caríssima; si és legal ja no ho serà, de cara i els traficants deixaran d'interessar-se per ella. Igual que va passar als Estats Units amb l'alcohol durant els anys de la llei seca.
  d.r. Gener 09, 2022 | 20:09
  legalitzeu-la, cullons!
  Luisnomeacuerdo Gener 09, 2022 | 20:38
  Normal mortadelo como policía que es del reino de España.
  ernst Gener 10, 2022 | 00:21
  Jo veig al Marlaska i tot seguit em ve al cap "aquest home te tota la pinta d'haver estat el asesor juridic dels GAL de Felipe Gonzalez
  Pere LLimonera i Citronell Gener 10, 2022 | 07:30
  Creo que hay mucha gente que no entiende que son los Mossos... Los Mossos son un cuerpo específicamente catalán, pero creado por la administración Borbónica Española en 1719 como Escuadras de Paisanos Armados durante el conflicto internacional Europeo en la "Guerra de la Cuádruple Alianza"; cuyas funciones principales entonces eran contener el inminente avance francés y en acabar con los reductos de migueletes (miquelets) partidarios del Archiduque Carlos... El catalán General Prim disolvió el cuerpo de los Mossos en 1868 por por su carácter tradicional y Borbónico, prefiriendo él, o siendo más partidario de la Guardia Civil... Pero, el Rey Alfonso XII en 1874, con la 'Restauración Borbónica', restableció el cuerpo de los Mossos... Los Mossos siempre pertenecieron a los cuerpos de seguridad y organismos de la administración del Estado de la Nación Española, pero hace 90 años, durante la Segunda República, en 1932, el Estado otorgó su dependencia a la Generalidad de Cataluña... ... Tras la Guerra civil fueron suprimidos en 1939 por el bando ganador y restablecidos en 1952 por Franco, por su “reconocido carácter Borbónico, conservador y tradicional de la sociedad catalana”. Hubo una «sección de Mozos de Escuadra» de 'disciplina militar' en Barcelona con tareas restringidas a vigilancia y control de los inmuebles de la Administración. Y en 1980 la administración del Estado transfirió los Mossos a la Generalitat. En 1983 se creo la "Policía autonómica catalana" tomándose como núcleo el ya existente Cuerpo de Mossos d'Esquadra.

Nou comentari