El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos busquen terroristes a internet en un operatiu d’Europol
  • CA

Els Mossos d’Esquadra, a través del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) del Ministeri de l’Interior, han participat en una acció operativa impulsada pel Centre Europeu de Lluita contra el terrorisme (ECTC), d’Europol, contra el terrorisme. En concret, la recerca de continguts de caracter “terrorista” ja siguin de “caire jihadista” o “extremismes violents.

Segons ha comunicat, el mateix CITCO l’operatiu, que va cloure aquest dilluns, ha permès identificar a Internet 563 continguts de diferent tipus amb un “propòsit terrorista ja sigui gihadista o extremista violent”. El dispositiu ha estat executat per la Unitat de Retirada de continguts terroristes en línia (Internet Referral Unit, EU-IRU) de l’ECTC, que va ser creat per Europol l’any 2015. El CITCO ha coordinat el treball dels diferents cossos policials de l’Estat espanyol, que s’han afegit a d’altres unitats policials especialitzades en la lluita contra el terrorisme de Suïssa, Alemanya, França, Hongria, Itàlia, Països Baixos, Portugal o el Regne Unit.

Bàsicament, el treball consistia en localitzar i identificar, de cara a retirar-se d’Internet, manuals i tutorials en format digital que poguessin servir de guia. De fet, els Mossos d’Esquadra fa dos anys que treballen amb el programa Voyager que segons fons de la Comissaria General d’Informació ha donat “molts bons resultats en la lluita contra el terrorisme a través de la detecció a la xarxa”.

El balanç de l’operació és, segons el ministeri de l’Interior, 563 continguts reportats als proveïdors de serveis d’allotjament. S’han localitzat 106 llocs web i plataformes. El protocol ha suposat la reclamació per tal que procedeixin de manera voluntària a la seva retirada d’acord amb els termes i condicions de les seves polítiques de contingut.

Aquest procés també s’incardina en la nova Estratègia de Seguretat Nacional que preveia la creació de la “Unitat Nacional de Notificació de Continguts de Internet per a la monitorització i retirada de continguts il·lícits d’internet”. Una mena de policia d’internet amb l’excusa de vigilar el gihadisme a la xarxa. Des d’Interior asseguren que l’operació conjunta a través d’Europol perquè milloren els patrons d’abús per part d’organitzacions considerades terroristes o d’extremismes violents.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: josep a febrer 03, 2022 | 19:10
    josep febrer 03, 2022 | 19:10
    que busquin a la gc, pn i brimos/arros que en deu estar ple
  2. Icona del comentari de: Tècnic a febrer 04, 2022 | 14:08
    Tècnic febrer 04, 2022 | 14:08
    Els terroristes els teniu a dins les institucions, sobre tot cosos Policials, Terrorisme, es el que l'Exèrcit gran li diu al Exèrcit petit, per tant , es diu GUERRA, no terrorisme.
  3. Icona del comentari de: Jomateix a setembre 27, 2023 | 18:20
    Jomateix setembre 27, 2023 | 18:20
    contra españa tot si val

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa