Martín Villa anuncia que recorrerà el processament per crims del franquisme

L’exministre de l’Interior, Rodolfo Martín Villa, ha anunciat un recurs a la Cambra d’Apel·lació d’Argentina contra el processament per crims del franquisme, per part de la jutgessa María Servini de Cubría, que es va a donar a conèixer aquest dissabte. “Estic tranquil”, ha dit a l’ABC. Fonts properes a l’exministre han assegurat al diari que presentaran un recurs contra la decisió de la magistrada, que arriba “diversos mesos després de la seva declaració judicial, el setembre del 2020”. El diari també recull que la llei argentina exigeix que el processament es produeixi com a màxim deu dies després de la declaració de l’afectat i recorda que la Cambra d’Apel·lació ja li va donar la raó a Martin Villa el 2017, quan va rebutjar l’ordre de detenció i la fiança.

La magistrada ha processat l’exministre Martín Villa, de 87 anys, per homicidi i tortura durant la dictadura franquista. L’acta, de més de 900 pàgines, assegura que l’exministre va ocupar “una posició preponderant en l’estructura jerarquitzada de poder” sota la qual es van produir diversos assassinats, dels quals Servini el considera un dels principals responsables, segons han informat Público i eldiario.es.

Així mateix, la jutgessa sol·licita a diferents administracions d’Espanya que aportin fotocòpies certificades de les diligències penals i sumaris sobre els casos de les persones assassinades on Martín Villa és l’acusat principal. Concretament, a Villa se l’investiga per l’homicidi de fins a dotze persones a les mans de Policia, Guàrdia Civil o grups paramilitars vinculats amb les Forces i Cossos de Seguretat.

La justícia argentina li ha imposat un embargament de béns per valor de 1.134 milions de pesos argentins –uns deu milions d’euros– i presó preventiva, de la qual n’ha quedat exempt. Considera que era “màxima autoritat de l’ordre públic”, que ostentava una “posició preponderant” a l’executiu espanyol durant els fets pels quals ha resultat processat i que des d’allà “es van propagar les ordres cap a aquells que van resultar executors directes dels delictes”.

Comentaris

  Raül Octubre 17, 2021 | 17:54
  Està tranquil perquè sap que al democràcia modèlica mai no l'extraditarà
  L'OBSERVADOR ASTORAT Octubre 17, 2021 | 17:55
  ÉS METAFÍSICAMENT IMPOSSIBLE, QUE EL PÚTRID I PESTILENT ESTAT-CLAVEGUERA Ñ (BORBÒNIC-FRANQUISTA 2.0), HEREU UNIVERSAL I CONTINUADOR D'UN ESTAT GENOCIDA-FEIXISTA, VULGUI INVESTIGAR I/O JUTJAR ELS SEUS “SÚBDITS DESTACATS” I/O LES SEVES INSTITUCIONS-CLAVEGUERA. ES UN CAS CLAR DE PLENA I TOTAL COINCIDÈNCIA DE "JUTGE I PART".
  Tano Octubre 17, 2021 | 19:35
  Este asqueroso impresentable dará pol saco hasta sus últimos días. Fascista de mierda.
  Luisnomeacuerdo Octubre 17, 2021 | 20:35
  Más le vale a la jueza investigar la mierda de su país, los asesinatos de la esma y reunirse con las madres de la plaza de mayo. Seguro que quiere conseguir un carguillo en la generalidad o venirse con la monjita histriónica y demas fauna Argentina que pululan por el reino de España que viven a cargo del país al que odian.

Nou comentari