Ja fa més de 14 anys que Lluís Llach feia el seu últim concert. Des d’aquell comiat a Verges el 24 de març de 2007 que el cantautor català no ha tornat a trepitjar un escenari. El proper dissabte, però, tornarà a entregar-se al públic; aquest cop al Palau Sant Jordi de Barcelona i en motiu de donar un impuls a la plataforma que ell mateix lidera: Debat Constituent. Ho farà acompanyat d’altres artistes catalans, i aquest dimecres ha estat el primer cop que Llach ha assajat amb aquest col·lectiu.
Ho ha fet a la sala Luz de Gas de la capital catalana. Aquest matí tothom anava de bòlit, i alguns músics han començat a practicar abans que el cantautor arribés a la sala. Camuflat amb la seva mítica boina i una mascareta que no s’ha volgut treure en cap moment de l’assaig, no ha trigat gens ni mica a fer-se el test d’antígens de rigor i agafar el micròfon per practicar, juntament amb Montse Castellà, la versió a dues veus de La Gallineta que cantaran junts aquest dissabte.

“Jo sempre havia pensat que enyoraria la composició, però la veritat és que he trobat molt més a faltar el públic”, ha explicat Llach en una atenció als mitjans durant aquest assaig. Preguntat per si en aquesta actuació es farà alguna reivindicació en forma de manifest o si hi haurà algun tipus de proclama, el cantautor ha dit que no. “Aquest concert serà totalment artístic i no intentarà ser cap tipus de pamflet”, ha assegurat. Ha insistit que es cantaran cançons amb contingut polític, cosa que per a ell ja és “suficient” per connectar-ho amb els debats actuals, i ha posat com exemple la pobresa energètica, el masclisme o la voluntat d’aconseguir “un sistema econòmic més just”.

Durant l’assaig Llach ha practicat La Gallineta, i també ha reconegut que L’Estaca estarà inclosa en el repertori del Sant Jordi, però no ha volgut avançar més cançons que es tocaran en aquest concert. Sí que ha dit que “el contingut polític” quedarà claríssim durant tot el concert. Ha dit que la intenció és deixar clar que “no anem bé” i que estem “en una etapa errònia del post-155”.
Llach ha manifestat que ell mai no ha cregut “que la música pugui canviar el món”, però sí que ha reivindicat que “la música pot acompanyar aquelles persones que volen canviar el món”. Així, ha afegit que aquest concert, així com la seva música, pot servir per aquelles persones “que no es volen conformar amb unes molles, sinó que volen el pa sencer”.
Encara queden 3.000 entrades
Aquest concert s’està preparant amb molt poca antelació. L’anunci de l’esdeveniment es va anunciar només un mes abans. Preguntat per la “sensació d’urgència” que pot haver generat aquest anunci, Llach ha manifestat que Debat Constituent “no és cap grup empresarial” i que per tant la seva gran preocupació no ha estat la de garantir que es venguessin totes les entrades. Però tal i com ha informat el director escènic del concert, Lluís Danés, encara queden 3.000 entrades per vendre de les 16.000 total que estaven disponibles.

Llach ha reconegut que “si haguéssim aprofitat millor la primera onada”, se’n haguessin venut més. El cas és que en un primer moment només les persones inscrites al Debat Constituent podien adquirir les entrades, i posteriorment ja es va obrir la venda a tot el públic. “Ho assumim”, ha dit Llach en la seva conversa amb els mitjans.
Aquesta poca antelació també l’han notat alguns músics. Avui ha estat el primer cop que tots els participants assajaven junts. Primer ho han fet a la Luz de Gas, i aquest divendres, un dia abans del concert, ho faran al lloc dels fets: el Palau Sant Jordi. La setmana passada van haver alguns assajos, però individuals. Alguns músics han reconegut a El Món que els hagués agradat poder preparar-se millor la seva actuació, sobretot pel que fa a la coordinació de tot l’esdeveniment.
Llach, 14 anys més tard
Tants anys sense trepitjar un escenari haurien de provocar molt vertigen, però Llach assegura que se sent totalment preparat per tirar endavant aquest concert. Durant la seva conversa amb els mitjans, el cantautor ha estat preguntat si ha notat que la veu li falla, i si d’aquesta manera han hagut d’adaptar el to a les circumstàncies actuals, però ha assegurat que no. “La veu la tinc molt bé”, ha dit, i ha afegit que aquest dimecres ja s’ha despertat “amb una mica de mal de coll”, un fet que segons ell “és una bona senyal perquè sempre n’havia tingut abans d’una actuació”.
Preguntat sobre la tria d’artistes que l’acompanyaran al Palau Sant Jordi, Llach ha explicat que els ha escollit “per estima i admiració”. Així mateix, ha reconegut que li fa molta il·lusió que en aquest concert hi participi en Natxo Tarrés, la veu de Gossos, o la cantant Suu, que serà l’encarregada de rebaixar la mitjana d’edat dels músics que participen en aquest concert, amb el permís dels Catarres.