El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Lluís Llach: “El concert serà totalment artístic i no un pamflet”

Ja fa més de 14 anys que Lluís Llach feia el seu últim concert. Des d’aquell comiat a Verges el 24 de març de 2007 que el cantautor català no ha tornat a trepitjar un escenari. El proper dissabte, però, tornarà a entregar-se al públic; aquest cop al Palau Sant Jordi de Barcelona i en motiu de donar un impuls a la plataforma que ell mateix lidera: Debat Constituent. Ho farà acompanyat d’altres artistes catalans, i aquest dimecres ha estat el primer cop que Llach ha assajat amb aquest col·lectiu.

Ho ha fet a la sala Luz de Gas de la capital catalana. Aquest matí tothom anava de bòlit, i alguns músics han començat a practicar abans que el cantautor arribés a la sala. Camuflat amb la seva mítica boina i una mascareta que no s’ha volgut treure en cap moment de l’assaig, no ha trigat gens ni mica a fer-se el test d’antígens de rigor i agafar el micròfon per practicar, juntament amb Montse Castellà, la versió a dues veus de La Gallineta que cantaran junts aquest dissabte. 

Montse Castellà cantant 'La Gallineta' amb Lluís Llach | Mireia Comas
Montse Castellà cantant ‘La Gallineta’ amb Lluís Llach | Mireia Comas

“Jo sempre havia pensat que enyoraria la composició, però la veritat és que he trobat molt més a faltar el públic”, ha explicat Llach en una atenció als mitjans durant aquest assaig. Preguntat per si en aquesta actuació es farà alguna reivindicació en forma de manifest o si hi haurà algun tipus de proclama, el cantautor ha dit que no. “Aquest concert serà totalment artístic i no intentarà ser cap tipus de pamflet”, ha assegurat. Ha insistit que es cantaran cançons amb contingut polític, cosa que per a ell ja és “suficient” per connectar-ho amb els debats actuals, i ha posat com exemple la pobresa energètica, el masclisme o la voluntat d’aconseguir “un sistema econòmic més just”.

Lluís Llach amb Montse Castellà a la sala Luz de Gas | Mireia Comas
Lluís Llach amb Montse Castellà a la sala Luz de Gas | Mireia Comas

Durant l’assaig Llach ha practicat La Gallineta, i també ha reconegut que L’Estaca estarà inclosa en el repertori del Sant Jordi, però no ha volgut avançar més cançons que es tocaran en aquest concert. Sí que ha dit que “el contingut polític” quedarà claríssim durant tot el concert. Ha dit que la intenció és deixar clar que “no anem bé” i que estem “en una etapa errònia del post-155”.

Llach ha manifestat que ell mai no ha cregut “que la música pugui canviar el món”, però sí que ha reivindicat que “la música pot acompanyar aquelles persones que volen canviar el món”. Així, ha afegit que aquest concert, així com la seva música, pot servir per aquelles persones “que no es volen conformar amb unes molles, sinó que volen el pa sencer”. 

Encara queden 3.000 entrades

Aquest concert s’està preparant amb molt poca antelació. L’anunci de l’esdeveniment es va anunciar només un mes abans. Preguntat per la “sensació d’urgència” que pot haver generat aquest anunci, Llach ha manifestat que Debat Constituent “no és cap grup empresarial” i que per tant la seva gran preocupació no ha estat la de garantir que es venguessin totes les entrades. Però tal i com ha informat el director escènic del concert, Lluís Danés, encara queden 3.000 entrades per vendre de les 16.000 total que estaven disponibles.

Lluís Danés, director escènic del concert de Llach al Sant Jordi, abans de començar l'assaig general | Mireia Comas
Lluís Danés, director escènic del concert de Llach al Sant Jordi, abans de començar l’assaig general | Mireia Comas

Llach ha reconegut que “si haguéssim aprofitat millor la primera onada”, se’n haguessin venut més. El cas és que en un primer moment només les persones inscrites al Debat Constituent podien adquirir les entrades, i posteriorment ja es va obrir la venda a tot el públic. “Ho assumim”, ha dit Llach en la seva conversa amb els mitjans.

Aquesta poca antelació també l’han notat alguns músics. Avui ha estat el primer cop que tots els participants assajaven junts. Primer ho han fet a la Luz de Gas, i aquest divendres, un dia abans del concert, ho faran al lloc dels fets: el Palau Sant Jordi. La setmana passada van haver alguns assajos, però individuals. Alguns músics han reconegut a El Món que els hagués agradat poder preparar-se millor la seva actuació, sobretot pel que fa a la coordinació de tot l’esdeveniment.

Llach, 14 anys més tard

Tants anys sense trepitjar un escenari haurien de provocar molt vertigen, però Llach assegura que se sent totalment preparat per tirar endavant aquest concert. Durant la seva conversa amb els mitjans, el cantautor ha estat preguntat si ha notat que la veu li falla, i si d’aquesta manera han hagut d’adaptar el to a les circumstàncies actuals, però ha assegurat que no. “La veu la tinc molt bé”, ha dit, i ha afegit que aquest dimecres ja s’ha despertat “amb una mica de mal de coll”, un fet que segons ell “és una bona senyal perquè sempre n’havia tingut abans d’una actuació”. 

Preguntat sobre la tria d’artistes que l’acompanyaran al Palau Sant Jordi, Llach ha explicat que els ha escollit “per estima i admiració”. Així mateix, ha reconegut que li fa molta il·lusió que en aquest concert hi participi en Natxo Tarrés, la veu de Gossos, o la cantant Suu, que serà l’encarregada de rebaixar la mitjana d’edat dels músics que participen en aquest concert, amb el permís dels Catarres. 

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Soporífer a desembre 15, 2021 | 16:58
  Soporífer desembre 15, 2021 | 16:58
  Actuarà amb la seva dona també? Em fa una ilu....
 2. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a desembre 15, 2021 | 18:10
  Doctor Strangelove desembre 15, 2021 | 18:10
  Quin mentider! va dir que marxaria al Senegal i ens deixaria viure als catalans. Doncs no, el paio torna a cantar, i mira que va dir que plegava, però no, ell el que li agrada és produir mal de cap a la gent, tant amb les cançons, com amb els seus discursets de nen de P-3, i amb aquell vinagre que feia passar per vi. Quin frau de personatge! Doc.
 3. Icona del comentari de: Con menos público hay menos riesgo de contagio. a desembre 15, 2021 | 18:58
  Con menos público hay menos riesgo de contagio. desembre 15, 2021 | 18:58
  De todas formas, mejor que vigile ese dolor de cuello y se abrigue bien.
 4. Icona del comentari de: Tep a desembre 15, 2021 | 20:07
  Tep desembre 15, 2021 | 20:07
  "bon senyal". No pas "bona senyal".
 5. Icona del comentari de: LlunyDeCat a desembre 15, 2021 | 20:22
  LlunyDeCat desembre 15, 2021 | 20:22
  Recordo el concert al Palau d'Esports de Barcelona al gener del 1976. Ple de gom a gom i amb milers de persones que no havien pas pogut entrar. La Policia dels Espanyols - els Grisos - atonyinaven la gent fora i acabaren per entrar dins del recinte. Sabeu quina fou la nostra resposta ? Doncs tots els milers cridant "Fills de Puta, Fora !". I ho vàrem fer fins que van marxar aquells criminals estrangers. Vaig viure els anys que precediren la mort d'en Franco i la resta de la Transició i malhauradament actualment la Repressió dels Espanyols ha canviat de target i és damunt dels Catalans. I com ni les elits ni els Catalans mateixos reaccionen i només accepten tot el que els Amos Espanyols decideixen, dubto que la situació millori. I només cal veure tota l'Espanyolada i els Botiflers infectant la web amb llur merda. Si durant la Transició eren els Bascos el target dels Espanyols, ara som nosaltres. I ho fan amb tota l'artilleria que tenen sense cap mena d'escrúpols. La propera fase serà el recurs als Colons Espanyols que viuen al Sud de l'Albera. Ja ho varen fer amb Ciudadanos. Som en guerra i tenim aquí a la web la mateixa gent que ens voldria empresonats o exterminats. I la web els publica els comentaris.
  • Icona del comentari de: Ny, ny, ny ... a desembre 17, 2021 | 18:27
   Ny, ny, ny ... desembre 17, 2021 | 18:27
   Ggggggg ....
 6. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a desembre 15, 2021 | 21:04
  Luisnomeacuerdo desembre 15, 2021 | 21:04
  Ya hay que tener ganas de aguantar a este plasta. No iba ni a estacazos.
 7. Icona del comentari de: Locualo a desembre 16, 2021 | 03:39
  Locualo desembre 16, 2021 | 03:39
  Esta es una de las peores personas de este mundo .... Su odio , desprecio y sus Aires de superioridad lo hacen un personaje despreciable ...
 8. Icona del comentari de: Estamos casi casi a Tocar ...... a desembre 16, 2021 | 16:46
  Estamos casi casi a Tocar ...... desembre 16, 2021 | 16:46
  Las almohadas las Dan con la entrada ? .... panfleto dice.... no te cortes dilo ...un " Co ña zo" ... que no lo aguanta ni el Senegales .....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa