El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ANC demana a la UPF que retiri les accions contra López Bofill
  • CA

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha demanat aquest dilluns al rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Oriol Amat, i al consell de direcció de la institució que siguin retirades les accions anunciades el passat 30 de desembre contra el professor Hèctor López Bofill per una piulada seva sobre la independència de Catalunya. López Bofill havia expressat a Twitter la contradicció que suposa que els independentistes admetin amb resignació la mort de 25.000 persones, però en canvi hi hagi “terror absolut” a que “mori algú com a conseqüència d’un conflicte d’emancipació nacional”.

La UPF va intervenir posteriorment a la piulada assegurant que respectava la llibertat d’expressió del docent, “com no pot ser d’una altra manera”, però no obstant això, la direcció de la institució universitària considerava que el tuit “no reflecteix ni la visió ni els valors” de la universitat. La universitat va anunciar que havia demanat que s’explorés algun tipus d’acció contra el comentari de López Bofill escudant-se en el Codi Ètic.

Des de la sectorial d’universitats i recerca de l’ANC s’ha emès un comunicat aquest dilluns demanant que, per respecte al principi democràtic de la llibertat d’expressió, tant el rector com el conselle de direcció de la UPF “es retractin públicament” del comunicat que es va fer el 30 de desembre. Al mateix temps, també es demana que “aturin els procediments que haurien estat engegats contra el professor Hèctor López Bofill”.

L’entitat independentista considera “molt greu” que una universitat “persegueixi la llibertat d’expressió d’un dels seus professors, i més si tenim en compte que les opinions expressades estan vinculades al seu àmbit de recerca i d’expertesa”. L’ANC emmarca aquest incident “en la guerra jurídica que els poders de l’Estat tenen declarada contra l’independentisme” i denuncia “les pressions internes i externes que reben els equips de govern de les universitats per fer-los transmissors de la repressió”.

“A les universitats i a la societat en en general hem de poder parlar de tot, i en aquest sentit recordem (i ens recordem a nosaltres mateixos) que no pot haver-hi temes tabús”, apunta l’ANC en el seu comunicat. “A més, pel que fa al nostre procés d’independència, hem de parlar d’estructures i condicions del nou Estat i dels costos del procés d’emancipació nacional”, indica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa